08.12.2022 |
Territoris.cat

Masia Serret, a primera línia del Montsec

IMG_3734
La Masia Serret situada a la Vall d'Àger es troba en zona de reserva Starlingt
Masia Serret, a primera línia del Montsec

La Masia Serret sembla una “casa-mirador”. És a primera línia del Montsec, ben bé als seus peus, i l’espectacle que ofereix a través dels seus finestrals podria arribar a atrapar durant un bon temps a qualsevol.  IMG_3690Com ha passat amb els seus propietaris, la Cristina Masvidal i en Lluís Mateu, que van venir de Girona per fer un canvi en les seves vides i ara no hi ha qui els tregui d’aquest indret.  BANER-MASIA-SERRET

Des del 2007, any que van arribar a la zona amb la seva filla Emma, la Cristina i en Lluís es van posar a treballar amb les seves pròpies mans per transformar aquell espai mig oblidat en la preciosa casa que és avui. Una tasca en la que han invertit, amb èxit, tots els seus esforços.

“Des del primer moment que vam aterrar aquí, vam començar a tirar parets”, em diu la Cristina. La sorpresa va ser que, als fonaments de la casa, s’hi trobaven les restes d’una església romànica.

MASIA-SERRET (5)I és que la casa no hauria pogut caure en més bones mans, ja que gràcies a la visió com a arqueòloga de la Cristina, i la traça d'en Lluís amb la fusta, van poder idear la (graciosa) manera d’aixecar aquella acollidora masia respectant, en tot moment, les parets de pedra i estructures originals. “S’ha fet un exercici de restauració i rehabilitació, però en cap moment no s’ha construït de nou”, puntualitza la Cristina. Un criteri exigent i totalment respectuós amb el patrimoni que, algunes vegades, segons em diuen amb el riure sota el nas, els ha portat problemes, ja que han hagut d’enginyar-se-les per adaptar els diversos espais a l’estructura de l’església. IMG_3712L’esforç del duo de l’arqueòloga i el fuster, però, ha permès que, avui, qui ho vulgui, pugui gaudir el privilegi de dormir entre les parets d’una església romànica. I ho fan en un espai rústic i amb molt d’encant on, si es para atenció, es veuen clarament elements originals propis de l’antiga construcció.

De fet, la Cristina ja es va encarregar de fer una mica d’investigació, de manera que ha exposat la còpia d’un petit pergamí que és el primer que, ja mil anys enrere -concretament, al 1048- citava aquesta edificació. El plafó s’acompanya d’una transcripció, que diu que Arnau Mir de Tost i Arsenda, senyors d'Àger, donen l'església i els terrenys de l'entorn a la Canònica de Sant Pere d’Àger, i que se situava just al camí que, seguint pel Coll d’Agulló, duia “At Hispaniam”. A Hispània, per l’imperi Carolingi, que en aquell moment, i en plena època de reconquesta, pertanyia als àrabs.

Aquesta part més antiga de la casa que conté les habitacions és complementada per la sala d’estar i cuina que, igualment rústiques i acollidores, conformen una sala lluminosa amb llar de foc i vistes directes al Montsec. Ja tenen, de fet, uns prismàtics preparats sobre una tauleta davant el sofà des d’on, segons m’expliquen, la gent tot sovint passa l’estona observant els voltors, els parapents i les estrelles.

IMG_3669També hi ha un mapa amb relleu desplegat sobre una taula per aquells que han vingut per explorar les cotes altes del paratge, i que probablement, quan hagi caigut la nit i tornin a la casa, es rendiran des del jardí o el porxo tancat davant del cel estrellat; el mateix que s’observa des del Centre d’Observació de l’Univers.

La casa compta amb cinc habitacions dobles i triples -una d’elles, amb un espai exterior propi, ideal per a mascotes-, així com un espai ajardinat que s’estén davant la muntanya, amb una gran taula de roure, barbacoa i piscina. Ofereixen, a més, àpats per emportar, sopars amb reserva prèvia i esmorzar amb productes artesans i casolans.IMG_3626

IMG_3681Pels seus espais i la seva ubicació, és ideal per totes les èpoques de l’any, ja que, mentre que l’entorn, en les èpoques de bon temps, ofereix una multitud d’atractives possibilitats com les activitats de vol des del Montsec, el Centre d’Observació de l’Univers i el Congost de Mont-rebei, l’escalada, el kayak o les vies ferrades, durant tot l’any hi ha activitats interessants com les rutes del romànic, la paleontologia i els bolets en les èpoques de bolets -fins i tot us acompanyaran a buscar-ne!-. I és que, a l’hivern, el sol fet d’observar el paisatge nevat també és una opció per molts dels seus hostes, que s’asseuen davant els finestrals a observar la bonica estampa. MASIA-SERRET (3)A més, aquesta situació privilegiada permet gaudir fins i tot de les espectaculars tormentes que es formen al Montsec, com estant-hi al bell mig, però sense mullar-se i en el recer de la calidesa de la masia.

La Masia Serret permet gaudir, a famílies, parelles i grups, en qualsevol època de l’any, sortint o sense sortir de la casa, dels actractius i l’encant d’un paratge natural que, al seu moment, ja va captivar l’escriptor Josep Pla.

I, per cert, us hi rebran amb tota l’hospitalitat del món.

Més informació:

Masia Serret

Carrer Afores, 8

CP25691 Àger (Lleida)

www.masiaserret.com

[email protected]

647284137

Masia Serret, a primera línia del Montsec
comentaris