UP i JARC denuncien Mercadona per vendre poma i pera per sota del preu de producció

La Plataforma en defensa del sector de la fruita demana a la ciutadania que faci 'boicot' a la cadena de supermercats

fruita2
photo_camera Pla general dels pagesos amb una pancarta acusant a Mercadona el passat 28 de novembre a Mollerussa

Els sindicats Unió de Pagesos i JARC van denunciar ahir a la cadena Mercadona per un suposat incompliment de la normativa, en aquest cas per venda a pèrdues, en una oferta de fruita dolça, concretament de poma de les varietats Golden i Royal Gala i de pera de la varietat Conference.

UP ha denunciat davant el Servei d'Orientació de la Distribució Comercial del Departament d'Empresa i Ocupació i JARC ha portat aquesta pràctica davant l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) i la Agencia de Información y Control Alimentarios (AICA), després de comprovar que una de les ofertes ha posat a la venda poma Reineta i pera Conference a 0,29 euros el quilo, per sota del cost de producció. Al seu torn, la Plataforma en defensa del sector de la fruita demana a la ciutadania que faci ''boicot'' a la cadena de supermercats.

UP denuncia que Mercadona ha posat al seu establiment del carrer Rovira Roure de Lleida poma Golden a 0,30 euros el quilo, Royal Gala a 0,49 euros i el quilo a banda de la pera Conference a 0,29. Segons dades que publica el Ministeri d'Agricultura en l'espai 'Precios origen y destino Alimentación' de la seva web, durant la setmana 46 (del 14 al 20 de novembre) el preu en origen de la poma Golden era de 0,35 euros el quilo, el preu en el mercat de destí (MERCASA) de 0,86 euros el quilo, i el preu final al consumidor d'1,77 euros el quilo.

Borda reclama als pagesos que no portin els seus productes als interproveïdors de Mercadona sense preu ni un contracte de compravenda, el que es coneix com a venda a resultes, perquè es poden acabar trobant amb liquidacions que els hi suposin pèrdues

D'altra banda, la Base de Dades de Preus de Venda al Públic de Productes d'Alimentació del Ministeri d'Economia, que registra els preus pagats pels consumidors, indica que en la setmana 46 el preu mínim en destí de la poma Golden era de 0,35 euros el quilo, el preu de les altres pomes era de 0,78 euros el quilo per a les vermelles, i per a les pomes comuns d'1,40 euros el quilo, mentre que el preu mínim per a la pera Conference era de 0,79 euros el quilo.

A més a més, en les cotitzacions de Mercolleida, el preu mínim per a la varietat Conference de pera va ser del 5 a l'11 de desembre passats de 0,45 euros el quilo. El sindicat destaca en la seva denuncia que tots aquests preus de referència estan per sobre dels preus oferts per Mercadona. UP exigeix una vegada més al Govern que extremi el control del compliment de les normatives que regulen les obligacions i els drets del mercat davant aquests ''abusos il·legals'' en la resta de la cadena alimentària.

De la seva part, el cap sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, indica que 'aquestes habituals pràctiques pressionen a la baixa els preus, provocant pèrdues als productors i desvaloritzant la fruita. Ens enganyen a tots, usen un aliment com a reclam per aconseguir atreure a més clients que acaben comprant altres productes en els quals el supermercat obté un marge superior, i això provoca una baixada de preus en origen i que els compradors considerin normal poder menjar fruita de qualitat a un preu ruïnós per als productors.'