L’espirulina, la clau de la revolució verd-i-blava alimentària

Parlem amb el Joan, l'Eva i l'Ariadna, l'equip que forma Espirulina.bio d'Almenar, una empresa dedicada a cultivar aquest superaliment de màxima qualitat i km0

espirulina2

L’equip d’Espirulina.bio va començar a cultivar aquesta micro alga al 2009, en el marc de l’associació Xarxa Espirulina que treballa per a ensenyar a la gent a cultivar-la a casa. Ara, però, just fa un any, van canviar en part el seu format per esdevenir empresa.

Però, què és exactament l’espirulina?
L’espirulina és un aliment humà –tot i que té molts altres usos– que té molts micronutrients que ajuden a compensar moltes de les mancances que té el cos avui en dia.

De fet, es tracta d’un dels aliments més antics de la Terra, i ja va ser catalogat per l’ONU als anys setanta del segle passat com “un dels millors aliments per al futur de la humanitat”.

espirulinaarticle4

L'espirulina és una gran desconeguda per la societat; de fet, només s’acostuma a conèixer com un complement alimentari

Quins beneficis aporta l’espirulina al cos humà?
L’espirulina conté fins a un 70% de proteïnes, a banda d’aportar vitamines del complex B, ficocianina, clorofil·la, vitamina E, ferro, zinc, àcids grassos essencials, etc.

És un potent antiinflamatori, antioxidant i detox, combat l’envelliment i l’estrès, augmenta el nivell d’emoglobina, redueix el colesterol dolent i augmenta el bo; reforça les defenses, regula la pressió arterial. També augmenta la massa muscular, normalitza la microbiota intestinal i redueix l’efecte col·lateral de la radioteràpia i la quimioteràpia.

espirulinaarticle3

Espirulina.bio elabora el seu producte de manera artesana, sense afegir cap mena de químic ni colorant

L'equip d'Almenar treballa i obté de dues maneres d'espirulina: deshidratada a baixa temperatura (<40°C), per tal de conservar al màxim els seus nutrients; i fresca, totalment viva, recol·lectada sense cap altra transformació que l’envasat. Aquesta, la crua, conté prebiòtics i probiòtics que ajuden a regular la flora intestinal.

D'ambdues maneres, s’ofereix un producte d’altíssima qualitat, km0, altament beneficiós per a la salut i respectuós amb el medi ambient.

espirulinaarticle2

L’espirulina, fresca o seca, es pot afegir en qualsevol plat que preparem, ja sigui a mode de decoració, barrejant-la o sucant-la sobre el pa com si fos formatge. La clau és no coure-la, ja que amb l’escalfor perdria part de les seves propietats.

I parlant d’alimentació i cuina... a hores d'ara us preguntareu, i quin gust té l’espirulina?
Doncs tampoc té un gust concret”, ens confessen en Joan i l’Eva, “més aviat és neutre.” L’espirulina industrial, que s’asseca a <200°C, té una olor molt característica, i resta lluny de l’artesana pel que fa als seus beneficis nutricionals.

En canvi, el pigment  verd-i-blau de l'espirulina la delata en tot plat o preparat que la contingui.

En tot cas, es recomana consultar exactament quin és el consum que en podem fer per tal de prendre, cada persona, la dosi òptima que necessita el nostre cos.

espirulinaarticle1

Espirulina.bio col·labora amb la Universitat de Lleida i la Universitat Pompeu Fabra amb un projecte d’investigació i de transferència tecnològica

Comentaris