L’economista Rafael Doménech ofereix una ponència durant la prèvia de la Borsa Interpirinenca de Cereals

El sector agroalimentari ha valorat molt positivament la recuperació d’aquesta jornada dins la 150 Fira de Sant Josep de Mollerussa

Prèvia borsa de cereals
photo_camera Un centenar d'empresari van assistir a la conferència de l'economista Rafael Doménech

Un centenar d'empresaris del sector dels cereals i l'alimentació es van reunir ahir dijous, al restaurant La Boscana de Bellvís per escoltar la conferència de l'economista Rafael Doménech, responsable d'anàlisi econòmica del BBVA. Aquest acte va servir com a prèvia de la 20a Borsa Interpirinenca de Cereals, que se celebrarà aquest divendres dia 17 i que forma part de l'edició 150 de la Fira de Sant Josep de Mollerussa. De fet, aquest acte va suposar la recuperació d'aquesta trobada del sector del cereal, ja que no s'havia tornat a celebrar des d'abans de la pandèmia.

El director de Fira Mollerussa, Xavier Roure, es va mostrar molt satisfet per la recuperació d'aquesta jornada insígnia de la Fira i va destacar la bona acollida que ha tingut entre les empreses del sector, ja que compta amb participants d'arreu de l'Estat i també de França, Bèlgica i Holanda.

Rafael Doménech va oferir als presents una anàlisi de l'econòmica global, enfocat des del cereal i els moviments dels mercats actuals. L'economista va explicar que "finalment Europa no ha entrat en recessió, ni ha tingut cap restricció energètica durant l'hivern i, per tant, hem revisat a l'alça les nostres previsions econòmiques. De fet, esperem que els països europeus puguin créixer un 1% aquest any". També s'espera que l'economia espanyola s'acceleri, però va advertir als presents que aquest optimisme està supeditat a molts condicionants, sobretot de naturalesa geopolítica, com la guerra d'Ucraïna.

En referència a la Fira de Sant Josep, Doménech va destacar que és un clar exemple de "la potència econòmica que hi ha a la regió i la qualitat del seu teixit empresarial".

Un altre dels presents en la trobada va ser José Luís Esteban, president de la Llotja de Cereals de Barcelona, el qual va posar en relleu la importància de la Borsa Interpirinenca: "La trobada és molt important. Catalunya i Aragó representen el 55% de la totalitat del consum espanyol de cereal, per tant, era una trobada molt esperada per tot el sector".

Esteban també es va mostrar satisfet pel bon camí que estan seguint els mercats del cereal europeu, després d'un any complicat a causa de la guerra d'Ucraïna:

"Quan va començar la guerra, el blat va arribar a costar 440 euros la tona, avui està a 290. És a dir, hi ha una baixada molt important que ha afavorit el sector. Lleida i Aragó concentren el 50% de la producció porcina espanyola i s'han vist beneficiats per aquesta millora de preus".

Així i tot, Esteban va demanar prudència davant la incertesa del que passarà amb la guerra i pel fet de no saber si el corredor agrari de l'estret del Bòsfor, el qual possibilita la importació de productes des d'Ucraïna, continuarà obert.

En aquesta mateixa línia es va pronunciarJorge de Saja, director d'AFOEX, associació d'empreses espanyoles dedicades al sector de l'oli, el qual va explicar que encara és aviat per veure una baixada de preus als supermercats: "D'aquí a juliol no s'espera una baixada perquè hi ha altres factors que encara estan cars com l'electricitat, però amb els productes que utilitzen cereals, potser sí que podria baixar passat l'estiu".

comentaris