Una dotzena de joves participen en el camp de treball de la Ruta Cabanera Linyola-Taüll

Dues setmanes intenses per viure experiències més enllà del lleure estiuenc, amb la satisfacció de poder haver col·laborat en la consolidació del que ha de ser eix vertebrador entre la Plana i el Pirineu Occidental. Trams de camins netejats, senyalització de la Ruta, inventari patrimonial, de pletes, cabanes, corrals i fonts per posar-les en valor
Els voluntaris col·loquen els senyals de la Ruta Transcabanera a Linyola @JosepA.Pérez
photo_camera Els voluntaris col·loquen els senyals de la Ruta Transcabanera a Linyola @JosepA.Pérez

El diumenge 27 de juny arribaven a Linyola una dotzena de joves procedents de diferents llocs de Catalunya disposats a participar en el primer camp de treball de la Ruta Cabanera, un projecte que té com a objectiu col·laborar en la recuperació dels camins que utilitzaven els pastors transhumants des del Pirineu occidental fins a la Plana. Al llarg de quinze dies els joves recorreran cent quaranta quilòmetres amb parades a Balaguer, Les Avellanes, Àger Sant Esteve de la Sarga, Meüll, Vilamitjana, Tremp, Espluga de Serra, Perves, Sas i Taüll. 

El tècnic Eduard Ribes a Cal Sinén amb el voluntaris de La Ruta CabaneraL'Activitat que impulsa l'Ajuntament de Linyola sota la coordinació de la Cooperativa de Lleure Quàlia, ofereix als joves la possibilitat de conèixer les comarques del Pla d'Urgell, Noguera, Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, i de participar en un projecte de gran envergadura, conèixer oficis que estan desapareixent, així com treballar en la recerca i catalogació del patrimoni que es troba en els vint-i-cinc municipis de la Ruta Transcabanera. 

La primera jornada del camp de treball de la Ruta Cabanera va ser el dilluns dia 28, el col·lectiu de voluntaris van col·locar la primera dels senyals indicatius de la ruta a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, abans van fer una visita guiada pel tècnic Eduard Ribes al Centre d'Interpretació Cal Sinén. Des del parc natural del Pla d'Urgell van sortir -en aquest primer dia en bicicleta- direcció a Balaguer, fent una parada a Linyola per col·locar els senyals en els punts d'informació turística que hi ha al municipi.

La següent jornada de Balaguer a les Avellanes ja va ser a peu, i durant el recorregut van balissar amb senyals verticals de turisme, l'estada els va permetre visitar el forn de pa artesà que es conserva, així com les salines, dia d'agenda 30 de juny.

El salt al mes de juliol el fan en la ruta fins a Àger, en la que continuaran balissant els punts d'informació dels camins rurals, aquest dia 1 s'entrevistaran amb el pastor Gregori de Cal Josepet, i podran conèixer el Centre Observació Univers, a la Noguera hi continuaran el dia 2 de juliol per visitar la Col·legiata.

El senyal de la Ruta Transcabanera a l'Estany d'Ivars i Vila-sanaEl dia 3, serà una de les jornades dures, amb la pujada al coll d'Ares fins a arribar a Sant Esteve de la Sarga on els espera l'alcalde i pastor Jordi Navarra amb el ramat. En aquest municipi treballaran en la neteja dels camins rurals, també balissaran els punts d'informació, coneixeran com és la vida de la ramaderia, i dormiran a l'era.

Durant els dos dies següents, 4 i 5 faran la feina de senyalització en el nucli de Meüll, pujaran el coll de Montllobar, fins a Vilamitjana i arribaran a Tremp on tindran una jornada de formació etnobotànica amb el biòleg Marc Talavera, i podran conèixer les propietats de les plantes que hauran recollit durant el recorregut, en la capital del Pallars Jussà visitaran el Geoparc.

El tècnic Eduard Ribes a Cal Sinén amb el voluntaris de La Riuta Cabanera 1Continuaran fent els treballs de balissar amb el senyal de La Transcabanera en els camins rurals, fins a l'Espluga de Serra on també netejaran un tram de Cabanera, i duran a terme un taller en el Centre d'observació de Voltors de Torre Tamúrcia, on podran veure com alimentes a les aus i coneixeran la seva funció en la natura.  

El dimecres dia 7 arribaran a Perves, ja a l'Alta Ribagorça on combinaran les tasques de senyalització amb una entrevista amb el pastor i historiador de la transhumància Robert de Casa Figuera, i participaran en un taller de memòria històrica amb Maria Jesús de Casa Fierro. i Ja en la recta final el dia 8 arribaran a Sas, per entrevistar-se amb Maria Jesús de Casa Baró, coneixedora de la cultura pastoral, i a la vesprada mantindran una tertúlia amb els veïns, i dormiran a l'església.

Els voluntaris col·loquen els senyals de la Ruta Transcabanera a Linyola (1)L'etapa final direcció a Taüll per passar-hi els dos darrers dies, on els rebrà i acompanyarà durant uns quilòmetres el geòleg i un dels impulsors de la ruta, Carles Raimat de Casa Blasi, qui també ajudarà als joves voluntaris a muntar el ganxó de pastor commemoratiu. El diumenge dia 10 visitaran el Parc Nacional d'Aigüestortes, i participaran com a voluntaris en el Buff Mountain Festival de la Vall de Boí, que se celebra el cap de setmana. La tornada la faran el mateix diumenge amb transport.

Dues setmanes intenses per viure experiències més enllà del lleure estiuenc, amb la satisfacció de poder haver col·laborat en la consolidació del que ha de ser eix vertebrador entre la Plana i el Pirineu Occidental. Trams de camins netejats, senyalització de la Ruta, inventari patrimonial, de pletes, cabanes, corrals i fonts per fer valdre. 

El camp de treball s'ha programat en l'oferta del Departament de Treball. Afers Social i Famílies de la Generalitat.

      

     

Comentaris