Amants del formatge: aquest és el vostre pla de cap de setmana!

És temps de formatges al Palau d'Anglesola!

La VII Mostra de Formatges Artesans de Ponent ens obre les portes a delícies que ompliran el nostre rebost aquesta tardor
formatge gastronomia cuina - mohamed hassouna (unsplash)
photo_camera El formatge està vivint la seva època daurada a Catalunya - Foto: Mohamed Hassouna (Unsplash)

Un dels ingredients favorits present en rebostos i neveres d'arreu és el formatge. I que a Catalunya, i concretament a la demarcació de Lleida, estiguem vivint l'edat daurada d'aquesta delícia, és una gran notícia per la majoria dels amants del formatge.

I és que, segons descriu Prodeca, la promotora dels aliments catalans, l'ofici de formatger seria relativament nou a Catalunya, ja que hauria aparegut als anys vuitanta, coincidint amb un nou escenari fruit de les primeres quotes lleteres europees i la fi de la venda directa de llet crua. Això va fer que emprenedors d'arreu del país i generacions de famílies ramaderes locals es llancessin en la producció de formatge apostant per la varietat de la tipologia i una gran qualitat, per tècniques locals i també la recuperació de l'ovella i la cabra.

formatge gastronomia cuina - rebecca orlov (unsplash)

Els vastos i naturals paratges de la demarcació lleidatana permeten a les pastures un accés a una alimentació d'alta de qualitat i unes condicions d'allotjament idònies, la qual cosa ha permès als productors del territori erigir-se com segells ecològics i de gran qualitat.

Si sou dels que celebreu aquest fet, segurament, també us farà feliços saber que aquest cap de setmana, el Palau d'Anglesola acollirà la VII Mostra de Formatges Artesans de Ponent, l'única de formatges artesans de les comarques de Ponent.

Amb la presència dels formatgers més destacats del territori i un ampli programa, el certamen promou el territori, potencia la cultura i l’hàbit del consum de formatge artesà, posa en valor els formatges artesans elaborats a les comarques de Ponent i activa el turisme al cor de la Plana d’Urgell, aturat a causa de la Covid-19, alhora que ens permet degustar els millors formatges elaborats a les comarques de Ponent

Estands de venda i degustacíó, espais infantils, maridatges amb vins i exposicions d'art d'artistes locals, actuacions de música en directe, i fins i tot un concurs popular de formatges i sortejos pels assistents conformen la setena edició de la mostra per posar al nostre abast les delícies de les millors formatgeries artesanals de la plana de Lleida. La cita tindrà lloc al pavelló poliesportiu del Palau d’Anglesola de les 10.00 a les 20.00 hores, després que un sopar temàtic a la Cooperativa Sant Roc, el dissabte a les 22.00 hores, doni el tret de sortida.

formatge gastronomia cuina - alexander maasch (unsplash)

És organitzada per l’Ajuntament del Palau d’Anglesola juntament amb l’elaborador palauanglesolí Formatges Camps i ACREFA, l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de formatge artesà). Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, Artesania Alimentària i Plusfresc. En aquesta edició, Red Flavors gestiona i dinamitza la comunicació, logística i organització de la jornada.

 

Què hi trobarem a la mostra?

Degustació de formatges, vermut musical amb el grup Magnet, exposició d’art turòfil, maridatge de formatges i vi, venda de formatges i altres activitats temàtiques, que duraran tot el diumenge, relacionades amb el món del formatge, seran les protagonistes de la VII Mostra de Formatges Artesans de Ponent. Una bona oportunitat per veure i conèixer en primera persona els formatgers artesans locals, valorar la seva tasca i assaborir els seu productes.

Els participants s’hauran d’inscriure en algunes activitats amb reserva prèvia i amb places limitades a www.mostradeformatgesdeponent.com i fer el pagament de les activitats que ho requereixin, mitjançant transferència bancària, Bizum o bé en efectiu a les oficines de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola o a l’oficina de Red Flavors (Golmés).

 

Tot el programa

Dissabte 2 d'octubre: Sopar maridatge de moda i gastronomia formatgera

El sopar temàtic tindrà lloc a la Cooperativa de Sant Roc del Palau d’Anglesola, el dissabte dia 2 d’octubre a les 22.00 hores, amb un menú degustació a base de formatges. Comptarà amb la participació del Xef local Agustí Foguet (Catering A’Gust) i la col·laboració de l’agència de models Illusions Model Management de Lleida.

Les formatgeries assistents són l'Aubagueta de Biosca (Segarra), Formatges Veciana de Segur "Veciana" (Alta Segarra), Nadal de Tàrrega (Urgell), Monber d'Agramunt (Urgell), Montllobé d'Aitona (Segrià), Cal Quitèria d'Almacelles (Segrià), La Lleteria de Juneda (les Garrigues) i Formatges Camps del Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell); les convidades, Cal Pujolet de Marganell (Bages) i Làctics Ubach de Santa Eugència de Berga (Osona)

Diumenge dia 3: VII Mostra de Formatges Artesans de Ponent

10.00 hores: Obertura de portes i inauguració de la mostra al pavelló poliesportiu de Palau d’Anglesola.

11.30 hores: Entrega del guardó Formatger d’Honor al Xef Bryan Suarez (Restaurant Fogot) de la mà del Xef Joël Castanyé (Boscana-Resquitx), Formatger d’Honor de la sisena Mostra.

12.00 hores – 13.30 hores: CheeseMut (inscripcions prèvies). Vermut gastromusical amb el grup local Magnet. Degustació de formatges i begudes de proximitat (vi, cervesa, kombutxa, sidra).

18.00 hores: MariCheese (inscripcions prèvies). Maridatge de 10 formatges i 10 vins locals dirigit per Xavier Ayala, sommelier (preu: 15 euros).

20.00 hores: Finalització de la VII Mostra de Formatges Artesans de Ponent.

 

Mostra de formatge de Ponent_page-0001Mostra de formatge de Ponent_page-0002

 

 

Comentaris