Del 3 al 13 de març

El director suís Georges Schwizgebel, premi honorífic d’Animac 2022

El seu film La course à l’abîme (1992) se cita regularment com una de les millors pel·lícules d'animació de tots els temps. Animac estrenarà a Espanya el seu darrer film 'Darwin’s Notebook', un curtmetratge sobre el colonialisme, les tribus i l’home supremacista blanc

El director suís Georges Schwizgebel, premi honorífic d’Animac 2022 - Foto: cedida per la Paeria de Lleida
photo_camera El director suís Georges Schwizgebel, premi honorífic d’Animac 2022 - Foto: cedida per la Paeria de Lleida

En un any dedicat a la força de la imaginació, Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya organitzada per l’Ajuntament de Lleida, concedeix el Premi Honorífic 2022 a un dels grans mestres de l’animació contemporània, el suís Georges Schwizgebel, per la seva originalitat i virtuosisme que el converteixen en tot un referent dins l’animació més expressiva i plàstica. 

Schwizgebel recollirà el premi a Lleida en la inauguració de la 26a edició d’Animac el pròxim 3 de març al Teatre de La Llotja, on s’estrenarà a Espanya el seu darrer film Darwin’s Notebook (2020) i es projectarà el seu guardonat curtmetratge Erlkönig (2015) acompanyat amb música en directe per a l’ocasió. 

El director suís Georges Schwizgebel, premi honorífic d’Animac 2022Fotografia amb alta resolucióAnimac estrenarà a Espanya el darrer projecte de Schwizgebel, Darwin’s Notebook (2020), un curtmetratge sobre el colonialisme, les tribus i l’home supremacista blanc, que va guanyar l’any passat el Premi del Cinema Suís a la millor pel·lícula d'animació - Imatge: cedida per la Paeria de LleidaAnimac estrenarà a Espanya el darrer projecte de Schwizgebel, 'Darwin’s Notebook' (2020) - Imatge: cedida per la Paeria de Lleida

A més, Animac dedicarà al mestre suís una completa retrospectiva amb els seus curtmetratges més significatius, dissabte 5 de març, que es complementarà amb una masterclass, prevista per al 6 de març, on els amants del cinema d’animació profunditzaran en l’univers creatiu de Schwizgebel.
 
“Imagina un film fet per un matemàtic, un músic i un artista plàstic combinats: això podria definir el treball de Schwizgebel. Ell és realitzador, però també dissenyador, un fet que es nota en el seu gust exquisit per les composicions i el color, així com en el moviment i ritme de les seves imatges. Als seus films explora des de temes clàssics com ara la mitologia i els contes, libretos d’òpera, fins a reflexions sobre l’espai, la pintura i la pròpia animació. La música és la principal veu narradora d’un cinema amb partitures de Prokófiev, Mendelssohn, Rachmaninov, Schubert i Liszt, a més de compositors contemporanis, que t’atrapa amb imatges dintre d’imatges i loops, en una 'mise en abyme' hipnòtica. El seu darrer film, per primera vegada, està basat en fets reals, però sense perdre el seu estil únic. Estem molt il·lusionades amb la visita del director, la seva masterclass i poder mostrar tots els seus films a la pantalla gran, que és on millor s’aprecia el seu virtuosisme”
, destaca Carolina López, directora d’Animac.


Georges Schwizgebel, un dels grans noms del cinema d’animació contemporani

Nascut l'any 1944 a Renconvilier (Suïssa), Georges Schwizgebel ha creat un cos d'obra molt original. Les seves pel·lícules estan marcades per un enfocament lúdic a la narració, un formalisme espectacular i la barreja de visuals i música. Combina diferents tècniques d’animació com el dibuix a mà i la pintura acrílica sobre acetat en una forta intenció experimental, amb imatges plenes de vibració i pinzellades. Explora l’ús expressiu del color, que a vegades recorda al fauvisme de les avantguardes.

La seva primera pel·lícula, Le vol d’Icare (1974) inicia una carrera que actualment suma vint pel·lícules, que han guanyat nombrosos premis en prestigiosos festivals internacionals (com ara Cannes, Annecy, Zagreb, Hiroshima, Stuttgart, Ottawa i Espinho).

El seu film La course à l’abîme (1992) se cita regularment com una de les millors pel·lícules d'animació de tots els temps

Schwizgebel és un dels grans noms del cinema d’animació contemporani, reconegut amb els més prestigiosos guardons. El 2017 va rebre el Cristall d'Honor del Festival d'Annecy, el 2018 el Premi d'Honor del cinema suís, el 2019 va ser nomenat Oficial de l'Ordre de les Arts i les Lletres (França) i el 2020 va rebre el Premi a la Trajectòria a l’Animafest de Zagreb.

Els seus curtmetratges també han guanyat nombrosos premis, entre els quals destaquen: La jeune fille et les nuages (2000), Premi del Cinema Suís al millor curtmetratge; L’homme sans ombre (2004), Premi Regards Juene al millor curtmetratge al Festival de Cannes i Premi Especial del Jurat al millor curtmetratge a la Seminci de Valladolid, i Erlkönig (2015), Premi del Cinema Suís a la millor pel·lícula d'animació.
 

Estrena a Espanya del seu darrer film, Darwin’s Notebook

Animac estrenarà a Espanya el darrer projecte de Schwizgebel, Darwin’s Notebook (2020), un curtmetratge sobre el colonialisme, les tribus i l’home supremacista blanc, que va guanyar l’any passat el Premi del Cinema Suís a la millor pel·lícula d'animació. El film té lloc al Londres de 1830, en el vaixell Beagle, on es va embarcar el jove Charles Darwin. A bord troba tres nadius de Terra del Foc que tornen al seu país després d'haver estat educats i anglicitzats a Londres.

Després d’Animac, Georges Schwizgebel visitarà els alumnes d’ECIB, l'Escola de Cinema de Barcelona, entitat col·laboradora d’Animac

Animac 2022 Forces of imagination, presencial a Lleida del 3 al 6 de març i en línia del 4 al 13 de març

La 26a edició d’Animac, que organitza l’Ajuntament de Lleida presencialment del 3 al 6 de març i en format en línia del 4 al 13 de març, tindrà com a tema central la força de la imaginació i comptarà amb el millor del cinema d’animació, amb sessions monogràfiques i retrospectives de pel·lícules que exploren el tema de la imaginació i la seva força expressiva, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, conferències i masterclasses per als amants de l’animació. 

Comentaris