30.09.2022 |
Territoris.cat

Els tràmits per indultar els presos de l’1-O comencen la setmana vinent

L'indult pot suposar l'alliberament però no elimina els antecedents del condemnat, fonts del Ministeri de Justícia apunten que tot el procés acostuma a durar entre quatre i sis mesos de mitjana
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo
Els tràmits per indultar els presos de l’1-O comencen la setmana vinent

El govern espanyol començarà a tramitar l'expedient de l'indult als presos independentistes la setmana que ve, segons va afirmar ahir el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats.

L'executiu espanyol té sobre la taula la petició que va presentar l'advocat Francesc Jufresa el passat 23 de desembre per l'indult als 12 condemnats pel Tribunal Suprem. Campo, va afirmar que ho farà perquè és el que toca la setmana que ve. Segons fonts del Ministeri de Justícia un cop tramitats el govern espanyol haurà d'escoltar les parts, el tribunal sentenciador i la Fiscalia. La resolució podria trigar a sortir entre quatre i sis mesos.

Arxiu, procés judicial als polítics i dirigents catalans independentistesUn cop rebuda la petició, el Ministeri de Justícia obre el tràmit, que passa en primer lloc per demanar l'opinió del tribunal sentenciador, la Fiscalia, i també de les parts que van participar en el procés judicial, així com al centre penitenciari sobre la conducta del pres. En tot cas són opinions no vinculants.

Durant el tràmit els advocats de les parts poden demanar l'excarceració fins que arribi la resolució 

Després d'escoltar les parts el Ministeri de Justícia elabora un informe on recull la situació del pres, la seva edat, si és o no reincident, així com circumstàncies personals. També pot incloure proves de penediment, tot i que aquesta qüestió no pot ser entesa com a condicionant de la resolució.

L'informe del Ministeri de Justícia arribarà al Consell de Ministres, que haurà de decidir si concedeix o no l'indult. També pot fer una estimació parcial de la petició.

L'indult pot suposar l'alliberament però no elimina els antecedents del condemnat

Fonts del Ministeri de Justícia apunten que tot el procés acostuma a durar entre quatre i sis mesos de mitjana. Si es concedís per part del govern, l'indult hauria de portar la signatura del rei Felip VI. Segons l'article 62 de la Constitució correspon al Rei exercir el dret de gràcia d'acord amb la llei.
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo

Carmen Calvo, defensa que el govern espanyol està obligat a tramitar peticions com les d'indult

Per la seva banda la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, defensa que el govern espanyol està obligat a tramitar peticions com les d'indult quan les fan els ciutadans d'un país que és una democràcia i tenen dret a la gràcia, com en qualsevol democràcia europea. 

L'executiu compleix de manera impecable les obligacions jurídiques i constitucionals

Segons Calvo, el PP no les compleix quan fa aquest tipus de declaracions, va afirmar en referència a l'anunci de Casado, que va dir que recorrerà al Suprem qualsevol indult als condemnats del procés.

Els tràmits per indultar els presos de l’1-O comencen la setmana vinent
comentaris