Els museus en temps de coronavirus

Et proposem 10 visites virtuals a alguns dels museus i col·leccions més importants del món

prado ok

1. Museu del Prado

#PradoContigo és una de les iniciatives llançades pel Ministerio de Cultura per mantenir viva la flama de la cultura i l'art del Museu del Prado en temps de confinament.

Amb aquesta iniciativa, la pinacoteca madrilenya, a través del seu compte d’Instagram, seguirà publicant vídeos que ajudaran a difondre les entranyes del museu. Cada dia, a les 10.00 hores –l’hora habitual d’obertura de portes del museo–, llençarà a través de les xarxes alguna notícia relacionada amb el món de l’art, la restauració o la teoria artística.

A banda, pots fer la visita virtual a l’equipament.

1 prado


2. Pinacoteca de Brera 
La ciutat de Milà és una de les ciutats més castigades pel coronavirus, i actualment està totalment confinada. En ella, s'hi localitza la Pinacoteca di Brera, una de les col·leccions més interessants d’art de tota la república italiana.

Es situa a l’Acadèmia de Belles Arts de Brera, i entre les peces claus que custodia cal destacar el ‘Sopar a Emaús’ de Caravaggio; la ‘Lamentació sobre el Crist Mort’, d’Andrea Mantegna; ‘Esposalles de la Mare de Déu’, de Raphael; o el ‘Retaule de Sant Lluc’, d’Andrea Mantegna.

Fes la visita virtual!

2 brera

3. Galeria dels Ufizzi 
La Galeria dels Ufizzi –temporalment tancada– és un dels palaus més visitats de tot el món i és la pinacoteca més freqüentada d’Itàlia. Els Ufizzi van construir-se a Florència al segle XVI de la mà de Giorgio Vasari, per encàrrec dels Médici, i actualment conserva una de les més antigues i famoses col·leccions d’art i arqueologia.

Hi trobem des de joies del Duocento i Giotto, al Trecento florentí i sienès, i tantes altres peces renaixentistes. Entre altres, conserva al seu interior ‘El naixement de Venus’, de Botticelli; ‘L'Anunciació’, de Leonardo da Vinci; ‘La Venus d’Urbino’, de Tiziano; ‘Baco’, de Caravaggio i l'escultura del 'David', de Miquel Àngel.

Fes la visita virtual!

3 ufizzi

4. Museus Vaticans

Es tracta d’una altra de les visites obligades d’Itàlia. Els Museus Vaticans estan situats a la Ciutat del Vaticà, molt a prop de la Basílica de Santa Pere. Es componen de diversos edificis de museus, galeries, jardins i estances pontifícies.

Contenen la Biblioteca Vaticana, els Museus Pius-Clementí, Museu Chiaramonti, Museu Gregorià Etrusc, Egipci i Profà, el Museu Missioner Etnològic, etc. Alguns dels espais més mítics i visitats són la Pinacoteca Vaticana, els Apartaments Borja, les Estances de Rafael, i la Capella Sixtina.

Entre les pintures més famoses que s’hi aixopluguen, destaquen la ‘Crucifixió de sant Pere’, de Guido Reni; la ‘Transfiguració’ de Rafael; o el ‘Davallament de la Creu’ de Caravaggio.

Fes la visita virtual!

4 vaticani

5. L’Acròpoli d’Atenes
L’Acròpoli d’Atenes és un dels monuments més famosos de la capital hel·lènica. Es començà a construir al segle V aC, durant l’època de Pericles. De fet, es tracta de l’acròpoli més important i representativa de tota Grècia.

La seva entrada, a través dels Propileus, és espectacular. En ella es troba el Temple d’Atenea Niké, el Partenó (el Temple d’Atenea Partenos), l’Erecteión, amb la famosa tribuna sostinguda per les sis cariàtides, i el Teatre de Dionís, on es representaven les obres teatrals de Sòfocles i Aristòfanes. Una joia per conèixer l'art grec.

Fes la visita virtual!

5 acropolis

6. Museo del Louvre
El Museu del Louvre és una altra de les grans col·leccions artístiques del món que es pot conèixer a nivell virtual. Suposa una parada obligada per als amants de l’impressionisme, les belles arts, l’arqueologia o les arts decoratives.

Es tracta del museu més gran de París –disposa de 210.00 metres quadrats–, i es situa al cor de la capital francesa. ‘La Giocanda’ de Leonardo és, sense cap mena de dubte, la seva obra més important, però també val la pena ressaltar ‘La Verge de les Roques’, l'‘Autorretrat de vell’, de Rembrandt; ‘La bonaventura’, de Caravaggio; ‘El pollós’, de Murillo; o l’escultura ‘Diana de Versalles’.

Fes la visita virtual!

6 louvre

7. Museu Britànic
El British Museum és el més complex museístic més important del Regne Unit i se situa en el tercer més visitat de tot el món. Es fundà l’any 1753 i actualment acull més de 7 milions d’objectes que il·lustren la història de les cultures.

Entre altres peces, es pot gaudir dels frisos i les escultures del Partenó, o la famosa Pedra Rosetta.

Fes la visita virtual!

7 british

8. Museu Hermitage
L’Hermitage de Sant Peterburg és un dels museus més importants de Rússia i un dels més complets del món. Es troba situat en un complex de sis edificis, prop del riu Neva, en un dels Palaus d’Hivern dels antics tzars.

De fet, el museu va ser format pels mateixos tzars, però s’obrí al públic arran la Revolució d’octubre del 1917, convertint-se en Museu Nacional.

Entre les seves 3 milions de peces, hi destaca l’escultura de la Deesa egípcia Sejmet, i les pintures ‘Sant Pere i sant Pau’, de El Greco; ‘El retorn del fill pròdig, de Rembrandt; ‘La dansa’, d’Henri Matisse; o la ‘Composició VI’, de Kandinsky.

Fes la visita virtual!

8 hermitage

9. Museu Metropolità de Nova York
El Metropolitan Museum és un dels més destacats del globus, i un dels més visitants de la ciutat de Nova York. Es troba al centre de l’illa de Manhattan, molt a prop del Central Park.

En total, custodia més de 2 milions d’obres d’art provinents de tot el món. Des de peces de l’antiguitat clàssica a pintures i escultures dels principals artistes d’Europa. A més a més, conserva una rica col·lecció de patrimoni artístic egipci, africà, asiàtic, d’Oceania, de l’Orient Mitjà, romà d’Orient i islàmic.

Fes la visita virtual!

9 met

10. Galeria Nacional d’Art de Washington
La National Gallery of Art es va fundar l’any 1937 per part del Congrés dels Estats Units. Compta amb la rica col·lecció artística d’Andrew W. Mellon i Samuel H. Kress.

Es compon de dos edificis de disseny neoclàssic. Entre les peces que conserva, destaquen ‘Retrat del papa Innocenci X’, de Velázquez; ‘Jove pesant perles’, de Vermeer; ‘La mare i la germana de Berthe Morisot’, de Berthe Morisot; ‘Maxime Dethomas’, d’Henri de Toulouse-Lautrec; i ‘La Masia’, de Joan Miró.

Fes la visita virtual!

10 ngw

comentaris