Unió de Pagesos demana al Govern més retirades de poma i un nou Pla de reconversió varietal de la fruita dolça

El sindicat també reclama més control en les relacions comercials i l'etiquetatge

Collita de fruita en una finca lleidatana
photo_camera Collita de fruita en una finca lleidatana

Unió de Pagesos demanarà al Departament d'Agricultura, en la reunió de la Taula sectorial agrària de la fruita dolça prevista per la setmana vinent, més retirades de poma, un nou Pla de reconversió varietal per a la fruita dolça i més control i inspecció en les relacions comercials i l'etiquetatge, com a mesures prioritàries per a la recuperació del preu de la poma. L'organització agrària vol que Brussel·les reassigni noves quotes de retirada de poma, en el marc de la normativa comunitària per fer front al veto rus, a estats com l'espanyol, que ja ha exhaurit el 100% de la quota assignada per la Comissió Europea (CE). L'objectiu d'aquesta petició és ampliar les retirades de poma del mercat a Catalunya. Per això, Unió de Pagesos farà arribar a la conselleria la seva petició per tal que aquesta la traslladi al Ministeri d'Agricultura i a la CE.

L'organització farà arribar a la conselleria la seva petició per tal que aquesta la traslladi al Ministeri d'Agricultura i a la CE

En primer lloc, el sindicat exigirà al Govern que traslladi al Ministeri d'Agricultura i a la Comissió Europea (CE) la urgència perquè es reassignin "urgentment" a Catalunya noves quotes de retirada de poma, en el marc de la normativa comunitària per fer front al veto rus. Tenint en compte que en l'àmbit comunitari es disposen de 105.225 tones per retirar, un 53% de l'establert per la CE per a tots els països el 10 de juny del 2016, Unió de Pagesos exigeix a la Comissió Europea que reassigni les quantitats per tal que estats com l'espanyol, que ja ha exhaurit el 100% de la quota, puguin ampliar les retirades de poma del mercat

L'organització agrària ha demanat tant a la CE com al Ministeri que "es posin els mitjans" per tal que les empreses tinguin la certesa que podran fer ús de noves quotes de retirada per a una gestió "més eficient" dels estocs de poma i per regular millor l'oferta. A més, "els països comunitaris no han arribat a fer ús dels ajuts a la fruita i a l'horta per fer front al veto rus, i per tant, no s'han exhaurit, fet pel qual s'haurien de poder utilitzar en aquells estats o circumscripcions econòmiques que ho necessiten", segons el sindicat. 

El sindicat denuncia els "estralls" que provoca "la situació d'oligopoli de la gran distribució", amb "pressió dels preus a la baixa"

En segon lloc, Unió de Pagesos reclama un segon pla de reconversió varietal per a la fruita dolça, ja que el darrer i únic va començar el 2006 i va finalitzar el 2013. Posteriorment, el sector va patir una llarga crisi de preus, amb tres campanyes consecutives de preus excepcionalment baixos (en préssec i nectarina, el 2014 van caure a la meitat dels del 2013).

El sindicat recorda que una altra qüestió adversa per als productors de fruita han estat les "dificultats" per accedir als ajuts a la modernització (plans de millora), tot i que "cal esperar que Agricultura hi inclogui finalment tots els professionals agraris". Per Unió de Pagesos, "urgeix" fer front a la situació actual, "amb una part de les plantacions obsoletes, que fan perdre qualitat i valor a la resta de la fruita, però que la pagesia no pot assumir en solitari i reconvertir després d'haver patit tres anys de crisi". 

D'altra banda, l'organització agrària denuncia els "estralls" que provoca "la situació d'oligopoli de la gran distribució", amb "pressió dels preus a la baixa", fet que segons Unió de Pagesos "impossibilita la innovació del sector". En aquest sentit, el sindicat recorda que en els darrers dos anys ha presentat més d'un centenar de denúncies per presumpte incompliment de les normes de comerç, etiquetatge i competència. Per això, també exigeix a l'administració que actuï "per reequilibrar la relació desigual de forces existent en la cadena de valor de la fruita".

Comentaris