Ermengol guanya el Premi Notari de l'Humor 2023 de la Universitat d'Alacant

El dibuixant lleidatà reivindica dignificar la professió de l'humorista gràfic en la recepció del Premi Notari de l'Humor 2023 
Notario Humor 2-1
photo_camera Ermengol al costat de les seues vinyetes en l'exposició Humor Social 2023

Ermengol, nom artístic del dibuixant Armengol Tolsà Badia, ha llançat un crida a dignificar la professió de l'humorista gràfic en l'acte en què se li ha lliurat el Premi Notari de l'Humor 2023, aquest dijous, a la sala Aifos de la Universitat d'Alacant (UA). Envoltat de familiars, amics i companys de professió, l'artista gràfic ha parlat sobre la seva trajectòria, els companys de professió i la pròpia feina i sobre l'actualitat amb un somriure ample, un to distès i la seriositat necessària només en aquells passatges que ho requerien.

L'acte de lliurament ha estat presidit per Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la UA, Enrique Pérez, dibuixant i organitzador de la mostra Humor Social, Juli Sanchis "Harca", dibuixant, en representació de la Federació de Caricaturistes d'Espanya (FECO), i el mateix Ermengol.

Notario Humor 3-1
Foto de família, amb diversos representants de FECO-Espanya

"La meva vida acaba de canviar completament. Des que sóc notari es viu millor, fins i tot crec que tindré una nòmina més gran que la d'un humorista gràfic"

"Posaré una placa a la porta de casa meva", ha bromat sobre el premi rebut Ermengol, a la qual ha matisat, canviant lleugerament el to de les seves paraules, que "la nostra professió és més necessària que mai. Cal dignificar la professió de l'humorista gràfic, perquè molts dels nostres companys i els joves que intenten ser-ho treballen en el més absolut desemparament"

Entre altres qüestions, l'humorista ha tingut un record per "els col·legues que han perdut la feina a causa del context dels mitjans de comunicació, on cada vegada es consumeix menys informació i on els poders no volen crítiques, uns poders que viuen en una relació obscena on no se sap qui són el poder, els mitjans de comunicació i els empresaris", a la qual ha afegit que "per aquest motiu, l'objectiu principal de l'humor gràfic ha de seguir sent el poder, hem de molestar els poderosos".

Notario Humor 1-1
 Iliescu lliura el premi Notari de l'Humor a Ermengol, flanquejats per Harca, a l'esquerra, i Enrique

Des d'una perspectiva més personal, Ermengol ha confessat sentir-se un "privilegiat" perquè "tinc la sort d'exercir una professió que gaudeixo fent-la, em paguen i em sento estimat per companys i per la gent" i ha agraït el premi al jurat perquè "és un gran honor que algú recordi la teva feina d'anys, un honor que no tenen persones que han dedicat la vida sencera al tractors, al camp o a altres oficis".

Per la seva part, Iliescu s'ha sumat a la reivindicació de dignitat per a la professió de l'humorista gràfic i ha expressat, en referència a la mostra Humor Social, que aquest any tracta el tema de "Sanitat Pública: Què li passa, doctor?", que "els nostres humoristes han posat els seus ulls en la sanitat pública, per veure de què pateix, per analitzar els seus símptomes i, amb això, qüestionar-la. Quan la rialla qüestiona alguna cosa, la corregeix, i aquí és on resideix l'essència d'aquesta professió tan necessària". En un to distès, ha bromat en dir que "vam tenir la sort de robar a Argentina a Armengol, menys mal que encara no havia nascut Messi".

Ermengol en els seus inicis, va començar a publicar en la mítica revista Hortensia quan tenia 18 anys, però ja de jove es va traslladar a Catalunya, la terra dels seus pares, padrins i ara, la dels seus fills. L'artista publica les seves creacions al diari Territoris, La Mañana, Núvol, Vadefruita, publicacions de Borges Blanques i Almacelles, i esporàdicament, a TV3.

Notario Humor 4
Ermengol, després del premi Notari de l'Humor

Comentaris