El documental 'El sostre groc' veu la llum al Festival de Sant Sebastià

Obra de la reputada directora Isabel Coixet, narra les denúncies per abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida

Fotograma de les protagonistes de 'El sostre groc', d'Isabel Coixet.
photo_camera Fotograma de les protagonistes de 'El sostre groc', d'Isabel Coixet.

En ple desenvolupament del Festival de Sant Sebastià, una de les cites claus per l'exhibició de produccions audiovisuals del sud d’Europa, aquest dijous 22 de setembre es projectarà per primera vegada ‘El sostre groc’.

Un documental obra de la popular cineasta catalana Isabel Coixet, que fa d'altaveu a les denúncies d’abusos sexuals que tingueren lloc a l’Aula de Teatre de Lleida entre l'any 2001 i el 2008.

Les protagonistes del documental. Fotografia: Festival de Sant Sebastià.
Les protagonistes del documental. Fotografia: Festival de Sant Sebastià.

Aquesta peça audiovisual parteix de la denúncia col·lectiva que un grup de nou dones ponentines va fer l’any 2018 contra dos professors de l’Aula de Teatre de Lleida per abusos sexuals, quan aquestes eren només unes adolescents. Segons la justícia, un cas prescrit i arxivat, però que moralment ha remogut consciències i ha obert una porta, de bat a bat, al debat i a la resiliència.

Segons explicava recentment Coixet des de Donosti, amb ‘El sostre groc’ “vull que la gent entengui les víctimes, perquè les persones que han patit abusos o situacions com les que es descriuen al documental no volen la nostra llàstima, sinó que les escoltem i respectem. Volen i mereixen la nostra comprensió.” També confessava que hi ha moltes raons que l’han animada a fer aquest rodatge i, entre aquestes, destaca que “dubto que s'acabi fent justícia amb elles, però [amb aquesta peça audiovisual] tindran una justícia poètica”.

Isabel Coixet. Fotografia: Cedida.
Isabel Coixet. Fotografia: Cedida.

El documental arrenca a partir de les investigacions d’Albert Llimós i Núria Juanico Llumà publicades al diari ARA el maig del 2020. Aquesta publicació va commoure a Coixet, i ràpidament es va voler posar en contacte amb els periodistes i les protagonistes.

Amb ‘El sostre groc’, la directora posa damunt la taula la impunitat dels fets, la conspiració del silenci, la impotència, i com la societat pot normalitzar unes situacions que són totalment inacceptables (i molt més, essent les víctimes menors d’edat, havent-hi una forta sexualització a les aules i efectuant-se un clar abús de poder per part dels docents).

Però també quins han estat els processos que han acompanyat les víctimes durant els anys posteriors.

'El techo amarillo'
'El techo amarillo', versió en castellà del documental.

L’Aula de Teatre, el lloc dels fets, va ser un dels escenaris escollits, l’any 2021, per rodar el documental, el qual les protagonistes no havien tornat a freqüentar d’ençà que se'n van desvincular.

També el paratge natural del Congost de Mont Rebei, un marc perfecte on reflectir l’empoderament de la Cristina, la Goretti, la Violeta, l'Aida, la Míriam, la Sònia i la Marta.

‘El sostre groc’, produït per Miss Wasabi Lab S.L., es podrà veure aviat als cinemes i, posteriorment, s’emetrà per TV3 i Televisió Espanyola

Comentaris