21.10.2021 |
Territoris.cat

L'Ajuntament de Sort mostra el seu condol a la família de l'alpinista Àlex Vicedo mort al Kirguizistan

La Corporació municipal de Sort i l’Associació Esportiva Pallars volem expressar el profund sentiment de dolor per la pèrdua de Àlex Vicedo Chafer, soci i federat de l’AEP, mort dilluns en accident de muntanya al Kirguizistan.

Desquerra-Vicedo-Rdriguez-Cortina-FEEC_ARAIMA20150622_0143_5
D'esquerra a dreta: Alex Vicedo, Pol Rodríguez i Josep Cortina / FEEC
L'Ajuntament de Sort mostra el seu condol a la família de l'alpinista Àlex Vicedo mort al Kirguizistan

L'allau que va causar diumenge la mort de tres joves alpinistes d'entre 18 i 24 anys al Kirguizistan és "un fet molt desgraciat" però "imprevisible", ha explicat aquest migdia Elies Coll, del Centre de Tecnificació d'Alpinisme de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Tots tres, nascuts a Ontinyent, Tarragona i Ripoll, eren membres de l'entitat, un grup d'elit dedicat a l'alpinisme integrat per 17 persones, i formaven part d'una expedició on participaven deu alpinistes, dos dels quals són tècnics titulats. Els altres muntanyistes estan il·lesos.

Les víctimes són Pol Rodríguez, de Tarragona i amb 18 anys, tot i que aquest dilluns n'hauria fet 19, membre de l’Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista; Josep Cotrina, de Ripoll, membre del Grup Excursionista i Esportiu Gironí, i Àlex Vicedo, d'Ontinyent, membre de l’Associació Esportiva Pallars. Vicedo i Cotrina tenien 24 anys. Segons Coll, tots tenien una "basta experiència" en alpinisme –han de passar unes proves tècniques per poder entrar al Centre de Tecnificació–. Vicedo, a més, estava titulat i treballava en empreses d'esports d'aventura a Ontinyent, el Pallars i la Cerdanya.

Segons han explicat del Centre de Tecnificació, l'accident va passar a la gelera de Corona, camí del cim Ak-Too, de 4.620 metres d'altitud, al parc nacional d'Ala-Archa. Una allau o despreniment de neu hauria fet caure de la paret els tres alpinistes, però no va afectar la resta de membres de l'expedició, perquè eren en cordades en zones diferents intentant altres objectius. S'havien dividit, tal com es fa habitualment, en diferents grups en què els membres de cada un es lliguen entre si amb una corda i on hi havia un especialista amb més experiència a cada un. Coll ha explicat que aquests grups no fan mai la mateixa ruta precisament per evitar que si un causa una esllavissada pugui afectar el que el segueix.

Això va fer que els altres alpinistes no veiessin l'accident. Se'n van adonar després, tot i que encara no se saben gaires detalls de com va anar tot plegat. Sigui com sigui, així que van poder van contactar amb les autoritats, tres membres del grup van anar a la capital, Bishkek, per coordinar les comunicacions, i els altres quatre van anar amb l'helicòpter de rescat a recuperar els cossos. El rescat va durar unes deu hores. Aquest mateix migdia els cadàvers han arribat a la capital i ara estan pendents dels tràmits burocràtics per repatriar-los amb el primer vol possible.

L'expedició havia començat el viatge a Barcelona el dia 16 i tenia previst tornar-hi el 15 de juliol. Volien visitar diferents zones d'escalada en roca i d'alpinisme del país, que és molt muntanyós –té una altitud mitjana de 2.750 metres per sobre el nivell del mar–, en funció de la meteorologia i els permisos d'ascensió. Entre els membres del grup hi ha Toti Valés, guia d'alta muntanya i director del Centre de Tecnificació, i Adrià Chueca, tècnic esportiu d'alta muntanya.

Ahir a les 18.46, hora d'aquí, Valés va trucar al sotstècnic del Centre de Tecnificació, Elies Coll, per dir-li que tenia molt poca bateria, però que havien mort tres membres de l'expedició. A les 03.30 d'aquesta matinada ha pogut tornar a contactar amb Barcelona per confirmar l'accident i explicar que la resta d'expedicionaris estan bé. Encara se saben poques coses de com va anar tot plegat a causa dels problemes de comunicació amb el Kirguizistan, un país poc freqüentat per turistes i estrangers.

La Corporació municipal de Sort i l’Associació Esportiva Pallars volem expressar el profund sentiment de dolor per la pèrdua de Àlex Vicedo Chafer, soci i federat de l’AEP, mort avui en accident de muntanya al Kirguizistan. Àlex i dos companys més, Josep i Pol, han estat sorpresos per una allau mentre escalaven una paret al pic Ak-Too, de 4.620 metres d’altitud, situat al Parc Nacional d'Ala Artxa, que ha causat la mort dels tres muntanyencs.

En aquests moments de pèrdua irreparable, ens unim al dol de les famílies, i els expressem el nostre condol més sentit.

L'Ajuntament de Sort mostra el seu condol a la família de l'alpinista Àlex Vicedo mort al Kirguizistan
comentaris