La tardor d'enguany, una de les més seques a Catalunya

L'estació ha estat seca a bona part de Catalunya i molt seca a l’extrem sud, nord de l’Alt Empordà i punts de Ponent

tardor
photo_camera Diversos punts de Ponent han sofert una tardor molt seca

La tardor d'aquest 2017 ha estat de les més seques de les darreres dècades, segons ha indicat el Servei Meteorològic de Catalunya.

L'estació ha estat seca a bona part de Catalunya i molt seca –amb una precipitació inferior al 30% respecte dels valors mitjans climàtics- a l’extrem sud, nord de l’Alt Empordà i punts de Ponent. Per la seva banda, els valors termomètrics han estat els normals per l'època al conjunt del país tot i que amplis sectors del litoral i prelitoral sud i central, cotes altes del Pirineu i Prepirineu Oriental, Osona, Montsec i àrea del Montseny han estat zones càlides i punts de Ponent i oest del territori han estat freds.

Segons el Servei Meteorològic, el fet més destacat és l’escassa precipitació recollida a gairebé tot Catalunya, que ha quedat clarament per sota de la mitjana climàtica. El Servei Meteorològic ha qualificat aquesta tardor de seca a gairebé tot el territori. Els sectors que han presentat un dèficit pluviomètric més acusat respecte dels valors mitjans, i on l’estació s’ha de qualificar de molt seca, han estat els extrems sud i nord-est de Catalunya, i de forma més local a punts de les comarques Ponent. 

Respecte dels anys anteriors, la tardor de 2017 ha resultat a molts punts d’entre les més seques de les darreres dècades, semblant a la tardor del 2009. Així, 7 de les 44 estacions amb més de 20 anys de dades han tingut la tardor més seca de la seva sèrie -Pantà de Darnius – Boadella, a l’Alt Empordà, Aldover i l’Aldea, al Baix Ebre, Cassà de la Selva, al Gironès, Alcanar i els Alfacs, al Montsià, i Constantí, al Tarragonès-. A altres vuit estacions ha estat la segona tardor més seca, que són la del Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, Cabanes i Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà, la Tallada d’Empordà, al Baix Empordà, Viladecans, al Baix Llobregat, i Amposta i Ulldecona – els Valentins, al Montsià.

Dels tres mesos de l’estació, cal remarcar especialment el mes de novembre per l’escassa precipitació recollida a gran part del territori, amb algunes excepcions. Aquesta precipitació va presentar valors molt baixos, inferiors al 30% respecte de la mitjana climàtica corresponent, resultant un mes molt sec, comparable als novembres del 2009 o 2006. Aquestes anomalies van ser conseqüència del desplaçament de l’Anticicló Atlàntic al nord de la seva ubicació habitual, fet que va provocar una situació de bloqueig del flux atlàntic, afavorint el pas de sistemes frontals amb direcció nord-oest. Per contra, el novembre va resultar plujós a zones elevades del Pirineu occidental i central, i a punts del litoral Nord.