04.12.2022 |
Territoris.cat

Acaba la restauració de les pintures de Santa Maria de Palau, de la Baronia de Rialb

Es recupera el conjunt pictòric d'un dels màxims exponents romànics de La Baronia de Rialb, que es trobava en un estat vulnerable i en perill de desaparèixer
Baronia Rialp
Baronia Rialp
Acaba la restauració de les pintures de Santa Maria de Palau, de la Baronia de Rialb

Ahir al matí es va presentar la restauració realitzada a les pintures de l'església romànica de Santa Maria de Palau, a la Baronia de Rialb.

Es tracta d'uns treballs de conservació i restauració, promoguts i finançats per l'Ajuntament de la Baronia de Rialb amb el suport del  Departament de Cultura de la Generalitat, i la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

baronia 1Imatge abans de la 1 intervenció (juny 2018)

Aquesta intervenció forma part d'una actuació més àmplia que es va iniciar el 2018 amb una consolidació d'urgència i que tenia per objectiu recuperar el conjunt pictòric d'un dels màxims exponents romànics de La Baronia de Rialb, que es trobava en un estat vulnerable i en perill de desaparèixer.

En tot el procés, s'han aplicat els criteris de mínima intervenció: compatibilitat amb els materials originals, reversibilitat i el màxim respecte a les obres.

Les pintures, probablement d'època renaixentista o inicis del barroc, tenen una gran importància històrica, tant per l'escassetat dins el territori de la Noguera com, en general, a la resta de Catalunya.

baronia 2
Imatge del procés de retoc puntual amb aquarel·la (intervenció 2019)

A més, es tracta d'una iconografia (tetramorf) molt representativa del romànic, però no tenim mostres en èpoques posteriors. En tot cas, són unes pintures que un cop restaurades s'han d'estudiar per determinar exactament l'època i l'estil.

Els treballs de conservació i restauració han consistit en la neteja, fixació i reintegració de les pintures murals d'època renaixentista que decoren majoritàriament l'absis i s'observen restes de decoracions a les voltes de canó de les naus laterals i a les parets de la nau central.

Baronia Rialp
Imatge final de la intervenció de la figura central (intervenció 2019)

Acaba la restauració de les pintures de Santa Maria de Palau, de la Baronia de Rialb
comentaris