Les noves varietats han de fer possible que el consumidor recuperi el plaer de menjar fruita

Els assojos de les varietats que proposa l'Irta tenen com a objectiu primordial, que el consumidor recuperi el plaer de menjar fruita, així com que siguin resistents a les plagues.

El conseller Ciuraneta inaugura la XX Jornada de l'Irta a Mollerussa
photo_camera El conseller Ciuraneta inaugura la XX Jornada de l'Irta a Mollerussa

Les Jornades Frictícoles de l'estació experimental de l'Irta a Mollerussa, celebren aquest any dues dècades, amb missatges i propostes destacades per al sector, que preveuen millorar l'acceptació per part dels consumidors, així com incorporar característiques que permeti el transport a mercats llunyans, i la resistència a les plagues. Amb aquestes premisses l'IRTA ha presentat aquest dimecres les noves varietats de fruita, així com les propostes d'innovació tecnologia dirigides al sector.

Acte inaugural XX Jornada Fructicola de l'Irta a MollerussaAl llarg d’aquests 20 anys aquestes jornades han rebut més de 30.000 assistents, s’ha visitat i mostrat els resultats de més de 300 assaigs, s’ha transferit informació sobre l’adaptació a les condicions de prop de 1.500 varietats de fruita. Aquest any s'espera la participació de 1.700 persones en els dos dies de jornades.

El conseller d'Agricultura Jordi Ciuraneta, ha presidit l'acte inaugural, essent el primer conseller del departament que inaugura les jornades, en vit anys. Al conseller l'acompanyaven el director general de l’Irta Josep Maria Monfort, el director dels Serveis Territorials Jaume Fabà, el director de l'Irta a Lleida Simó Alegre, i la vicepresidenta de la Diputació Rosa Pujol.

Jordi Ciuraneta ha destacat que el sector fructícola català ha estat, des de sempre molt innovador, un caràcter que, amb la consegüent necessitat de nova informació, van portar a la creació l’any 1993 de l’Estació Experimental de l’IRTA a Mollerussa, amb la complicitat de diverses administracions i molts agents del sector, i que ha tingut com a objectiu contribuir a aportar solucions al sector a través de la recerca i l'experimentació, i transferir aquesta informació al sector de forma efectiva. Ciuraneta,també s’ha referit a les demandes de les agrupacions agràries que consideren com a necessari una excepció que els permeti fixar un preu de venda mínim per la fruita per evitar vendre sota cost. En aquest sentit, ha dit que aquest tema s’està tractant dins l’àmbit de competència europeu però que cal buscar alternatives per tal de fer front al pes que té la gran distribució.

La XX Jornada Fructícola de l'Irta espera la visita de 1.700 personesPer la seva banda Monfort, ha destacat que els treballs de recerca de l'Irta han permès conèixer prop d’una vintena de varietats de préssec registrades a Catalunya que ja s’estan cultivant en una superfície superior a les 100 hectàrees. Una fase del procés que ben aviat, s’estendrà a d’altres de poma i pera que en aquests moments s’estan analitzant.

El director de l'Irta a Lleida Simó Alegre, va explicar que la millor inversió és triar la varietat més adequada, ja que pot significar l'èxit o el fracàs de l'explotació. En aquest sentit, Alegre, va afegir que la finalitat de l'Irta és recomanar la millor varietat que s'adapti al productor. El director de l'Irta a Lleida, va afegir que encara que l'objectiu primordial és la bona acceptació del consumidor, els assajos també han de tenir en compte que la fruita en el nou escenari global ha de tenir unes característiques que permeti arribar a mercats llunyans conservant la qualitat.

Per altra banda, les propostes varietals han de ser resistents a les plagues, sobre tor al foc bacterià, el que representa un important estalvi en fitosanitaris per als productors

Comentaris