Reprenen les batudes a l'Estany d'Ivars i Vila-sana per controlar la plaga de conills

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana restringirà l'accés al parc natural per tal que els Agents Rurals i els caçadors actuïn conjuntament en les batudes

Els conills causen destrosses en els conreus de cereals i fruiters ©Imatge d'arxiu
photo_camera Els conills causen destrosses en els conreus de cereals i fruiters

Representants dels Agents Rurals, associacions de caçadors, pagesos, i el departament d'Agricultura es van reunir aquest dimarts per debatre la situació de la creixent població de conills que hi ha actualment a la plana de Lleida i en especial a l'Estany d'Ivars i Vila-sana on la plaga prolifera lliurement al ser un espai protegit. La problemàtica ha causat danys importants en els correus de fruiters i de cereals.

En la reunió es va plantejar reprendre les batudes de caça dels agents rurals i caçadors, una mesura que ja es portava a terme a la resta de la comarca des de fa alguns mesos, després que el departament d'Agricultura decretés l'emergència cinegètica, i que no ha estat eficient en la reducció de la població dels animals.

Els pagesos demanen a les administracions i als ajuntaments que agilitzin els permisos per a fer un control efectiu de la població de conills i es busquin mètodes per a la disminució del nombre d'exemplars. Un dels principals focus d'aquesta superpoblació de conills es troba a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, on els pagesos ja van denunciar aquest fet i es van demanar mesures a l'administració. En el parc natural ha sigut un dels indrets en què més s'ha concentrat la població, donades les característiques ambientals i de protecció. Tot i així, en altres poblacions com Sidamon, Fondarella o Tàrrega també s'ha hagut de prendre mesures.

Aquest animal solia fer una regulació natural amb les epidèmies de mixomatosi i la malaltia hemorràgica vírica RHD, però des de fa uns anys, per circumstàncies que es desconeixen, aquestes malalties no els afecten, amb la qual cosa, en una zona alimentant agrícola, disposen de l'entorn idoni per a la seva proliferació.

Segons Toni Costa director del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, el parc natural ha sigut un hàbitat perfecte pels conills, encara que no el seu origen, donat que la població està molt estesa per tot el territori. Pel que fa al dany als conreus, Costa ha explicat que a l'estiu és quant menys danys causen a les explotacions, donat que disposen de suficient massa vegetal. Pel que fa als arbres fruiters, els conills no és que s'alimentin de l'escorça sinó que la utilitzen per rosegar. Es a l'hivern quan més mal poden fer perquè no disposen de vegetació silvestre i s'ha d'alimentar dels conreus que troben al seu abast.

Comentaris