L'Associació Down denuncia al jutjat el veto del pub Fissure a joves amb síndrome de Down

Segons l'Associació, el local va prendre la decisió de vetar els joves de Down Lleida de forma "conscient i premeditada", ja que en les seves primeres explicacions als mitjans de comunicació va argumentar que la seva presència repercutia negativament en la seva facturació

La presidenta Pilar Sanjuán; dos joves de Down Lleida i el monitor
photo_camera La presidenta Pilar Sanjuán; dos joves de Down Lleida i el monitor

L'Associació Down Lleida ha denunciat aquest dilluns a la Fiscalia els propietaris del pub Fissure, perquè en dues ocasions, la nit de divendres 31 de març i la matinada del dissabte 8 d'abril, es va vetar l'accés al local a un grup de joves amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals de l'associació. També s'ha presentat la denúncia davant del departament de Benestar Social i l'Agència Catalana de Consum. La fiscalia de Lleida ha obert diligències i s'investigarà si els responsables del local han comès un delicte de discriminació. Consideren que s'han vist vulnerats els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els Mossos d'Esquadra van anar al lloc al moment dels fets i van obrir una acta.

Segons l'Associació, el local va prendre la decisió de vetar els joves de Down Lleida de forma conscient i premeditada, ja que en les seves primeres explicacions als mitjans de comunicació va argumentar que la seva presència repercutia negativament en la seva facturació. El dia 31 els va negar l'accés amb l'argument que hi havia una festa privada, i el dia 8 abans de tornar-ho a provar un monitor de l'entitat es va avançar al grup per assegurar-se que no hi hagués cap esdeveniment privat. No hi era, va poder entrar sense problemes, però quan després ho va intentar amb el grup els van seguir vetant l'entrada, expliquen.

L'enrenou ocasionat l'endemà dels fets, expliquen, va fer que des del pub s'enviés un mail a l'associació demanant disculpes i afirmant que l'apreciació sobre la baixada de la facturació havia estat errònia. A primera hora d'aquest matí, expliquen des de Down Lleida, el propietari s'ha personat a l'associació per demanar disculpes i oferir-se a reparar el greuge com fos. Malgrat tot, la junta directiva de Down Lleida ha decidit presentar la denúncia per coherència, ja que considera que ens trobem davant d'un cas flagrant de vulneració dels drets de les persones amb discapacitat, en concret del dret a la no discriminació recollit a l'article 3.b de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per Nacions Unides el 2006 i ratificada per l'Estat espanyol el 2008. La Convenció reconeix el dret al lleure de les persones amb discapacitat i en els seus principis generals estableix que els Estats han de prendre totes les mesures perquè, cap persona, organització o empresa privada discrimini per motius de discapacitat.

No volem que els tanquin el local ni que els imposin cap multa, només que això no torni a passar i que els propietaris del local es disculpin no davant nostre, sinó davant dels joves als quals no van deixar entrar, ha declarat aquest matí Pilar Sanjuán, presidenta de Down Lleida i de Down Catalunya. 

Al marge de la denúncia, des de Down Lleida i Down Catalunya volen convidar la ciutadania a una reflexió sobre els fets succeïts durant la matinada del dia 8, mentre els responsables del local es negaven primer a entregar el full de reclamacions i després a signar-lo. Durant les dues hores que va durar l'estira i arronsa, i amb el grup a les portes del local i la presència d'una dotació dels Mossos d'Esquadra, hi va haver persones que van seguir entrant al pub com si res i d'altres que es van solidaritzar amb els discriminats i van optar per canviar de local. 

comentaris