'Entre les bambolines' de La Passió de Cervera

"La gent se sorprèn quan veu un equip directiu tan jove", explica Mariona Dalmases, una de les directores de La Passió de Cervera
Una de les escenes de La Passió de Cervera ©La Passió
photo_camera Una de les escenes de La Passió de Cervera ©La Passió

La direcció d'una de les obres amb més trajectòria històrica de Catalunya és de Cervera i la configura el trial segarrenc format per la Gemma Palà, en David Mora i la Mariona Dalmases, que són les tres persones encarregades de dirigir les regnes de La Passió de Cervera, una obra que acumula més de 500 anys de representacions i va ser declarada, l'any 1969, Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra.

La representació de La Passió de Cervera es remunta l'any 1477 i és l'única passió que conserva un text de 1534 en format íntegre escrit en català medieval antic

Aquesta obra històricament es representava a les esglésies, pel seu caràcter religiós, fins que hibridà en el temps i acabà prenent les places i els carrers fins a arribar als teatres. En el cas de la capital de la Segarra, actualment es representa al Gran Teatre de la Passió de Cervera, declarat el teatre amb la boca més gran d'Espanya i la tercera d'Europa.

Mariona Dalmases:

La clau de La Passió de Cervera és que és un espectacle de gran format i això és impagable, tens una escena activa a l'escenari de la dreta, mentre que a l'escenari de l'esquerra s'està muntant la pròxima

La Passió de Cervera
La Passió de Cervera

Una de les característiques que fan autèntic aquest espectacle és la gran dimensionalitat que abasteix, perquè en l'obra hi participen un total de 300 actors i actrius amateurs que viuen des que són infants aquesta representació i porten les escenes a la pell: "És un espectacle molt gran que també compta amb 50 actors principals. A més, un paper no recau només en una persona, sinó que l'assagen més persones per si de cas", indica la directora Mariona Dalmases.

Però, La Passió de Cervera no es representa sola, sinó que disposa d'un gran equip de regidoria que s'ocupa de controlar l'escenari; un equip de tramoies, responsable de moure l'escenografia; d'attrezzo; tècnics de llums, so i fum; i responsables de la venda d'entrades, entre altres grups professionals que, junts, fan possible la representació. Per altra banda, Dalmases recorda que les persones que participen en la representació de l'obra són totes amateurs i ofereixen el seu temps lliure per assajar i tenir llesta la peça en el marc de la Setmana Santa. Per això, assenyala que els assajos s'intenten adaptar als actors i les actrius i normalment són els divendres al vespre i els dissabtes, ja que totes les persones que hi participen ho fan sense ànim de lucre i per tradició.

El públic de La Passió és divers: i hi trobes des d'un públic familiar, a un públic religiós, passant per la gent amant de la cultura popular i curiosos i curioses que volen gaudir d'una bona estona

La Passió de Cervera ©La Passió
La Passió de Cervera ©La Passió

Al mateix temps, cal assenyalar que les persones interessades a formar part de la tradicional obra tenen la porta oberta a fer-ho sempre, i que abans de fer la pròxima representació, es té en compte l'interès dels actors en continuar amb els mateixos papers o bé en canviar-los, i es reorganitza l'obra quan és necessari: "Abans de començar els assajos sempre preguntem si podem comptar amb la mateixa gent, en cas contrari, preguntem qui vol canviar de paper, però no comencem mai de zero", indica Dalmases. 

Quan parlo de nous propòsits amb la Mariona, explica que un dels objectius que tenen és cuidar l'escenografia per fer-la cada vegada més atractiva als ulls dels qui la veuen i fer-la més amena: "Ens agrada passar les tisores", assegura la directora, i afegeix que abans l'obra durava unes cinc hores i ara han aconseguit escurçar-la "fins a les tres hores". Així doncs, per gaudir d'aquest passatge religiós, dinàmic i popular cerverí que es representarà el 26 de març i l'1, 7, 16, 22 i 29 d'abril, es poden adquirir les entrades en aquest enllaç.

La Passió en altres indrets de Catalunya

La Passió d'Olesa de Montserrat

La Passió d'Olesa va ser la primera a rebre el reconeixement de la Creu de Sant Jordi l'any 2002. La seva representació consta en documents que daten el segle XVI i la seva escena és de gran format i compta amb més de 500 figurants, música pròpia i més de 1.300 peces de roba. 

La Passió d'Esparreguera

A la comarca del Montserratí hi trobem La Passió d'Esparreguera, una de les més importants de Catalunya juntament amb la d'Olesa de Montserrat. La representació esparreguerina compta amb un total de 1.000 persones i el text que s'interpreta és del poeta local Ramon Torruella. 

La Passió d'Ulldecona

A les Terres de l'Ebre conserven una Passió que es remunta l'any 1955. Les funcions es representen al Teatre Orfeó Montsià i aquesta obra religiosa és declarada d'Interès Turístic Nacional, a més, té la particularitat de representar-se en dues versions: una en castellà, segons el text del crític teatral Josep Maria Junyent i Quintana, i una altra en català, segons el poeta i escriptor mallorquí Jaume Vidal i Alcover. 

La Passió de Vilalba dels Arcs

A la comarca de la Terra Alta hi trobem una passió vilalbina que es representa el Dijous Sant en una sessió nocturna i el Dissabte Sant a la tarda. Les representacions es van iniciar l'any 1996 per iniciativa de La Pirindola, el grup local de teatre.

Comentaris