Els 9 itineraris per gaudir al màxim de FiraTàrrega 2019

Enguany FiraTàrrega arriba a la seva 39a edició, i ho fa atansant-nos el bo i el millor de les arts escèniques de carrer. Quaranta-nou espectacles de teatre, dansa, música, circ i clown dinamitzaran els carrers i les places de la capital de l'Urgell del 5 al 8 de setembre.

fira capçalera
photo_camera 'Áureo', d'Uparte, un dels espectacles presents a FiraTàrrega 2019

En un total de nou itineraris s’organitza la programació oficial, la qual està ideada per a tots els gustos i la converteixen en una cita irresistible!

Itinerari 1: Compromís
Es tracta d’un recorregut que dóna èmfasis als termes de gènere i justícia social, i que recull a la perfecció l’esperit de FiraTàrrega de donar veu a la memòria històrica, la memòria col·lectiva, la llibertat d’expressió i la creativitat. Recull un total de catorze espectacles, amb companyies com Sixto Paz, Galmae, Toti Toronell i Delrevés Dansa Vertical.

Destaquem ‘Livalone’, de la companyia Fundación Agrupación Colectiva, un espectacle que tracta la gran fita d’un jove de vint-i-tants anys que intenta viure sol a Barcelona. Un repàs minuciós i sarcàstic dels usos i costums, drets i necessitats de la societat contemporània.

Livalone1

Itinerari 2: Humor
Les propostes que contribueixen a la distensió muscular i anímica, en clau d’humor, també tenen un traçat especial en l’edició 2019 de FiraTàrrega. És així amb nou espectacles de teatre, música, circ i dansa. Podreu veure en viu las Hermanas Picohueso, Compagnie nº 8, Tony Clifton Circus i Marcel et Ses Drôles de Femmes, entre altres.

Entre les més espectaculars, ‘El gran final’, de la companyia Bucraá Circus. Aquesta és una producció de clown contemporani i teatre gestual, que narra el retrobament de dos pallassos després de 30 anys per acabar un espectacle que va quedar interromput per l’esclat d’una guerra civil just abans del seu gran acte final.

el gran final1

Itinerari 3: Identitat
La programació emmarcada en aquest itinerari vol reflectir la inclusió, la diversitat i la democràcia cultural vigent en el segle XXI, on les identitats són múltiples, compartides i no excloents. Les arts en moviment i el teatre són els protagonistes d’aquest recorregut, amb un total de quinze propostes.

Pel seu discurs contundent, recomanem ‘[Kórps]’, de Miquel Barcelona, un espectacle multidisciplinari que té com a eix expressiu la dansa contemporània. ‘[Kórps] juga amb el món terrenal i l’espiritual, així com amb la tradició popular i les pràctiques humanes de la vetlla i la mort.

kórps1

Itinerari 4: La Soll
L'associació targarina La Soll fa una proposta alternativa per generar esperit crític i contribuir al debat.

En total, destaca nou espectacles, fonamentalment teatrals, entre els quals destaca ‘Bidaia’, de la companyia Hortzmuga. Es tracta d’una sessió electrònica diürna, que tindrà lloc al parc Ondara. Anirà a càrrec d’ un DJ, un personatge excèntric acompanyat de dos assistents i un fotògraf donen la benvinguda als nouvinguts. A partir de la mal anomenada crisi de refugiats que s'ha desencadenat a Europa, aquest espectacle de carrer, amb teatre, dansa, música i imatges, fa una crítica a la hipocresia de la política europea sobre immigració i a la prevalença dels criteris econòmics per sobre dels estrictament humanitaris.

bidaia1

Itinerari 5: TR3SC
El Club TR3SC de prescripció cultural proposa, un any més al públic targarí, un recorregut d'experiències, vinculat a algun tipus de participació i interacció amb els espectadors. Destaca deu espectacles de teatre, dansa i arts visuals.

Entre elles, ‘Calma!’, de Guillem Albà, que es representarà al Teatre Ateneu. Peça teatral sense paraules que té el clown com a bandera i que, amb el suport de diversos llenguatges escènics —titelles, ombres, gest, música— explica un fet tan complex i a la vegada tan quotidià com és la pressa. Un solo, entre la comicitat i la poesia, que qüestiona el nostre dia a dia i el viatge vital que fem cadascú de nosaltres.

calma1

Itinerari 6: Públic familiar
FiraTàrrega és sinònim de carrer, de màgia i de sorpreses inesperades, una combinació que esdevé una gran excusa per gaudir en família d’aquestes jornades, i per contagiar a petits i grans la passió per la cultura i el sentit crític. En aquesta línia, l’itinerari 6 es configura per setze propostes, amb companyies com Toc de Fusta o Eléctrico 28.

Entre els espectacles destacats, ‘Bye bye, Confetti’, de La Baldufa, un espectacle de pallassos extravagants i autèntics en què no hi tenen cabuda les mitges tintes. Humor i amor, a parts iguals. Però, sobretot, sorpresa i estupefacció, en un espai on el públic i els actors respiren les mateixes emocions.

calma1 (1)

Itinerari 7: Públic jove
Si el públic familiar és un gran target de FiraTàrrega, també ho és el jove, ja sigui biològicament parlant, o d’esperit. Les setze propostes més fresques del festival es reuneixen aquí, amb circ, dansa, teatre, música i molt, molt moviment!

A banda de les sessions de Dj’s dels Rigodonians i Rebelmadiaq, ChalartS58 ft. Matah & Willy Fuego i Hilight Sound, destaquem ‘Possê’, de Sound de Secà, un nou projecte itinerant amb una clara mirada contemporània que reivindica l’espai públic com lloc de trobada. Un espectacle que ens convida a sortir de les nostres cases per compartir un lloc i un moment.

sound1

Itinerari 8: Reflexió
Les arts escèniques, com la vida mateixa, necessiten ser pensades, teoritzades, compartides. En aquest itinerari es reuneixen un total de dotze peces que són sensibles a temàtiques que ens interessen per a l'espai públic i també per a un futur endreçat de la comunitat.

Entre elles, val la pena citar ‘La lluna en un pot (un espectacle incomprès)’, de La Petita Malumaluga. Un cant a l’optimisme dirigit a tots els públics —també als nadons i la primera infància—, amb l’aposta per la recerca de noves formes d’interacció amb els espectadors que tan defineix el llenguatge de la companyia.

la lluna11

Itinerari 9: Territori
La diversitat de les històries culturals dels territoris ens ajuden a combatre l'homogeneïtzació que ens està imposant la globalització. Ens referim a minories, perifèria, ciutat, comunitat, tradicions, cultura rural...

Entre les divuit propostes d’aquest itinerari, no ens podem resistir a ressaltar ‘Horta’, de ‘L’horta Teatre’, un espectacle que tindrà lloc a l’Escola d’Arts Ondara i que recupera els valors arrelats a la terra i als costums més genuïns i ancestrals. Un recorregut a través de diferents espais transformats en horta, on els sentits i els xiquets seran els protagonistes: tocar la terra, escoltar i cantar cançons, descobrir històries i objectes antics o olorar herbetes.

Consulta tot el programa oficial de FiraTàrrega 2019!

Comentaris