Les escultures 'Nit de lluna' i 'Ensomni', del Museu Morera, estrenen restauració

Aquestes obres de Leandre Cristòfol i Josep Biosca, respectivament, han estat restaurades gràcies a una subvenció del Departament de Cultura

Museu d'Art Jaume Morera
photo_camera 'Nit de lluna' i 'Ensomni', peces de la col·lecció del Museu d'Art Jaume Morera

El Museu d'Art Jaume Morera ha reincorporat a les seves instal·lacions un parell de peces del seu fons propi que, en els darrers mesos, han gaudit d'un procés de restauració preventiva.

Es tracta de 'Nit de lluna', de l'escultor Leandre Cristòfol, i de 'Ensomni', de Josep Biosca

El passat mes d'octubre, l'escultura 'Nit de lluna', obra de Leandre Cristòfol, va ser traslladada al Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya a Valldoreix (CRBMC) per realitzar un estudi previ a la seva restauració i conèixer amb detall la situació dels materials a l'interior de l'urna, estudiar el sistema de tancament i procedir a la seva restauració.

'Nit de lluna és una peça configurada l'any 1935 que Cristòfol va concebre dins d'una caixa de fusta semicircular segellada, a mode d'urna, per tal de reforçar la importància de la il·luminació exterior en contrast amb la foscor del fons de la caixa i subratllar, així, el to poètic de l'escenografia. Aquest fet n'ha complicat tradicionalment l'accés i ha fet que, al llarg dels anys, s'hagin acumulat al seu interior tota una sèrie de partícules ambientals i pols que donaven un aspecte apagat a la policromia i afectaven el component més estètic de la peça.  

Les radiografies i analítiques dels materials que segellen l'obra van permetre determinar que la caixa de 'Nit de lluna' s'havia obert un o dos cops màxim. I que en una d'aquestes intervencions la peça es va desplaçar lleugerament cap a l'esquerra

Amb la informació proporcionada per aquests treballs previs, l'equip tècnic del CRBMC va decidir l'obertura de l'urna, la qual cosa va permetre netejar-la i extreure'n mostres de policromia.

Un cop finalitzades les tasques de restauració i segellada novament l'urna, els colors han guanyat en intensitat i Nit de Lluna torna a brillar en la foscor.

Durant aquest procés, es va descobrir una anotació manuscrita de l'artista sota la base, que diu: "Nit de lluna Leandro Cristòfol 1935"

Pel que fa a 'Ensomni' (tradicionalment coneguda com a 'Nu de dona'), peça de l'escultor Josep Biosca, ha estat també objecte d'intervenció a la sala de reserva del mateix Museu d'Art Jaume Morera.

L'obra presentava imperfeccions i marques en la superfície, a causa de la sedimentació de brutícia acumulada, així com taques de color marró en les parts més prominents. La intervenció va consistir en un tractament de neteja orientat a recuperar l'aspecte original de l'obra, amb aquest contrast creat per l'autor entre l'alabastre original i la capa de pintura blanca que el cobreix.

Comentaris