El projecte Casa de la Música catalitza l’entorn musical de Ponent

Hoven, triomfadors de la primera edició del concurs de grups emergents de Lleida @JordiBonilla
photo_camera Hoven, triomfadors de la primera edició del concurs de grups emergents de Lleida

Logo Cultura

Qualsevol persona que es mogui entre el sector musical de Ponent sap que el nostre és un territori erm d’espais culturals, d’iniciatives que promoguin el talent jove i, sobretot, d’un caliu humà que faci costat a aquelles bandes i artistes que floreixen constantment a les nostres contrades. Per posar remei a aquesta situació, va aterrar fa uns mesos el projecte de Cases de la Música a Lleida ciutat, de la mà de la Fundació Orfeó Lleidatà i d’un equip d’actors culturals amb voluntat de promoure la formació, la creació i la difusió musical.

La Casa de la Música LleidaPresentació del projecte Casa de la Música a Lleida.

La Casa de la Música de les Terres de Lleida es va presentar en societat a la capital del Segrià al mes de setembre amb la voluntat de convertir-se en un punt de referència musical de totes les comarques de Ponent. El projecte s'ha iniciat de manera modesta, però així i tot, ja està donant els seus primers passos en la mateixa línia de treball que la resta de seus de la xarxa de Cases de la Música, amb l’objectiu de potenciar el treball en xarxa per a la professionalització dels músics i a impulsar projectes en què la música funcioni com una eina d’inclusió.

La Casa de la Música lleidatana, com fan les altres seus del projecte, també té previst organitzar activitats que permetin una major projecció dels músics i creadors que fomentin l’atracció de públic per a la música. I és que aquest es planteja com un dels objectius primordials: promoure la formació, la creació, l’exhibició i la difusió de la música, a més de complementar les infraestructures culturals municipals mitjançant l’organització d’activitats, dirigides tant als artistes i als creadors com al públic en general.

Espai Orfeó seu de la Casa de la Música de Lleida @OrfeóEspai Orfeó, seu de la Casa de la Música de Lleida

L'entitat neix sota l'aixopluc de la Fundació Orfeó Lleidatà, que n'acull la seu, entitat amb més de 150 anys d’història, referent sociocultural al territori de Lleida, i el suport de l' Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), la Paeria de Lleida, i el Consell Comarcal del Segrià

Amb aquesta iniciativa, les comarques de Ponent s'incorporen a la xarxa de Cases de la Música al costat de Mataró, l’Hospitalet, Gironès, Manresa i Terrassa, un model de gestió cultural publicoprivada, pioner a Europa, que té com a objectiu comú dinamitzar la música al territori.

Primeres activitats

El mateix mes de setembre, l'entitat va impulsar un primer concert a l’Obert Centre Històric de Lleida (Pista La Panera) amb la presentació de la banda Vernal -un nou exponent ponentí del pop rock català- i la cantautora Guada Garino.

Rafa Ariño @GirandoconEl fotògraf musical, Rafa Ariño

L'Espai Orfeó es convertia en seu de xerrades al mes de novembre amb protagonistes com el fotògraf Rafa Ariño, qui va explicar la seva experiència en la fotografia aplicada a la música, fruit d'una llarga trajectòria professional forjada a través del seguiment amb la seva càmera de les gires de concerts de múltiples bandes espanyoles.

Després de les primeres incursions culturals, la Casa de la Música de Lleida arrencava un nou projecte més ambiciós i contundent com ha sigut el concurs de bandes emergents, una convocatòria en la qual es van inscriure nou formacions, que optaven a la gravació d'un EP pel primer classificat, la producció d'un videoclip i una sessió fotogràfica promocional per als següents classificats.

En la primera edició del projecte, es van seleccionar cinc dels nous grups inscrits. Els finalistes van presentar al públic lleidatà el seu treball musical en una gala virtual que es va celebrar el dimarts 22 de desembre a l'Espai Orfeó, retransmès en temps real al web de la Fundació Orfeó Lleidatà.

Un concert recollit en el projecte Girando con de @RafaAriñoSales de concerts a l'espera de nous espectacles

El certamen musical va obrir una mica més l'escletxa musical a través de la qual s'estan donant a conèixer projectes nascuts en l'anonimat; un punt de partida encarat a convertir en veus reconegudes aquests artistes emergents dins del panorama català. Una altra de les fites que es vol assolir és la creació d'una xarxa entre les bandes i els artistes del territori, una eina per tal que les bandes emergents puguin tenir una relació directa amb els conjunts instrumentals de la demarcació que els puguin servir de referents per al seu creixement professional o qualitatiu.  

Amb aquesta iniciativa, la major part dels finalistes pujaven per primera vegada a l'escenari, una experiència que agraïen al projecte de la Casa de la Música de Lleida, tot esperant que tingui continuïtat.

Objectius del projecte

El col·lectiu jove, musical i cultural de Ponent ha volgut adscriure's al projecte global Cases de la Música i buscar suport en una xarxa amb una trajectòria de més de quinze que advoca pels mateixos objectius. La versió lleidatana, capitanejada per la Fundació Orfeó Lleidatà, ha implicat també JoveSegrià, El Taller de Músics i altres persones que formen part del sector musical i cultural ponentí i que pretenen incrementar la divulgació musical entre els joves com a eina generadora de valors i convivència.

Bredda, una de les bandes més prometedores de PonentBredda, una de les bandes més prometedores de Ponent

La Casa de la Música de Lleida entrarà en la dinàmica de l'organització de concerts, ara limitats per la normativa sanitària i preventiva, però resoltes de moment per la tecnologia que permet continuar arribant al públic. La formació, l'assessorament, el suport a la creació, les residències artístiques o la divulgació de treballs són algunes de les altres possibilitats obertes del nou projecte.

AMIC Impulsa

Amb el suport de

 

Comentaris