UP lamenta la gestió de la crisi de la fruita dolça per part del Ministeri

Amb les propostes del Ministeri d'Agricultura el sindicat veu perillar les organitzacions de productors ecològiques o de proximitat

poma
photo_camera El sindicat critica que no es reculli els plans d'arrencada i de reconversió varietal que reclamava l'organització agrària

Unió de Pagesos denuncia la manca de solucions per part del Ministeri d'Agricultura per fer front de manera eficaç a la crisi de la fruita dolça, ja que en el Pla de mesures per a la millora del sector que va donar a conèixer la setmana passada no planteja cap mesura extraordinària de gestió a la Comissió Europea, com porta reclamant el sindicat. A més, l'organització agrària lamenta que el Pla ministerial no inclogui ni el pla d'arrencada finançat amb fons comunitaris proposat per Unió de Pagesos ni un segon pla de reconversió varietal que podria finançar-se amb els pressupostos de l'Estat, orientat a millorar la rendibilitat de les explotacions de pera i poma poder competir amb països com ara Franca, Itàlia o Bèlgica. 

Segons Unió de Pagesos, el Ministeri justifica la decisió de no incloure cap mesura extraordinària de gestió en el Pla per a la fruita dolça en el fet que la crisi del sector es remunta a campanyes prèvies a l'entrada en vigor del veto rus, tot i que de les cinc campanyes anteriors al veto rus al 2014, només en la del 2011 hi va haver crisi de preus a causa de l'alerta sanitària per E. Coli a Alemanya.
 

Per UP, la mesura de refinançament amb préstecs a cinc anys pot ser útil per determinades explotacions, però difícilment evitarà l'abandó de l’activitat per als productors més endeutats per la crisi

Pel que fa a les dues mesures que planteja el Ministeri a curt termini, l'adequació de mòduls de l'IRPF i el refinançament de préstecs, el sindicat entén que la primera no es pot considerar una mesura d'ajut, ja que la pròpia Llei tributària de l'Estat no permet que es tributi per sobre dels ingressos. Per tant, si els ingressos cauen la fiscalitat ha de disminuir, segons UP.

FERRETERIA-BARO-MARÇ2018
D'altra banda, Unió de Pagesos comparteix que el propi sector té eines com la ara circumscripció econòmica de Catalunya i es mostra d'acord amb el fet que el nou reglament òmnibus posi les noves mesures a disposició del sector.

El sindicat considera contradictori voler Organitzacions de Productors grans, que concentrin molta producció, i, alhora, deixar fora dels programes operatius les noves plantacions de préssec i nectarina

En aquest sentit, el sindicat considera que els programes operatius es podrien aprofitar més. Segons recorda el sindicat, el 2017 només es va fer servir un 27% dels recursos del sector per fer front a les mesures de gestió de crisi. A Catalunya, només tres organitzacions de productors les van utilitzar al màxim en el marc dels programes operatius de les OP.

Unió de Pagesos tampoc comparteix la proposta del Ministeri d'incrementar els requisits de reconeixement per a les organitzacions de productors amb l'objectiu de fer-les més grans per concentrar més l'oferta, ja que pot suposar un fre a la constitució d'OP específiques de producció ecològica o per a les que vulguin apostar per la venda de proximitat. Aquest fet implicaria que en podria desaparèixer el 30%, segons adverteix el sindicat. 

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement