06.12.2022 |
Territoris.cat

El Ministeri d'Agricultura autoritza la retirada de la fruita de pinyol

Els pagesos reparteixen fruita als conductors aturasts a l'A-2
Els pagesos reparteixen fruita als conductors aturasts a l'A-2
El Ministeri d'Agricultura autoritza la retirada de la fruita de pinyol

El Ministeri d'Agricultura va informar aquest dilluns al sector agrari que a partir de dimarts els productors poden  començar a sol·licitar les retirades de fruita dolça de pinyol previstes en la quota de 20.000 tones acordada la setmana passada per la Comissió Europea.

Segons ha explicat un dels assistents a la trobada, Pere Roqué, president d'Asaja Lleida, s'ha aprofitat la reunió per reclamar més mesures per reactivar econòmicament els productors, molt afectats per la crisi de preus que es remunta a fa tres anys amb el veto rus. Una d'aquestes passaria per un increment de subvenció de les pòlisses 2018.

Cal recordar que el sector demanava que la quota de retirades de fruita fos de fins a 40.000 tones, de manera que tot i que valoren positivament la previsió de Brussel·les, la consideren insuficient

Pagesos catalans i aragonesos tallen l'autovia A-2 a l'alçada de SosesLa retirada de fruita es porta a terme per poder alleugerir el mercat ja que actualment les càmeres frigorífiques estan saturades de producte que es porta collint des del juny i això provoca que no hi hagi sortida de tot el que s'ha de collir ara. Pagesos catalans i aragonesos van portar a terme una gran mobilització divendres passat a Soses, on es va tallar en fins a tres ocasions l'autovia A-2 per mostrar el seu malestar. Tot i que celebren que Brussel·les autoritzi retirada de producte, consideren que és insuficient ja que hauria de ser de fins a 40.000 tones.

En una setmana o deu dies es podria començar a materialitzar aquesta retirada.

Pere Roqué ha destacat que aquestes primeres 20.000 tones de retirada s'han aconseguit gràcies a l'esforç de tot el sector ja que es porten a terme reivindicacions i protestes des del primer dia de la campanya de la fruita, ja que es preveia que la crisi de preus perduraria. Segons Roqué, els passos a seguir ara passen per sol·licitar la retirada i això s'ha de revisar per part del Departament d'Agricultura, que ha de certificar la quantitat de quilos i que aquests estiguin en bon estat. En aquest sentit, ha previst que en una setmana o deu dies es podria començar a materialitzar aquesta retirada.

En resposta a una bateria de preguntes de l'eurodiputat Francesc Gambús, la Comissió Europea ha indicat aquest dilluns que són conscients de la difícil situació que viu el mercat dels préssecs i les nectarines en alguns estats membre'. En aquest sentit, assenyalen que tant les parts interessades com els estats membre afectats han indicat el risc de pertorbació al mercat dels préssecs i nectarines degut a la incidència dels preus, de l'elevat nivell de producció i de les existències, especialment a Espanya, Itàlia i Grècia.

El Ministeri d'Agricultura autoritza la retirada de la fruita de pinyol
comentaris