El Galacticat, la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent, ha fet pública al seu web la programació de la vuitena edició, que es podrà veure a Tàrrega del 23 al 29 d’agost. El certamen, impulsat per l’associació Galacticat en col·laboració amb l’Ajuntament de Tàrrega, passa de celebrar-se durant tres dies a tenir una duració de tota una setmana. I, és que, a fi de garantir totes les mesures de seguretat dels assistents a la cita, l’organització ha diversificat i ampliat l’oferta de films i franges horàries de les projeccions i, alhora, ha programat més d’un passi per aquelles pel·lícules que poden despertar més interès del públic. És el cas, per exemple, dels thrillers Zebra Girl (2021), de la directora Stephanie Zari, o Jakob’s Wife (2021), de Travis Stevens.
La d’enguany serà una edició híbrida que començarà dilluns i acabarà diumenge vinent, maridarà les activitats virtuals a través d’Internet amb les propostes presencials. Per les projeccions, que es duran a terme al Cinema Majèstic de la capital de l’Urgell, ja s’han posat a la venda les entrades per assistir-hi. En aquesta ocasió, els espectadors tenen l’oportunitat d’escollir entre dues opcions. Per una banda, es pot adquirir l’entrada que permet l’accés a la programació de tota una jornada sencera per un preu de cinc euros i, per altra banda, s’ha posat a disposició del públic l’opció d’adquirir un abonament que dóna dret a assistir a totes les projeccions desitjades que es realitzin al Majèstic entre el 23 i el 29 d’agost, en el marc del festival. L’abonament té un cost de vint euros. Ambdues opcions són unipersonals i ja es poden adquirir a la mateixa pàgina web del Galacticat.
La convocatòria de la VIII edició del Galacticat està destinada a tots els cinèfils i en especial als amants de la ciència-ficció i manté la voluntat d’apropar el passat, el present i el futur del millor gènere fantàstic a través de títols clàssics de culte i premiades estrenes del moment
Conscients del context actual, i compromesos amb la seguretat dels participants, des del festival s’ha treballat per fer possible una nova edició que fomenti l’interès del públic per aquests gèneres cinematogràfics sense oblidar les recomanacions del Departament de Salut. És per això que el Galacticat també es podrà seguir a peu de carrer. Enguany es repeteix l’experiència d’instal·lar pantalles exteriors a l’Avinguda Catalunya, a la façana del Cinema Majèstic. En aquest punt cèntric de la capital de l’Urgell també s’hi podrà sopar durant les nits del divendres 27 i del dissabte 28 d’agost. Amb l’objectiu de descentralitzar les activitats i apropar l’essència d’aquest projecte a la resta de la ciutadania, enguany la terrassa del Teatre Ateneu es convertirà en una sala de cinema a la fresca i s’incorpora, d’aquesta manera, a la llista d’escenaris del festival. Seran els propers dilluns, dimarts, dimecres i dijous quan s’hi projectaran una selecció de curtmetratges participants en la mostra des de les 21h i fins a les 23.30h cada jornada.
La vuitena edició del Galacticat comptarà amb la presència de personatges rellevants de l’àmbit cinematogràfic. Entre d’altres convidats, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, participarà el pròxim diumenge 29 d’agost en la gala de lectura del palmarès en la que es donaran a conéixer els guanyadors i els finalistes de les seccions oficials. Es durà a terme a la Sala A del Cinema Majèstic en acabar el concert de cloenda, que enguany anirà a càrrec de la Sant Andreu Jazz Band.
Així mateix, durant el cap de setmana s’ha previst l’assistència dels membres del jurat, que en aquesta ocasió està format pel periodista i crític de cinema Pep Prieto; l’actor Miguel García Borda, qui ha participat en produccions com Jamón, Jamon o El secreto de Puente Viejo; el productor, guionista i director Dani Villanueva, guanyador d’un premi Goya; i la mateixa Judith Colell, com a presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.
El nom propi que centrarà la present edició del certamen és el de Stephen King, perquè des del Galacticat es vol retre homenatge a la figura de l’autor del Resplandor. És per això que es projectaran dues de les seves obres més reconegudes adaptades al cinema: Misery (1990) i Carrie (1976).
Cinc seccions, dues seccions paral·leles més que la passada edició
També com a novetat d’enguany el Galacticat tindrà cinc seccions, així doncs, n’incorpora dues més de paral·leles, la Secció Focus i la Secció AMP, que s’afegeixen a les tres existents: la Secció oficial de Llargmetratges, l’oficial de Curtmetratges o Galacticurt (amb pel·lícules a competició) i la paral·lela Secció Clàssics. La nova secció Focus posarà la lupa en la cinematografia d’un país convidat, que enguany serà Croàcia i la Secció AMP portarà cada any cinc títols actuals que programarà la prestigiosa distribuïdora internacional AMP-FILMS.
Activitats paral·leles:
El festival incorpora dues noves activitats paral·leles. Una de les novetats d’aquesta VIII edició és el GalacticGames, activitat entorn als videojocs que es duu a terme de forma totalment virtual i que presenta un format de speedrun en el que sis Gamers professionals han demostrat les seves habilitats per completar totes les pantalles de tots els jocs que conformen la saga Resident Evil. Aquesta activitat, destinada als públics més joves, es porta a terme amb la col·laboració de l’Associació Ragnarok.
Per altra banda, amb la voluntat de valorar el cinema fantàstic i de terror, el festival ha incorporat enguany activitats a altres localitats de les Terres de Lleida i la Franja de Ponent en l’activitat paral·lela Off del Festival, que ha projectat curtmetratges als cinemes de diferents localitats en col·laboració amb els seus ajuntaments. S’han dut a terme sessions de l’Off Festival a Penelles, Mollerussa i Sabiñánigo.
El Galacticurs, el projecte pedagògic del Galacticat
Com a prèvia al festival, un miler d’alumnes de cinc comarques lleidatanes (Segrià, l’Urgell, Pallars Jussà, Pla d’Urgell i la Segarra) aprenen cinema al llarg de tot el curs escolar de la mà del Galacticat, la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent. Ho fan mitjançant el seu projecte pedagògic, el Galacticurs, format per tallers amb diferents temàtiques i formats que estan adreçats a estudiants d’entre 3 i 18 anys que hi participen als seus centres educatius, tant de Primària com de Secundària.
El Galacticurs es porta a terme amb la col·laboració de l’IEI de la Diputació de Lleida, l’Institut Català de les empreses culturals de la Generalitat de Catalunya, els Consells Comarcals de l’Urgell i el Pallars Jussà, els ajuntaments de Tàrrega, Mollerussa, Tremp i Agramunt, l’Obra Social La Caixa, l’empresa de Tàrrega OSD–Oficina Semat Data i els allotjaments rurals Cal Magí de Vilanova de Bellpuig, Cal Xulipa de Tremp i Cal Curpets de Puigverd d’Agramunt.
|