El Castell dels Templers de Gardeny reobre aquest dissabte amb entrada gratuïta tot l’estiu

La reobertura del centre patrimonial del Castell Templer, després de la crisi per la Covid-19 coincideix amb l’inici de la temporada d’estiu i la celebració dels nou-cents anys de la fundació de l’Ordre

El Castell dels Templers de Gardeny - Magazine Territoris
photo_camera El Castell dels Templers de Gardeny obre les seves portes amb entrada gratuïta tot l'estiu.

El Castell Templer de Gardeny reobre aquest dissabte, dia 20, les seves portes després del tancament forçat per la crisi sanitària causada per la Covid-19. El Castell i el seu centre d’interpretació tornen a estar a disposició de les persones visitants en horari de dimarts a diumenge, de les 10 h fins a les 14 h. A més, s’ha ampliat la temporada d’estiu que s’allarga durant tot el mes de setembre –fins ara, es donava per tancada l’11 de setembre.

El Castell de Templers, que serà gratuït durant l’estiu, recupera l’atractiu de poder descobrir-ne la potència patrimonial, els espais, la seva història i llegendes

Amb la visita del centre d’interpretació, ubicat al celler del Castell, es pot gaudir d’un audiovisual en què s’explica qui eren els templers, des dels seus indicis fundacionals amb les croades a Terra Santa fins a la dissolució de l’Orde. Aquest espai es consolida com un dels miradors extraordinaris de la ciutat; de la seva primera corona verda, l’Horta, i de la resta de corones que envolten la capital del Segrià.

Mesures post Covid-19

Les persones que a partir de dissabte visitin el Castell Templer de Gardeny hauran de tenir en compte les mesures de seguretat i prevenció que s’han implementat a causa de la crisi pel coronavirus:

-S’ha adaptat un circuit unidireccional senyalitzat per tot el recinte exterior amb pas d’entrada i sortida.

-Hi haurà gel hidroalcohòlic a disposició dels visitants.

-S’ha adaptat el contingut i la senyalització per gaudir plenament de la visita i poder fer fotografies.

-S’ha senyalitzat els aforaments als espais reduïts, torre del comanador, cisterna i celler, i s’ha creat un recorregut intern perquè el visitant segueixi les indicacions, per visitar tots els espais del centre patrimonial

-Es realitzarà la neteja i la desinfecció dels espais periòdicament. 

Visites al Castell

Les visites al Castell de Gardeny incrementaran al juliol quan entri en funcionament el Bus Turístic amb parada al mateix turó de Gardeny. 

2015100509560760800

A més, a mesura que transcorrin les setmanes i es vagi normalitzant la situació, es valorarà la introducció de noves visites guiades nocturnes, com les Nits del Temple, que es programarien a partir del 15 de juliol fins al setembre, sempre amb reserva prèvia, amb guia i per a grups poc nombrosos.

L’any 2019 el castell va rebre més de 10.000 persones, en concret 10.439 visites, en una línia ascendent des de l’any 2016. Un 48% de les persones visitants provenia de fora de les comarques de Lleida.

L’any 1252 es documenta per primera vegada la presència efectiva dels Templers a Gardeny. La Casa Templera de Gardeny es va convertir en un dels principals centres templers de la Corona d’Aragó. L’any 1294, les parets de Gardeny acolliren el darrer mestre de l’orde, Jacques de Molay, condemnat a la foguera pocs anys després a Parìs, en dissoldre’s l’ordre.

comentaris