Hi haurà set freqüències de tren més entre Lleida i Cervera a partir del gener

El contracte que ha definit les condicions del servei tindrà una durada fins que FGC passi a explotar tot el servei entre Lleida i Manresa, previsiblement a partir del 2025
Pla general de la reunió de l'òrgan mixt de coordinació entre Generalitat i Renfe a la seu del Departament de Territori, amb representants de la Generalitat, Renfe i l'Ajuntament de Barcelona - Foto: Lluís Sibils
photo_camera Pla general de la reunió de l'òrgan mixt de coordinació entre Generalitat i Renfe a la seu del Departament de Territori, amb representants de la Generalitat, Renfe i l'Ajuntament de Barcelona - Foto: Lluís Sibils

Rodalies de Lleida disposarà de set noves freqüències entre Lleida i Cervera a partir del gener del 2024 segons s'ha acordat en la reunió de l'òrgan mixt de coordinació entre la Generalitat i Renfe. Les dues parts han acordat la signatura d'un contracte específic per a aquest servei, que tindrà un cost d'1,8 milions d'euros, tot i que no han concretat qui l'abonarà tenint en compte que és el govern espanyol qui directament transfereix els recursos econòmics a Renfe sense passar per la Generalitat. El contracte que ha definit les condicions del servei tindrà una durada fins que FGC passi a explotar tot el servei entre Lleida i Manresa, previsiblement a partir del 2025.

El director de Transports i Mobilitat, Oriol Martori, ha detallat que aquestes noves freqüències consistiran en tres trajectes d'anada entre Lleida i Cervera i quatre de tornada entre Cervera i Lleida. Posteriorment, a mitjans de l'any que ve, s'afegiran dues expedicions més per sentit entre Cervera i Manresa i un cop implantades les millores hi haurà 11 expedicions d'anada i 12 de tornada entre Lleida i Cervera davant les sis actuals. Per la seva banda, entre Cervera i Manresa passaran de tres a cinc.

Martori ha afirmat que la Generalitat entén que aquest servei s'ha de finançar amb l'aportació que fa el Ministeri de Transports directament a Renfe, mentre que l'operadora ha reclamat tenir garantia de pagament. En aquest punt, el secretari de Mobilitat, Marc Sanglas, ha obert la porta a signar el contracte programa amb l'operadora a tres bandes, incloent-hi el govern espanyol.

Per la seva banda, el portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha explicat que ara s'avaluaran les necessitats tècniques per posar en marxa l'ampliació del servei en aquesta línia —com per exemple a nivell de personal, material i personal— i ha expressat la voluntat de la companyia d'introduir més millores en el servei en coordinació amb la Generalitat, que és la titular del servei.

La reunió de l'òrgan mixt de coordinació entre Renfe i la Generalitat s'ha celebrat aquest dijous a la seu del Departament de Territori amb la participació de directius de l'operadora, la Generalitat i representants de l'Ajuntament de Barcelona encapçalats per la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet. La trobada s'ha produït després de la reunió entre la consellera Ester Capella i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que van acordar doblar el servei entre Lleida i Cervera.

Millora de la comunicació en les obres previstes

Un altre dels acords que ha sortit de la reunió és la creació d'un grup de treball entre Adif, Renfe, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per coordinar millor la comunicació en les obres previstes per als propers anys i de com abordar les conseqüències en la mobilitat dels viatgers.

En aquest sentit, es vol evitar que es disposi de poc temps per avisar la ciutadania, com ha passat nen alguns casos. "És bàsic que els ciutadans tinguin una informació veraç i ràpid", ha comentat el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas.

En declaracions als mitjans, Sanglas ha destacat la bonsa sintonia amb Renfe i ha assegurat que s'ha obert "clima de col·laboració" a diferència de períodes anteriors, segons ha apuntat.

Retorn de l'Avant entre Tortosa i Barcelona

En la roda de premsa posterior a l'òrgan mixt de coordinació entre la Generalitat i Renfe, el Govern ha demanat que es restableixi el servei Avant entre Tortosa i Barcelona. Martori ha assegurat que l'operadora els ha traslladat que ho estudiaria.

Comentaris