La casa Vallmanya, més a prop de ser Bé Cultural d’Interès Nacional

Cultura estudiarà si l'immoble, on estiuejava Francesc Macià, rep aquesta catalogació
Pla general de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià, actualment deteriorada per la manca de manteniment, el 7 de febrer de 2021 - Foto: Anna Berga
photo_camera Pla general de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià, actualment deteriorada per la manca de manteniment, el 7 de febrer de 2021 - Foto: Anna Berga

El Departament de Cultura ha resolt l'estimació del recurs d'alçada presentat per la plataforma Salvem Casa Vallmanya amb el qual sol·licita la declaració d'aquest immoble com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Amb aquesta resolució, comença el tràmit per estudiar la possible declaració de la casa com a BCIN, que ha de disposar de l'informe favorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural de Catalunya i de l'Institut d'Estudis Catalans i, en última instància, ser aprovat pel Govern de la Generalitat. El departament de Cultura, així com el de Justícia, Drets i Memòria, la Diputació de Lleida, i l'Ajuntament d’Alcarràs van acordar el desembre passat la compra de la casa per restaurar-la.

El 2008, l’Ajuntament d’Alcarràs va declarar la casa com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), però degut a la inversió que requeria la compra i restauració de la casa, no ha pogut fer-se responsable de la seva conservació i difusió patrimonial.

Per aquest motiu, el desembre de 2023 el Departament de Cultura, el Departament de Justícia, Drets i Memòria, la Diputació de Lleida, i l’Ajuntament d’Alcarràs van acordar l’adquisició de la Casa Vallmanya, la seva restauració i inclusió a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. En aquests moments, s’està pendent que es pugui efectuar la compravenda entre el propietari i l’ajuntament.

Comentaris