Del 28 d'octubre a l'1 de novembre

El Festival d'Astronomia del Montsec es prepara al PAM d'Àger amb tallers, experiments i concerts

Des de l'organització es volen evitar les massificacions de gent i per això, hi haurà un aforament limitat de 2.000 places
El Parc Astronòmic Montsec sota un cel presidit per la Via Làctia ©FGC
photo_camera El Parc Astronòmic Montsec sota un cel presidit per la Via Làctia ©FGC

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) d'Àger prepara les seves instal·lacions per acollir la 8a edició del Festival d'Astronomia del Montsec que tindrà lloc entre el 28 d'octubre i l'1 de novembre.

Durant aquests cinc dies de festival, el parc astronòmic obrirà les seves cúpules per apreciar els cels estrellats i observar-los des d'una perspectiva privilegiada. La programació és intergeneracional i compta amb actes tant diürns com nocturns per a tots els públics.

Durant la presentació del festival a l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la presidenta de FGC, Marta Subirà ha remarcat que el cel del Montsec està reconegut internacionalment com un dels millors cels del món per a l'observació astronòmica i per al gaudi de la llum de les estrelles i, per això, compta des del 2013 amb la certificació com a Destinació Turística i Reserva Starlight de la Unesco, acreditació que va ser renovada l'any 2017.

Parc Astronòmic del Montsec ©PAM
Parc Astronòmic del Montsec ©PAM

El PAM encetarà el festival el 28 d'octubre a la nit amb una visita nocturna especial 'El Cel de la Tardor' que s'eixamplarà amb quatre passis. Aquesta activitat inclou una sessió de planetari especial en viu i en directe a l'Ull del Montsec i una observació al Parc de Telescopis durant dues hores per un preu de 15 euros l'entrada general, 13,50 euros la tarifa reduïda i els més petits menors de 5 anys ho tenen gratuït. 

La festa sota les estrelles es transformarà en un programa matinal el 29 d'octubre amb una visita al "Viatge a la Lluna" per un públic més familiar i inclou una sessió de planetari i un taller Apollo 11 cap a la Lluna per un preu de 9 euros la general i 8 euros la tarifa reduïda. I a mig matí es farà una visita per un públic més adult pel planetari on tindran l'oportunitat d'observar el Sol. La tarda es complementarà amb la visita "Experiments de Ciència amb Clowntifics" on s'experimentarà amb el grup The Big Van Ciencia i es farà un taller de coets. El festival coincideix amb una de les sessions musicals del festival Música sota les Estrelles que es farà el 29 d'octubre a la nit amb en Mazoni.

Un visitant observa en un dels telescopis Parc Astronòmic del Montsec ©PAM
Un visitant observa en un dels telescopis Parc Astronòmic del Montsec ©PAM

El 30 d'octubre té diferents activitats per sorprendre el públic i una d'elles és la visita nocturna a la Col·legiata de Sant Pere que inclou una descoberta del cel nocturn i és de caràcter gratuït, però amb inscripció prèvia. El festival estel·lar seguirà el rumb el 31 d'octubre amb una programació molt variada que inclou una passejada geològica a càrrec de Jordi Panisello d'Eureka SGN "La Lluna i Mart a tocar pels carrers d'Àger", una visita patrocinada pel Geoparc Origens. A les 11.00 hores del matí hi haurà una visita familiar "Viatgers galàctics" que inclou una sessió de planetari, un taller de rellotge de Sol i descobrir l'Atelier de Toc de Fusta. A mig matí es farà l'espectacle de contes "La nena que volia ser Lluna" a càrrec de Jordi Villacampa acompanyat de David Pradas al piano i Anna Borrego a la veu i, d'altra banda, a la nit es farà una visita nocturna familiar especial "Els planetes en família; una visita nocturna per un públic més general "Mil cent i un estels"; i la visita "El Cel de Tardor". El festival clourà l'1 de novembre amb dues activitats galàctiques més.

El Festival d'Astronomia del Montsec està organitzat pel PAM, amb el suport de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de la Noguera, l'Ajuntament d'Àger i el Geoparc Origens.

comentaris