19.01.2022 |
Territoris.cat

La tempesta de dimarts arrasa els conreus de fruita, farratges i cereals a Linyola

La Cooperativa de Linyola ha calculat que hi haurà uns 15 milions de quilos de pèrdua de panís, uns 2 milions de quilos de pèrdua d'alfals, i en fruita també uns 2 milions de quilos menys

Visita del director territorial Ferran de Noguera a les finques afectades 3
Visita del director territorial Ferran de Noguera a les finques afectades 3
La tempesta de dimarts arrasa els conreus de fruita, farratges i cereals a Linyola

La primera estimació efectuada per Departament d'Agricultura calcula que la tempesta que va caure aquest dimarts en les comarques del Pla d'Urgell i la Noguera ha afectat 8.653 hectàrees, de fruita dolça, farratges i cereals. El municipi més afectat ha sigut Linyola, on el vent i la pedregada han arrasat finques de poma, pera i blat de moro. També han quedat força afectats els termes del Palau d'Anglesola i el Poal.

Visita del director territorial Ferran de Noguera a les finques afectadesDurant la tempesta les rafegues de vent van arrancar la taulada de la planta de la companyia Certiplant que es troba en la carretera del Palau al Poal. A Linyola segons explica l'alcalde Àlex Mases, els aiguats van inundar la sala de màquines de les piscines municipal i va cremar els motors.

El director territorial d'Agricultura Ferran de Noguera ha visitat aquest dimecres algunes de les finques afectades i s'ha reunit a l'Ajuntament de Linyola, amb els tècnics del departament, presidents dels Consells Comarcals i alcaldes de les comarques afectades. De Noguera ha explicat que la tempesta va començar a la Noguera, desplaçant-se en direcció sud-est amb abundants precipitacions acompanyades de calamarsa i fort vent. Aquí es van veure afectats els municipis de la Sentiu de Sió, Vallfogona de Balaguer, Penells i Bellcaire d'Urgell. Posteriorment, la tempesta va arribar al Pla d'Urgell on va caure pedra de mida gran, acompanyada també de fortes precipitacions i molt vent. Linyola, Ivars d'Urgell, El Poal, Castellnou de Seana, Vila-sana, El Palau d'Anglesola, Bellvís, Sidamon, Fondarella, Mollerussa i Golmés són els municipis afectats.

Nau de Certiplant al Palau d'AnglesolaL'afectació ha sigut principalment en la fruita dolça, poma i pera amb 946 hectàrees, que en aquesta època de l'any està a punt de ser collida o en alguns casos ja s'està collint. Pel que fa als farratges s'han vists afectades 3.109 hectàrees i 4.551 hectàrees de blat de moro.

Els pagesos afectats per la pedregada demanen celeritat i rapidesa a Agroseguro per fer el peritatge de les finques que han registrat danys. El coordinador d'Unió de Pagesos  Jaume Pedrós, ha assegurat que la majoria d'agricultors ho tenien assegurat i per això demanen una bona valoració ''sense escatimar res''. En aquest sentit, ha demanat exempcions fiscals per part de l'Estat i ha assegurat que la Cooperativa de Linyola ja ha calculat que hi haurà uns 15 milions de quilos de pèrdua de panís, uns 2 milions de quilos de pèrdua d'alfals, i en fruita també uns 2 milions de quilos menys.

La tempesta de dimarts arrasa els conreus de fruita, farratges i cereals a Linyola
comentaris