Ponent aparca les boires i deixa pas al sol i temperatures sota 0

El fred intens derivat de l'onada siberiana que afecta Catalunya s'ha fet sentir especialment aquesta matinada i matí a les comarques de Ponent, que tot i que la setmana passada ja van registrar temperatures negatives de -7ºC amb la boira gebradora

Pla mig d'una paradista del mercat setmanal de Mollerussa protegint del fred les hortalisses de la seva parada, el 18 de gener de 2017. (Horitzontal)
photo_camera Una paradista del mercat setmanal de Mollerussa protegint del fred les hortalisses

El fred intens s'ha pogut percebre visualment a Ponent amb fonts glaçades i també per la congelació de l'aigua en un tram del canal Segarra-Garrigues a Sant Martí de Riucorb. Un veí de poble que ha sortit a fer una caminada, Manel Fonte, ha explicat que és la primera vegada que aquest any veu el canal gelat, un fet que només es produeix en episodis de fred intens com el que està afectant ara Catalunya. Fonte però, ha remarcat que aquestes temperatures són molt beneficioses per l'agricultura lleidatana, ja que frenen les floracions avançades dels fruiters i ajuden a eradicar plagues.

Glasades en el canal Segarra garriguesA les sis de la matinada, quan els paradistes de mercat setmanal de Mollerussa han començat a muntar les seves parades el termòmetre marcava -7ºC, però segons ha explicat la Mercè Marín, una de les paradistes habituals, amb una bona equipació de roba tèrmica i ''agafant-ho amb alegria'', el fred s'ha suportat bé. I es que a primera hora, el fet que el cos estigui actiu per la necessitat de muntar la parada, fa que la sensació de fred no sigui tant agreujada. Això sí, segons Marín, hi ha una hora, fins a quarts de nou del matí que no venen els primers clients, que ''un s'ha de bellugar una mica per no quedar congelat''.

Els paradistes de fruites i verdures han hagut de protegir les hortalisses amb mantes tèrmiques a primera hora per tal que les temperatures negatives no provoquessin danys al producte. Això afecta sobretot al carbassó, l'albergínia, la carxofa i la mongeta, precisament els productes que aquests dies han registrat una important pujada de preu per l'onada de fred que ha afectat el conjunt d'Europa.

Marín però, ha recordat que a Ponent aquest hivern s'ha viscut prop d'un mes de boira i en alguns casos amb temperatures també per sota dels 0ºC. És per això que ha assegurat que el fred amb sol se suporta millor, per la qual cosa aquest dimecres fins i tot han decidit no posar les carpes al damunt de gènere, ja que al no haver-hi humitat no feien falta.

A Lleida ciutat, algunes fonts dels Camps Elisis també s'han congelat aquest dimecres i la gent tapada fins a les orelles era una constant habitual als carrers a primera hora.

comentaris