David Casals-Roma recupera 'La veu de Thaïs'

El cineasta va presentar al 10è Galacticat el seu primer llargmetratge, un documental que recupera la història de l'artista Elena Jordi, qui podria ser la primera directora de cinema de l'Estat 
 
David Casals-Roma als Cinemes Majèstic de Tàrrega - Foto: Jordi Vinuesa
photo_camera David Casals-Roma als Cinemes Majèstic de Tàrrega - Foto: Jordi Vinuesa

David Casals-Roma (Lleida, 1972) és cineasta, escriptor i director de l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) de Lleida. Casals-Roma es defineix com un “contador d’històries”, ja que escriu guions, però també novel·la, poesia i teatre. “M’agrada explicar històries que jo mateix m’invento”, assegura.

El lleidatà encapçala el projecte de l’ECCIT, que defineix com “romàntic”. Recorda que quan ell era jove i volia estudiar cinema no hi havia cap escola a Lleida, “si volies estudiar cinema havies d’anar a Barcelona”, amb totes les despeses que això comportava. Després de treballar com a professor a Anglaterra, França, Barcelona —a l’ECIB— i Estats Units —la Universitat de Massachusetts-Amherst—, el director va crear l’Escola Catalana de Cinema i Televisió el 2019. El centre ofereix una oportunitat als futurs cineastes lleidatans que es vulguin formar sense necessitat de marxar a la capital catalana

L’ECCIT té una productora pròpia, Nayox Films, que vol servir per potenciar projectes dels alumnes

Actualment, el director de cinema es troba immers en el procés de muntatge d’un nou llargmetratge documental, 'Àngela', que va rodar entre 2022 i gener de 2023. El documental narra la història d’Àngela Mora, “que es va convertir en la primera persona amb síndrome de Down en participar en els campionats d’Espanya absoluts de gimnàstica artística, explica. El projecte té una mirada “personal i íntima sobre qui és aquesta noia”, assegura el director. 

Cartell del documental Àngela, que està en procés de muntatge - Imatge: ECCIT
Cartell del documental Àngela, que està en procés de muntatge - Imatge: ECCIT

'La veu de Thaïs'

El director, productor i guionista cinematogràfic lleidatà ha presentat el seu primer llargmetratge a la 10a edició del Galacticat. Es tracta del documental 'La veu de Thaïs'. És el projecte del qual em sento més content, per la seva repercussió i pel que ha significat per mi passar del curtmetratge al llargmetratge, que és quelcom que molts directors no poden fer”, assegura Casals-Roma.

'La veu de Thaïs' recupera la memòria de l'artista multidisciplinària​ Maria Montserrat Casals Baqué (Cercs 1882 - Barcelona 1945), més coneguda com a Elena Jordi. Jordi podria ser la primera directora de l'Estat Espanyol o, si més no, una de les pioneres. "Tot va començar quan vaig llegir un article al País on parlaven d'Alice Guy, una dona francesa que va ser la primera directora de cinema del món", explica el director David Casals-Roma. El Lleidatà es va preguntar qui havia estat la primera directora de cinema d'Espanya i va trobar que els historiadors no es posaven d'acord. "Alguns deien que era la Rosario Pi, altres la Mariscal, altres l'Elena Jordi...", recorda Casals-Roma.

Pòster de 'La veu de Thaïs' - Imatge: David Casals-Roma
Pòster de 'La veu de Thaïs' - Imatge: David Casals-Roma

Jordi hauria rodat la pel·lícula 'Thaïs' i l'hauria estrenat l'any 1918. Tanmateix, s'ha arribat a dubtar de la seva existència, perquè no se'n disposa de cap còpia. A més, existeixen molts dubtes sobre l’estrena de la pel·lícula. Casals-Roma assegura que “vam trobar tres fonts que diuen que estava rodant”, però només una “de les ressenyes explica que es va projectar per a periodistes”. Hi ha moltes teories: que no la va acabar, que la va acabar i no la va estrenar o que la va estrenar, però amb molt poca repercussió... No ho sabem, és un misteri més que envolta la vida d’aquesta artista”, assegura el director.

El documental ‘La veu de Thaïs' del director lleidatà es pot recuperar a Filmin i, aviat, s'espera que es passi per TV3

Comentaris