18.04.2021 |
Territoris.cat

El PP desestima les mesures per reduir el cost energètic a les comunitats de regants

Els diputats lleidatans al Congrés Marc Solsona (CiU) i Tere Cunillera (PSC) han defensat aquest dimecres dues proposicions no de llei, per demanar al PP que prengui mesures per evitar els efectes de l'increment de les tarifes elèctriques en el sector agrari.

El portaveu de CiU en la Comissió d'Agricultura al Congrés Marc Solsona.
El portaveu de CiU en la Comissió d'Agricultura al Congrés Marc Solsona.
El PP desestima les mesures per reduir el cost energètic a les comunitats de regants

El PP va girar l'esquena al sector agrari i a les col·lectivitats de regants, en votar en contra de les proposicions no de llei de la Comissió d'Agricultura del Congrés dels Diputats que es va celebrar aquest dimecres a Madrid.

Marc Solsona per part de CiU, i Tere Cunillera en nom del PSC, van argumentar la necessitat de prendre mesures per tal que els regants puguin reduir el cost energètic. Marc Solsona va destacar l'asfíxia econòmica que ha de suportar molts regants a causa de l'increment del preu de l'electricitat. Per aquest motiu el portaveu nacionalista va insistir en la necessitat d'adoptar polítiques que permetin reduir el cost energètic i que contribueixin al desenvolupament rural. Solsona ha sotmès a debat aquest problema de les comunitats de regants, i ha rebut el suport de tots els grups, excepte el del PP, que igual que CiU entenen que s'ha d'estudiar la possibilitat de contractar la potència de manera diferenciada per a cada mes de l'any o per trams, ajustant-se d'aquesta manera a les necessitats de reg.

Per la seva banda Tere Cunillera del PSC, considera que l'increment energètic provoca la pèrdua de competitivitat de l'agricultura de regadiu. La portaveu socialista ha assegurat que no es pot permetre el cop de tarifa elèctrica en els regadius. L'increment de la tarifa elèctrica de regadiu és el problema més gran amb el qual es troba l'agricultura en aquests moments, sobretot a les comarques de Lleida. En aquest sentit Cunillera ha destacat que la nova tarifa elèctrica posa en joc milers de llocs de treball, perquè de cara a l'estiu, milers d'agricultors es debaten en aquests moments si regar o deixar en secà les seves terres.

Els socialistes proposen, entre altres mesures, aplicar un IVA reduït a les comunitats de regants en la mateixa línia que l'establerta a Itàlia per a les instal·lacions de reg i drenatge; que es fomenti l'establiment dels contractes de temporada i s’eliminin les penalitzacions actuals, i que s'aprovi un Pla de Foment per tal que les comunitats de regants i explotacions de regadiu consumeixin l'energia elèctrica que produeixin.

El PP desestima les mesures per reduir el cost energètic a les comunitats de regants
comentaris