El Calendari del Bon Consumidor, una píndola de consciència per tot l’any

Calendari bon consumidor-3
photo_camera El Calalendari del Bon Consumidor s'acompanya de 12 contes il·lustrats - Foto: Col·lectiu Eixarcolant

Ser conscients de les implicacions d’allò que consumim per fer del consum una eina de canvi que contribueixi a afrontar els reptes ambientals, socials i econòmics que la situació actual fa més evidents que mai. Mitjançant un relat en format conte, rigorós, amè i il·lustrat, i acompanyats de la rateta Rita, els lectors se submergiran al món del Calendari del Bon Consumidor 2021, un recull de 12 contes il·lustrats pensats tant per adults com per infants, que s’acompanyen de les espècies i varietats que es poden consumir en cadascun dels mesos i d’una graella retallable per fomentar el consum de temporada.

El calendari és part d’un projecte del Col·lectiu Eixarcolant, una entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu principal la recuperació dels usos tradicionals de la vegetació i afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari més sostenible, saludable i just. L’edició del 2021 inclou més de 260 il·lustracions de varietats agrícoles tradicionals i espècies silvestres comestibles repartides al llarg dels mesos, i compta amb les il·lustracions de l’artista Estela de Arenzana, textos de Marc Talavera, Jana Peters i Marta Ferrer, i maquetació del dissenyador Roger Costa, que enguany es planteja arribar a més de 5.000 llars gràcies als més de 180 establiments col·laboradors repartits per tot el territori. També és possible adquirir-lo en línia a través de la botiga del Col·lectiu Eixarcolant, i sumar-se a la campanya amics del calendari, on es convida a tothom a fer arribar el calendari al seu entorn d’amics i familiars com a 'píndola de consciència'.

Des de l’entitat Col·lectiu Eixarcolant posen en relleu la importància d’aquest projecte per poder avançar en la transformació del model productiu, econòmic i social, ja que aporta informació de gran utilitat sobre aspectes pels quals cada cop hi ha un major interès, però on la desinformació també és generalitzada.

Tots els beneficis obtinguts amb la seva comercialització van íntegrament destinats a projectes que tenen per objectiu fomentar el desenvolupament d’un sistema de producció, distribució i consum d’aliments més sostenible, lògic, i just

Tots els projectes de desenvolupament sostenible d'Eixarcolant

Els beneficis obtinguts amb la venda dels calendaris, en primer lloc, serviran per seguir desenvolupant el Directori de les plantes oblidades, que aglutina els projectes d’arreu de Catalunya que treballen de forma sostenible amb espècies silvestres i varietats tradicionals. En segon lloc, permetran elaborar els volums 3 i 4 de la col·lecció dels llibres de les plantes silvestres comestibles, que es publicaran al llarg del 2021. I, en tercer lloc, serviran per iniciar la comercialització, durant el primer trimestre del 2021, de llavors d’espècies silvestres comestibles i varietats tradicionals per tal que puguin tornar a ser cultivades i consumides.

Enguany la presentació oficial del Calendari del Bon Consumidor s'ha realitzat de forma virtual mitjançant Els debats del Calendari del Bon Consumidor, que han tingut lloc el 6 i 13 de desembre a través del canal de Youtube del Col·lectiu Eixarcolant, i que han comptat amb la participació de diferents experts en matèria de consum responsable i desenvolupament sostenible.

Comentaris