13 de maig

La llibreria La Fatal acull la presentació del llibre 'Guanyem amb la llengua'

En ple debat al voltant de la implantació del 25% de les matèries en castellà a les escoles catalanes
Presentació del llibre 'Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme'
photo_camera Presentació del llibre 'Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme'

Aquest divendres a les 18.00 hores, la llibreria La Fatal de Lleida acollirà la presentació de 'Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme' (Fonoll), escrit per la periodista Elena Yeste.

En un moment en què el debat sobre la llengua i el seu ús social estan sobre la taula amb el teló de fons del Pacte Nacional per la Llengua, aquest llibre apropa als lectors a una època gens llunyana.

Com s’ensenyava i s’aprenia el català durant el Franquisme? 'Guanyem amb la llengua. El català durant el franquisme' s’endinsa en unes històries plenament desconegudes: les de professors, d’alumnes, de pisos, d’escoles, de domicilis particulars, d’entitats privades... I és que la repressió, la clandestinitat i la il·legalitat no només van salvar una llengua sinó que també van salvar una societat i un país.

En ple Franquisme neix un moviment d’escoles que continuen defensant el model escolar català i entronquen amb la tradició pedagògica d’abans de la guerra

L’agost de 1944 es crea el Concurs Parroquial de Poesia de Cantonigròs, un certamen literari en català que, durant 25 estius, es converteix en refugi de les lletres catalanes. El 1969, les campanyes populars 'Català a l’escola' i 'Cultura en ruta' posen, de nou, el català en marxa. Als setanta, la Delegació d’Ensenyament Català d’Òmnium Cultural esperona la creació d’una xarxa de mestres per introduir dues hores de català a l’escola. Un moviment que s’institueix a les escoles de Santa Coloma de Gramenet el 1972, guanyant, de mica en mica, l’espai del català a l’escola. 

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement