06.07.2022 |
Territoris.cat

La millor producció de bolets dels darrers 20 anys

A Catalunya, s'ha produït una mitjana de 217 quilos per hectàrea de tot tipus de bolets, mentre que els darrers 20 anys ha estat de 57 kg/ha.

Inventari de bolets
Inventari de bolets
La millor producció de bolets dels darrers 20 anys

Els inventaris micològics realitzats des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, des de principis de juliol fins a finals de desembre per a un total de 88 parcel·les de mostreig, finançats per la Generalitat de Catalunya i el projecte Micosylva+, han permès quantificar la producció i la diversitat micològica a Catalunya de la temporada 2014 en 217 kg/ha, que equivaldria a unes 119.420 tones de bolets de tot tipus a Catalunya, i un total de 490 espècies identificades.

Els motius d’aquesta temporada excepcional han estat les pluges abundants i les temperatures moderades dels mesos d'estiu, i una tardor plujosa, càlida i poc ventosa, cosa que ha creat les condicions òptimes per a la fructificació dels bolets, superant els 120 kg/ha registrats la temporada 2003, i els 57 kg/ha de mitjana dels últims 20 anys.

A nivell d'espècies comercials, s'han produït 28.660 tones de bolets als boscos de Catalunya. Això podria representar un valor potencial entre els 85,9 i 143,3 milions de euros (considerant un preu mig entre els 3 i els 5 euros el quilo, sense descomptar-ne la producció de bolets que no es recull).

A nivell d'espècie, la producció de rovellons ha estat molt abundant, amb una mitjana de 33 kg/ha a Catalunya, superant-se els 57 kg/ha als boscos de pi roig del Pirineu, Prepirineu i Catalunya central. No obstant això, la qualitat no ha estat l'esperada. El 70% del rovellons estava afectat per cucs, degut principalment a una major activitat i presència d'insectes provocada per l'elevada humitat i les suaus temperatures que hem tingut.

Altres espècies no s’han vist tan afectades pels insectes i les seves produccions han estat considerables a nivell de Catalunya: els ceps (21 kg/ha), els camagrocs (18 kg/ha), les llenegues (12 kg/ha) o les agulletes (11 kg/ha).

La millor producció de bolets dels darrers 20 anys
comentaris