Iniciació garriguenca: benvinguts a la terra d’oliveres

Aquesta terra d'oliveres, pedra seca, i paisatges diversos vol mostrar molts altres dels seus potencials que també diferencien la forma de fer i ser dels homes i dones garriguencs
La Roca del Moro i pintures rupestres a El Cogul @CCGarrigues
photo_camera La Roca del Moro i pintures rupestres a El Cogul @CCGarrigues

La comarca de les Garrigues sempre ha anat lligada a la marca de l'oli d’oliva verge extra, un tret que l'ha distingit sempre de les altres comarques lleidatanes i també d'arreu de Catalunya.

Terra d'oliveres, marge de pedra seca @CCGarrigues

Així i tot, aquesta terra d'oliveres, pedra seca, i paisatges diversos vol mostrar molts altres dels seus potencials que també diferencien la forma de fer i ser dels homes i dones garriguencs. Amb el denominador comú de l'oli d’oliva verge extra, s'aglutina patrimoni, cultura i gastronomia, elements que el Consell Comarcal vol utilitzar com a eines de promoció turística. Un seguit de singularitats per atraure el públic que busca noves experiències vinculades a les persones i el seu entorn natural, que s'ha batejat com a Terra verge extra.

La iniciativa aixopluga orígens, passat, present, i futur d'una terra que ha madurat al voltant del conreu de l'olivera, i que ara el Consell Comarcal vol realçar divulgant-ne el potencial arqueològic, arquitectònic, cultural, turístic, paisatgístic, gastronòmic i humà que ha convertit les Garrigues en l'epicentre de l'oleocultura de Catalunya.
 

El visitant pot començar la seva ruta pels orígens rupestres de la comarca amb les pintures del Cogul (Patrimoni de la humanitat), per després saltar a l'època dels ibers i ilergetes visitant el jaciment ibèric dels Vilars d'Arbeca, i recórrer, finalment, les construccions de pedra seca amb les cabanes de volta i els marges, les construccions modernistes de les cooperatives i els molins d'oli.

Terra d'oliveres, jaciment dels Vilars d'Arbeca @CCgarriguesAmb aquesta mateixa voluntat de posar al descobert els tresors de les Garrigues, la Denominació d'Origen Protegida Les Garrigues (DOP), amb motiu de la commemoració del seu quaranta-cinquè aniversari, ha desplegat el projecte L'important de la vida Tour, un recorregut que descobreix els racons de dotze cooperatives a través de càpsules audiovisuals.

La ruta també compta amb una parada gastronòmica per conèixer grans prescriptors de la cuina garriguenca i la presència de l'oli verge extra en restaurants de referència com l’Hostal Benet i Masia les Garrigues de les Borges Blanques, Ca la Margarida de l'Albi i Els Fogons de la Carme de Cervià de les Garrigues, alguns dels quals participen enguany en la Mostra Gastronòmica de les Garrigues.

Els més erudits en la recerca històrica i cultural disposen també d'altres espais de gran interès com l'Espai Macià, a les Borges Blanques; el Centre de la Cultura de l’Oli i Museu de l'Oli de la Granadella; els Castells de la Floresta i de L'Espluga Calba; o el museu Cal Gineret de les Borges Blanques. Tot sense oblidar, és clar, l'experiència vital del contacte amb l'olivera i la collita de l'oliva, una experiència total que es pot gaudir en grup, en família com una iniciació garriguenca o en solitari.

Terra d'oliveres, gastrononia garriguencaDes del Consell Comarcal de les Garrigues i des de la Diputació de Lleida ofereixen un conjunt d’experiències oleoturístiques que permet endinsar-se en el món de l’oli d’oliva verge extra del territori. Es pot fer visites a molins, tastos guiats, degustacions entre oliveres, maridatges, tallers pràctics i recorreguts pels millors paisatges de l’oli del territori. 

El visitant més exigent també té oportunitat d'introduir-se en l'univers de l'enoturisme: terres de ceps i el misticisme dels cellers garriguencs. Apropar-se als vins d'alta qualitat amb renom i reconeixement internacional que pertanyen a la denominació d'origen Costers del Segre, dins la subzona de les Garrigues. Caldos que arranquen tota l'expressió de la saó de les Garrigues, dels que també se'n deriven una bona mostra de licors i destil·lats.

Terra d'oliveres, cabana de voltaPer acabar d'arrodonir els irrenunciables atractius de la Terra verge extra, cal afegir les propostes d'activitat física i esport. La comarca disposa d'un gran nombre de rutes per practicar senderisme, activitats corrent o en bicicleta.

Recorreguts que la Diputació de Lleida ha inclòs en el Trail Running del Pirineu i les Terres de Lleida, tretze circuits que discorren per cada comarca, pensades per facilitar als esportistes la feina de trobar bons recorreguts i sense sorpreses; o sigui, per córrer per camins. Amb els seus paisatges pintorescos, les Garrigues és un lloc ideal per practicar-ho. A tall d'exemple, en el catàleg esportiu, la comarca inclou la Trail Transllena a la Pobla de Cérvoles, un circuit de mitja distància per realitzar el trail running que s'ha erigit un dels circuits més preuats de la Trail Zone a la demarcació de Lleida.

comentaris