Balaguer celebra la 3ª Nit de la Cultura amb premis i reconeixements en l'àmbit local i de país

L'Església de Sant Domènec, escenari de la celebració aquest dissabte
IMG_6679
photo_camera Lliurament dels premis Ziryab Ciutat de Balaguer a la 3a Nit de la Cultura de Balaguer - Foto: Paeria de Balaguer

Balaguer ha celebrat aquest dissabte 20 d'abril, un dels actes més emblemàtics de la ciutat: la 3a Nit de la Cultura. L'església de Sant Domènec es va  vestir de gala per acollir l'esdeveniment, que va començar amb el nomenament dels projectes triats per rebre les Beques de Suport a la Creació, un reconeixement atorgat per la Paeria amb l'objectiu de fomentar la multidisciplinarietat i d'acostar la creació, l'art, la literatura i la música a tota la ciutadania.

portada
Durant l’acte es va lliurar el Premi d’Honor de la Cultura, el qual es va concedir a Josep Vallverdú - Foto: Paeria de Balaguer

Les beques d'enguany es van concedir als projectes presentats per Arnau Millà, Àngels Farrerons, Produccions Griot, Salvador Gabarrella, Olga Montoliu, Marta Palací i Àlex Rubio. Després es va fer la representació d’un fragment de l’obra de teatre Samurai, interpretat per Javier Lázaro, i sota la direcció i dramatúrgia de Ferran Joanmiquel Pla, obra seleccionada en l’edició anterior de les beques.

Seguidament es van lliurar els premis Ziryab Ciutat de Balaguer, en les categories de conte llegendari i composició musical per a conjunts instrumentals infantils.

En la de conte llegendari van estar premiats Joan Biscarri com a accèssit amb el relat titulat ‘Traspàs’, i Àlvar Llobet com a primer premi amb el relat ‘El revisor de la memòria’

En la categoria de composicions musicals, va estar guardonat Òscar Ferrer Joyera amb el primer premi per la composició 'Suite de la locomotora encantada', i Aleix Puig Caminal amb l'accèssit per la peça ‘Suite del tren fantasma’.

Després del lliurament de la 12a edició dels premis Ziryab, el Quartet de Flauta l’Escola Municipal de Música es va interpretar ‘La vida de l’home gros’ de Laia Guillem Pieres, obra premiada Ex aequo a l’11a edició dels premis.

El següent guardó que es va lliurar, van ser els Premis Comte Jaume d’Urgell, els quals reconeixen a persones i a entitats dels Països Catalans, que per la seva força cultural, la seva original trajectòria i la gran capacitat de comunicació de la seva feina i obra, contribueixen a fer més gran i més rica la xarxa natural i real dels països de parla catalana i dels seus ciutadans.

3a Nit de la Cultura de Balaguer - Foto: Paeria de Balaguer
La paera en cap de Balaguer, Lorena González, durant el lliurament del premi Comte Jaume d'Urgell a Plataforma per la Llengua - Foto: Paeria de Balaguer

En aquesta edició, els premis Comte Jaume d’Urgell es va atorgar en categoria col·lectiva Ex aequo a Plataforma per la Llengua, per la promoció de la llengua catalana com a eina de cohesió social, treballant en els diferents territoris de parla catalana des d'una perspectiva transversal: en l'àmbit socioeconòmic i audiovisual, en l'acollida i l'arrelament lingüístic dels nouvinguts, en les universitats i l'educació i en les administracions, entre altres àmbits d'actuació. Actualment, l’entitat compta amb diferents comissions temàtiques de voluntaris, té grups locals en desenes de poblacions i s'estructura en cinc delegacions territorials. També a Obra Cultural balear, per la promoció de la llengua i la cultura pròpia, la defensa del dret de les Illes Balears al pel autogovern i la seva tasca a favor de l’autonomia i del reconeixement de la personalitat nacional de les Illes Balears tenint com eixos principals la llengua, la cultura i el país. I en categoria individual a Josep M. Benet i Ferran, periodista i empresari de mitjans de comunicació, més conegut com a Tatxo Benet, per exercir un actiu mecenatge, amb adquisicions d’obres com Presos políticos en la España contemporánea de Santiago Sierra, obra censurada a la fira ARCO, punt de partida de l’adquisició d’altres obres d’art igualment retirades o vetades a l’exposició pública. L’any 2020 va obrir la llibreria i espai cultural Ona, que recuperava el nom i l’esperit de la històrica llibreria catalana. Des del 2021 és propietari de l'editorial Navona.

3a Nit de la Cultura de Balaguer - Foto: Paeria de Balaguer
Lliurament dels premis Ziryab Ciutat de Balaguer- Foto: Paeria de Balaguer

Finalment, es va lliurar el Premi d’Honor de la Cultura, el qual es va concedir a Josep Vallverdú per la seva llarga trajectòria en el món literari, essent un referent de la cultura catalana.

La Nit de la Cultura va finalitzar amb un vídeo resum dels actes culturals celebrats a la ciutat durant 2023, i un parlament d’agraïment per part de la paera en cap de la ciutat, Lorena González.

Comentaris