Sant Llorenç de Morunys reclama més presència policial davant l'augment d'actes vandàlics

L'alcalde del municipi, Francesc Xavier Mas, demana una patrulla dels Mossos "fixa" a la Vall de Lord

Les plaques solars de la piscina trencades. 2 d'agost de 2017. (Horitzontal)
photo_camera Les plaques solars de la piscina trencades / Foto: Mar Martí

El municipi de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) ha patit els darrers mesos diversos actes vandàlics com ara destrosses de mobiliari urbà, trencament de retrovisors de vehicles, desperfectes a les plaques solars de la piscina o danys en autocaravanes. En global, els danys ascendeixen als 12.000 euros. "Al poble sempre hi ha hagut dolenteries, i fins a cert punt s'entén, però últimament hi ha hagut un augment significatiu d'actes vandàlics amb alts costos per a l'Ajuntament i els privats", ha lamentat el batlle, Francesc Xavier Mas, en declaracions a l'ACN. L'alcalde creu que, en bona part, aquesta situació es dóna per la "impunitat" que tenen els vàndals, ja que el poble "pateix una manca de vigilància policial".  Mas ha explicat que un municipi de 1.000 habitants no es pot permetre mantenir una policia local i, per això, reclama al Govern que destinin una patrulla "fixa" dels Mossos a la Vall de Lord –La Coma i la Pedra, Guixers i Sant Llorenç de Morunys-.

Els danys dels darrers mesos ascendeixen als 12.000 euros

Fa temps que els municipis de la Vall del Lord demanen al Departament de Governació de la Generalitat que destini una major vigilància policial en aquesta zona del Solsonès. "Per extensió de terreny i per quantitat de gent ens mereixem una patrulla policial que actualment no tenim, ja que només ve amb comptagotes", ha lamentat el batlle de Sant Llorenç de Morunys. Mas diu que "tenim clar que no podem tenir universitat, metro ni tren, i ens sembla perfecte perquè l'equilibri territorial no va per aquí, però sí que ha d'anar perquè tothom estigui protegit de la mateixa manera i el Solsonès no ho està". "Nosaltres també paguem impostos i ens sentim deixats de la mà de déu", ha lamentat el batlle. sant llorenç morunys 3 texte

D'altra banda, l'alcalde creu que les xifres de denúncies i fets delictius que hi ha a la zona "no són els reals" perquè "passen moltes més coses de les que finalment es denuncien". Mas ha explicat que, per posar una denúncia, "els veïns s'han de desplaçar 20 quilòmetres fins a Solsona i això fa que molta gent desisteixi". Mas ha recordat que fa uns temps els tres municipis de la Vall de Lord van proposar a la Generalitat de posar una oficina on almenys es poguessin posar denúncies, però ha lamentat que "també ens van dir que no". 

El consistori ha decidit mesures urgents i no descarta organitzar patrulles veïnals

Arran d'aquest últim episodi d'actes vandàlics, el consistori ha decidit posar en marxa algunes mesures de manera urgent. Entre aquestes, s'hi troba el trasllat de l'aparcament d'autocaravanes a una zona més visible del poble, així com la col·locació de càmeres de seguretat en diversos punts del municipi. Pel batlle, l'opció de les càmeres no és la més òptima, però considera que no tenen "cap altra opció". A més, el batlle no descarta organitzar patrulles veïnals. En aquest sentit, Mas ha dit que "no ens volem agafar la justícia per la nostra mà, però sí que volem cobrir la part de vigilància que ara està descoberta". 

Tot i que l'Ajuntament no ha pogut identificar els autors dels actes vandàlics, Mas sí que ha explicat que "tenim una idea de quin grup de persones són i quines franges d'edat". Segons ell, serien adolescents d'entre 14 i 18 anys, tant del mateix poble com forans. Per això, el batlle ha relatat que una altra de les mesures que posaran en marxa és l'organització d'unes xerrades amb els pares dels adolescents del poble i amb els mateixos joves per "advertir-los de les conseqüències que poden tenir els seus actes". Està previst que en aquestes xerrades també hi assisteixin efectius dels Mossos d'Esquadra.

Comentaris