Del 14 al 22 de maig

Música i visites temàtiques, entre les activitats de la màgica Nit dels Museus

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha acollit el primer cap de setmana d'aquesta trobada amb molt bona afluència de públic

La Nit dels Museus al Museu d'Art Jaume Morera
photo_camera La Nit dels Museus al Museu d'Art Jaume Morera

Del 14 al 22 de maig, el conjunt d'equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran acolliran els actes al voltant d'una de les cites més especials de l'any: la Nit dels Museus, que se celebra anualment en motiu del Dia Internacional dels Museus.

El lema que acompanya l'edició d'enguany és 'El poder dels museus', posant el focus en la capacitat dels museus per a transformar la societat que l'envolta

El Museu de la Noguera va oferir, el dissabte 14, una visita sensorial nocturna a la sala d'exposicions permanent; el Museu de Guissona, acompanyar en Titus i en Cornelius per resoldre el misteri de lunia; el Museu de Cervera, l'espectacle Cases Habitades; i el Museu de Lleida, una visita dinamitzada a l'exposició 'Imago Urbis' amb l'Antoon van der Wijngaerde i la seva ajudant, intèrpret de llengua de signes.

La música en viu va ser la protagonista a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, que va organitzar el concert 'La Guitarra del Pirineu' amb el Duo Ribera Sàbat; i el Musèu dera Val d'Aran, un concert d'arpa amb Berta Puigdemassa. Per la seva banda, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida va portar a terme una acció a l'exposició 'Encreuaments' amb l'alumnat de l'Institut Samuel Gili i Gaya dins el projecte Espaia't 360º.

En el marc de la Nit dels Museus, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va celebrar la nova museïtzació de la sala del conjunt de pintura mural de Sant Quirze de Pedret.

Paral·lelament, al llarg del dia d'ahir diferents equipaments van iniciar les jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per commemorar l'efemèride

Durant el matí el Museu Hidroelèctric de Capdella va acollir la visita teatralitzada d'Albert Keller, que tornava a Capdella 109 anys després. El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va organitzar un taller familiar per conèixer el poder de la sal i transformar-la en obra d'art. Igualment, el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre de Balaguer va obrir ahir les seves portes per oferir també al públic familiar un taller de recerca d'or.
 
El Museu de la Conca Dellà i Dinosfera van organitzar una visita per descobrir el jaciment paleontològic de Pinyes i el Museu de Guissona va acollir una degustació de dos vins d'àmfora i un tast d'arqueologia. 
 
Durant aquesta setmana les activitats gratuïtes continuaran a molts equipaments, destacant la jornada de portes obertes del dimecres 18 de maig, Dia Internacional dels Museus; la inauguració de la nova museïtzació de la Capella de la Pietat al Museu Diocesà d'Urgell, també el mateix dimecres; les lectures dramatitzades del Museu Tàrrega Urgell el dijous, el taller de caracterització de personatges heroics amb material reciclat del Musèu dera Val d'Aran del divendres o la visita guiada al jaciment d'ous de Suterranya organitzada pel Museu de la Conca Dellà per dissabte.
 

Acció participativa 'Com t'agradaria que fos el museu?'

Des de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran es vol posar l'accent enguany en l'accessibilitat, la participació i la inclusió amb l'objectiu de situar els museus més a l'abast dels ciutadans.
 
Així s'ha arrencat l'acció participativa 'Com t'agradaria que fos el museu?' que convida a dir la seva al públic. S'hi pot participar tant en format físic com en digital.
 
Aquesta acció participativa es durà a terme fins a la tardor i conclourà amb la recollida d'informació per part de la comissió d'educació i accessibilitat de la xarxa, que extraurà les demandes dels visitants.

Comentaris