Del 9 al 12 de setembre

FiraTàrrega celebrarà la 40a edició recuperant la seva presencialitat

Aquesta edició extraordinària del certamen comptarà amb 50 espectacles de pagament

fira022
photo_camera Fira de Tàrrega 2021

Avui dimarts 29 de juny s’ha presentat a la Sala d’Actes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i en línia, la programació de l’edició 2021 de FiraTàrrega.

Es tracta d’una edició especial que celebrarà els quaranta anys d’història d’aquesta trobada cultural, un referent en majúscules a Ponent i a tot el país de les arts escèniques.

FiraTàrrega es programa amb més ganes que mai, després de l’atípica edició 2020, un any complex per a tots els sectors, i especialment pel món de la cultura. No obstant això, l’esperit rebel de FiraTàrrega ha pogut continuar bategant amb altres propostes, com ara el Circuit Nòmada, que ha recorregut des del passat març arreu de municipis catalans i d’altres regions de l’Estat espanyol.

La 40a edició de FiraTàrrega tornarà als carrers de la capital de l’Urgell de manera insòlita, seguint les indicacions sanitàries pertinents i amb aforaments limitats

FiraTàrrega és carrer, aglomeracions, música en  viu, moviment, creativitat i somriures, i tot que aquesta escènica es vol preservar en l’edició 2021, haurà de viure’s d’una manera més acotada respecte a les edicions anteriors al 2019.

FiraTàrrega torna a la presencialitat totalment, tant a nivell escènic com professional, amb la voluntat de rehabitar l’espai. Ho farà de manera excepcional, amb un aforament controlat i en quatre grans ‘ciutats’ o espais escènics, on s’emmarcarà tota la programació de carrer.

Una de les novetats destacables de l’edició d’enguany és que tots els espectacles seran de pagament, ja que es vol garantir l’assistència del públic. La fórmula escollida serà la de preus populars, que aniran dels 2 als 5 euros, per als espectacles de carrer, i es mantindran els preus habituals en els espectacles de sala.

FiraTàrrega posarà a disposició del públic unes 25.000 localitzacions, i compta amb un pressupost d'1.160.000 euros

L’edició 2021 no  comptarà amb zona d’acampada, ni tampoc amb la part més festiva de la trobada, però sí que oferirà un espai a les autocaravanes. Pel que fa a les manifestacions espontànies, s’està estudiant cedir als artistes uns espais específics. Torna, en canvi, la presencialitat del mercat, i es mantindrà la seva vitalitat amb la llotja digital a partir de setembre i al llarg de l’any.

La programació
Els quaranta anys d’història de FiraTàrrega se celebraran cada dia de fira amb la projecció de ’40 anys vivint la Fira’, un audiovisual en format multipantalla panoràmica que es podrà veure a la paret de l’església de 21.00 a 23.00 hores.

FiraTàrrega acollirà un total de 50 espectacles, un número rodó que recull els espectacles compromesos enguany i el passat 2020, així com les vint-i-tres propostes de Suport a la Creació.

Hi tindrà una gran presència el teatre, el circ i la dansa, i es donarà protagonisme a les autories col·lectives. En total, hi haurà la presència de 35 companyies catalanes (9 de les quals són de la demarcació de Lleida), 10 d’arreu de l’Estat espanyol, i 5 d’internacionals.

Pel que fa a la programació de carrer, aquesta se centralitzarà en 4 grans espais perimetrats o ciutats (Ciutat Reguer, Ciutat Trepat, Ciutat Piscina i el Col·legi Àngel Guimerà). En aquests, es realitzaran els espectacles en horari de matí, tarda i nit, sense que se solapin.

A banda de la gran trobada presencial de setembre, FiraTàrrega recolza la creació de les arts escèniques els 365 dies del calendari amb projectes com Llotja online, Hivernem, Circuit Nòmada, Suport a la Creació i (Un)Common Spaces

Una altra novetat d’enguany és que no hi ha espectacle inaugural, ja que es consideraran tots els espectacles a realitzar el 9 de setembre com una jornada inaugural en la seva globalitat.

Es reflexionarà sobre territori, identitat, compromís i reflexió, parlant de treball industrial, intel·ligència artificial, la contemplació i l’humor, entre altres aspectes.

Entre les estrenes, ‘Trenzadas’, de 23 Arts; ‘Papillon’, d’Àngel Duran; ‘Migrare’, de la companyia Maduixa; ‘P-acte idiota’, d’Hermanas Picohueso; ‘Lóng’, de Kernel Dance Theatre; ‘Tabula’, de Les cícliques.

Entre les ‘Propostes experiència’, que requereixen un públic actiu, destaca ‘Water music’, de Pierre Sauvageot, un concert aquàtic que tindrà lloc cada migdia a les piscines de Tàrrega. Aquesta proposta internacional tindrà una durada de 20 minuts, i requerirà al públic posar-se el banyador i submergir-se. També ‘Quijotes y Sanchos: travesía audioguiada’, de Los números imaginarios, un recorregut de dues hores per Tàrrega amb walkman per observar el món amb els ulls del Quixot i Sancho Panza del segle XXI.

'Deskonektar’, de la companyia homònima, i ‘Holy Clowns’, del clow portugués Rui Paixäo,  seran els espectacles encarregats de sorprendre el públic, ja que tenen la potestat de representar on vulguin i quan vulguin les seves propostes.

Pel que fa a l’apartat ‘Transmèdia’, se situa la peça ‘Guia bàsica del vianant temporal’, de la companyia Indi Gest, una proposta innovadora, immersiva i experiencial que pot passar a qualsevol punt del territori i a qualsevol hora, història de móns paral·lels i ciència-ficció. Es pot comprar les seves entrades fins al 31 de desembre a lloc web de FiraTàrrega.

A l’apartat ‘La paraula’ hi haurà una programació centrada en la paraula, abordada en un sentit ampli i des de diferents disciplines: la música, la ràdio o la poesia.

Per últim, pel que fa a la programació de sala, hi haurà propostes de diferents disciplines que, pel seu format, s’ubiquen en sales o espais a la italiana. Destaca el col·lectiu Que no salga de aquí i la peça ‘Hermafrodites a cavall o La rebel·lió del desig’, que parla sobre la intersexualitat; i també ‘El diablo en la playa’, dels gallecs Matarile.

Comentaris