La sequera centra la inauguració de la 69a Fira de Sant Miquel, a càrrec de Luis Planas

El ministre d'Agricultura en funcions defensa els ajuts de l'Estat al sector agrícola i demana "treballar tots junts"

Autoritats durant la inauguració de la 69a Fira de Sant Miquel de Lleida - Foto: Ignasi Gómez
photo_camera Autoritats durant la inauguració de la 69a Fira de Sant Miquel de Lleida - Foto: Ignasi Gómez

Una àmplia representació d'autoritats del territori lleidatà així com el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, han rebut al ministre d'Agricultura en funcions de l'Estat, Luis Planas, a la seva arribada a la 69a Fira de Sant Miquel de Lleida

Planas s'ha encarregat d'inaugurar oficialment el certamen i ha aprofitat per remarcar que l'actual govern espanyol és el que ha fet "el major esforç pressupostari d'aquest segle" per ajudar al sector primari. Ajuts econòmics que volen donar resposta a l'increment de costos a causa de la guerra a Ucraïna així com a les problemàtiques derivades de la sequera, segons ha concretat el ministre d'Agricultura en funcions.

"Crec que estem aconseguint que les explotacions siguin rendibles i puguin tirar endavant", ha afirmat Planas, que ha afegit que la llei de la cadena alimentària ha estat un instrument "fonamental" en aquest procés

El ministre d'Agricultura ha volgut respondre també a les peticions i queixes d'alguns sectors agrícoles en relació als ajuts que esperen rebre. "Soc un home de diàleg i obert a escoltar les sol·licituds que les organitzacions agràries fan en aquest context difícil, en què ningú té la solució perfecta. Si treballem tots junts serem capaços de tenir un futur millor", ha conclòs Planas.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa i el ministre d'Agricultura, Luis Planas - Foto: Ignasi Gómez
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa i el ministre d'Agricultura, Luis Planas - Foto: Ignasi Gómez

Més i menys pessimisme entre els expositors

La sequera se suma a altres problemàtiques dels darrers anys que dificulten l'activitat comercial entre pagesos i expositors. Per això, els representants de diferents firmes de maquinària agrícola presents al certamen han mostrat incertesa a l'hora de preveure la seva activitat comercial en els pròxims quatre dies de fira.

"No sabem que passarà, però tenim perspectives de poder vendre", ha dit Xavier Torres, gerent de Tractominguell, empresa que es dedica a la venda de tractors i altra maquinària agrícola. "Tot va lligat als diners que pugui guanyar el pagès", ha afegit Torres.

En aquest sentit, diferents expositors confien que els pròxims ajuts de les administracions puguin ser un pas endavant perquè els pagesos "recuperin la seva activitat", tal com ha indicat Octavi Marsal, de Maquinària Balmar.

D'altra banda, el gerent de l'empresa Maquinària Agrícola Segués, Ramon Segués, ha comentat que la venda de productes vinculats al treball del sòl "baixarà una mica tal com ha anat l'any", però considera que l'interès comercial pels productes vinculats a la gestió dels fruits secs pot créixer.

Maquinària agrícola exposada en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida - Foto: Ignasi Gómez
Maquinària agrícola exposada en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida - Foto: Ignasi Gómez

288 expositors

La fira aplega 288 expositors procedents de l’Estat espanyol, França, Itàlia i els Estats Units, amb una presència destacada de la maquinària agrícola, el reg, les energies renovables o l'agricultura de precisió, inclosos drons per a aplicació de fitosanitaris o minitractors elèctrics amb guiatge automatitzat i capacitat de visió artificial. 

En aquesta edició, una part important de l’àrea d’exposició i de les activitats tècniques se centra en la bioeconomia i les problemàtiques derivades de la sequera. El recinte firal, de 50.000 metres quadrats, s'ha reorganitzat a causa de les obres de remodelació al Palau de Vidre.

Comentaris