30.11.2021 |
Territoris.cat

Un oasi gastronòmic al Pla d'Urgell

El maridatge de qualitat i proximitat ha sigut el binomi que Mariano Martínez i María José Baena han utilitzat per convertir Petit Xiroi en un referent a la comarca

MARIDATGE TOMAS CUSINE XIROI
Maridatge del Celler Tomàs Cusiné a Petit Xiroi.
Un oasi gastronòmic al Pla d'Urgell

REPORTATGE

Sense cap mena de dubte el sector de la gastronomia a Catalunya ha evolucionat de manera considerable, com ho demostren els restauradors del país que estan exportant el seu enginy i creativitat arreu el món. La cuina tradicional i mediterrània, de la que en fèiem bandera, ha evolucionat fins a nivells que podrien qualificar de científics, però amb la delicadesa de voler mantenir l'essència dels seus principis bàsics.

MARIDATGE TORELLOEls grans cuiners han fet escola amb la seva filosofia gastronòmica, una base que ha servit com a punt de partida a altres professionals més modestos, per desenvolupar propostes adaptades al territori. Com s'ha dit anteriorment, l'alta cuina ha esdevingut com un laboratori en el qual s'han incorporat als fogons elements inimaginables.

Aquesta escola ha fet possible que restauradors del territori, hagin suplantat una mena de refinament... si es pot dir així, per una transformació dels elements més tradicionals de proximitat, el que es troba a l'hort, al mercat, a plaça, en autèntiques delicadeses.

Mariano Martínez i María José Baena han estat un d'aquests enginyers gastronòmics que han sabut evolucionar en aquesta línia. Una parella que va iniciar la seva activitat a Mollerussa, i que després d'uns anys va decidir traslladar el seu laboratori culinari a Vila-Sana, el Petit Xiroi.

MARIDATGE CUSINE XIROIÀnima mater del projecte, ha estat des dels orígens la María José, que ha fet dels fogons la seva vida, un mestratge que ja comença a traslladar a les noves generacions. Aquesta inquieta creadora ha fet possible convertir la cuina tradicional, o si voleu casolana en una delicadesa. En definitiva el seu objectiu ha estat treballar amb aquells elements que el territori l'hi facilita, per convertir-los en plats renovats i creatius.

Mariano és el complement de gestió, entusiasta del celler del qual és un gran coneixedor, i ambdós han fet realitat la consolidació d'aquest oasi gastronòmic a poca distància de l'Estany d'Ivars i Vila-sana.

Petit Xiroi, des dels seus orígens a Vila-sana, ha volgut oferir al territori, la possibilitat de gaudir d'una cuina renovadora que manté els ingredients i els orígens més tradicionals, amb la combinació d'una àmplia i variada carta de vins de diferents denominacions d'origen. Una iniciativa que ha volgut fomentar la passió per la cuina i els vins. És per aquest motiu que Petit Xiroi organitza de forma periòdica maridatges, amb cellers de diferents orígens, no tan sols catalans, amb aquesta voluntat de crear escola.

Ferran García tècnic del celler familiar Juan Gil presenta els vins Joan GilCosters del Segre, Rías Baixas, Montsant, Jumilla, Almansa, han estat algunes de les denominacions que ja han compartit cuina en aquest petit oasi gastronòmic. Aquest mes serà el torn del celler Clos Pons, que maridarà els seus vins amb la cuina de Petit Xiroi.

Però al marge de les propostes puntuals i periòdiques, Petit Xiroi s'ha convertit en un dels establiments més sol·licitats durant la setmana, donat que han tingut l'encert de transformar els menús diaris, en una cuina de gran nivell, amb una bona relació qualitat, preu. Ara com ara, dinar en aquesta petita perla del Pla d'Urgell s'ha convertit en un autèntic luxe local.

Un projecte modest que el Mariano i la María José han tingut l'encert de convertir en punt obligat de parada en les visites i estades a la nostra comarca.

Un oasi gastronòmic al Pla d'Urgell
comentaris