Ens endinsem al cor de Promethea

Descobrim el nou local de l’associació lleidatana d’artistes, situat als baixos del Mercat del Pla

Nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.
photo_camera Nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.

L’any 2018, Lleida va veure néixer Promethea, una associació d’artistes que aposta per dinamitzar la creació artística multidisciplinar des de la capital de Ponent.

Tot i que arrencà amb sis membres, avui ja aixopluga les creacions d’una quarantena. Un salt més que remarcable que, en gran part, ha estat possible pel dinamisme i l’alt grau d’implicació dels seus integrants, així com per l’ús de les xarxes socials i el món virtual.

El confinament els obligà a redissenyar-se, impossibilitant fins i tot la cloenda del primer espai físic que ocupaven, a tocar de la font de Plaça Catalunya. Una xarxa cultural –la digital i la tangible, igualment orgàniques– que no ha fet més que créixer i que finalment va veure obrir, el passat abril, les portes de la nova seu.

Els artistes plàstics Foxy i Mar Lamas ens acompanyen a les profunditats de les seves entranyes.

Mar Lamas i Foxy, els nostres amfitrions al nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.
Mar Lamas i Foxy, els nostres amfitrions al nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.

Arran del tancament de la primera seu, i sobretot a partir de la primera exposició col·lectiva, Promethea va anar prenent molta força fins a la seva consolidació. En el transcurs d'aquest temps, destaca la creació d’un fanzine i l'organització d'una nova mostra col·lectiva, que sorgí en col·laboració amb la galeria Espai Cavallers.

“Cada exposició ha estat una punta de llança del que fem, del potencial amb el que treballem, de les ganes de generar sinèrgies que sentim”, explica Foxy.

Des del nou local als baixos del Mercat del Pla, cedit pel consistori, Promethea obra l’escletxa per permetre al públic gaudir de l’art contemporani a través de disciplines artístiques com la pintura, l’escultura, el collage, l’escriptura, el disseny gràfic o la interpretació; i, per altra banda, convida als artistes a disposar d’un espai de treball comú.

Entre els objectius de Promethea ressalta la desmitificació de l’art, apropant-lo al carrer i fent-lo pròxim a tothom, així com la creació de sinèrgies artístiques

 

Obra de Mia Biosca al nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.
Obra de Mia Biosca al nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.

Ens interessa contribuir al fet que el Centre Històric de Lleida es converteixi en un punt de visita artística obligatòria. Que flueixin les coses, que la gent s’atreveixi a entrar i descobrir l’espai i els artistes i que, en definitiva, ens adonem que a Lleida es fan moltes coses i hi ha molt de talent”, comenta Lamas.

La democratització de l’art i la cultura és tot un repte al qual enfrontar-se, però també és un deure per a Promethea. Els seus associats no dubten en el moment de convidar reflexionar a la gent a través de perspectives diverses. “L’art ha de plantejar preguntes a la societat, ha de ser fins i tot incòmode. L’estètica ens agrada, però la funció de l’art és només quelcom ornamental. Ha de remoure a la gent”, concreta Foxy.

Promethea contempla, a més, la seva expansió fora dels límits locals, dialogant amb el territori ponentí, català i estatal a través les seves associacions, centres creatius, artistes i espais.

Nosaltres creiem fermament en el projecte, lluitem per ell, i volem contagiar el seu entusiasme entre les persones”, indica Lamas.

Espai de reunió del nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.
Espai de reunió del nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.

Promethea és un projecte viu que batega amb força.

La cultura ha d’estar oberta per a tothom. Des d’aquest espai, la gent pot conèixer obres contemporànies concretes i, a més, potser també els seus artistes, que els hi poden explicar amb major detall. I aquest contacte estret artista-espectador sense filtres és molt gratificant”, apunta Foxy.

Promethea ja té tancada l’agenda d’exposicions de 2023

De cara a l’any vinent, l’associació té previst mostrar diverses mostres individuals dels seus artistes i, a partir del setembre, proposaran tallers artístics de diverses tècniques artístiques.

Espai de venta d'obres artístiques del nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.
Espai de venta d'obres artístiques del nou local de l'associació Promethea.
Fotografia: Cristina Mongay.

També volen promoure el col·leccionisme d’art apropant una selecció de peces dels seus artistes, des de prints a peces originals de major format. Un petit mercat d’art que aposta per omplir de cultura les cases d’arreu i trencar amb la falsa idea que l’art és car i inaccessible per la gran majoria de la societat.

"És molt bonic que la gent pugui comprar art km0, perquè l'experiència t'enriqueix a tu individualment i dona ales a les persones que generen aquest debat. I tot plegat es retroalimenta", explica Lamas.

Per altra banda, Promethea programa cada segon diumenge de cada mes les trobades Vermuthea, on descobrir l’espai i els seus artistes amb accions culturals concretes, com ara presentacions de llibres, xerrades, micros oberts, col·loquis o representacions teatrals en directe i de manera totalment gratuïta.

Actualment, Promethea acull l’exposició col·lectiva ‘Murs i a la gàbia’ i ‘Vulnerable’, extensió de l’obra homònima Anna Sentís i ilium collective

Mar Lamas i Foxy, els nostres amfitrions al nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.
Mar Lamas i Foxy, els nostres amfitrions al nou local de l'associació Promethea. Fotografia: Cristina Mongay.

 

Comentaris