Una "història d'amor" cap als llibres i la cultura en temps difícils

'la irreductible', la llibreria i espai de cultura que vol situar Lleida al mapa literari

'la irreductible', la nova llibreria i espai cultural de Lleida -  la irreductible
photo_camera 'la irreductible', la nova llibreria i espai cultural de Lleida just abans d'obrir les seves portes.

Aquest dissabte 12 de desembre obrirà les portes un espai de cultura independent a Lleida: la llibreria la irreductible. Es presenten en minúscules, perquè, segons detallen, “som les persones amb minúscules les que fem girar el món, les que amb el nostre granet de sorra pedalem perquè l'engranatge continuï funcionant”, diuen el seus impulsors.

No per això, però, la seva ambició és petita. Més enllà de presentar-se com una llibreria de barri, la irreductible vol ser un espai cultural que pretén situar a Lleida en el centre del mapa literari, així un espai de literatura generalista que apostarà sobretot per segells independents i de qualitat. “Volem poder descobrir als lectors noves maneres de gaudir de la literatura, amb lectures que els treguin de la seva zona de confort”, diu Joan Roure, cofundador de l'espai. La llibreria compta amb més de 170 metres quadrats i inclourà una sala en la qual es desenvoluparan —quan les condicions sanitàries així ho permetin— un programa de tallers, presentacions i trobades literàries amb l'objectiu de crear un espai cultural entorn de la literatura. Aquesta sala albergarà també exposicions temporals d'artistes locals. L'exposició inaugural, sota el nom d'A peu de públic, serà protagonitzada per l'artista local Carina Santiago, coneguda artísticament com a Midamideta, i guardonada recentment amb el Premi Nacional a la Millor Fotografia de Festivals en els Iberian Festival Awards 2020, celebrat a Lisboa. La mostra també inclou fotografies als músics lleidatans Renaldo & Clara i El petit de cal Eril. A més, aquest dissabte 12 de desembre a partir de les 17.00, la irreductible acollirà una sessió de cançons literàries a càrrec de Maradona DJ.

la irreductible obrirà les seves portes amb més de 170 metres dedicats a la literatura i amb una exposició fotogràfica de la guardonada Carina Santiago

Hi haurà a més un punt de lectura, un petit racó que no passarà inadvertit i des del qual es podrà gaudir de les millors vistes de la ciutat. Situada al carrer Jaume II, 7, la irreductible s'emmarca en una localització excepcional en el passeig que discorre paral·lel al riu Segre, molt pròxima als emblemàtics Camps Elisis.

Segons els seus fundadors, la irreductible serà "més que una llibreria" i anirà "més enllà d'un espai cultural": “És un projecte de vida que sorgeix de l'amor, com totes les grans empreses al llarg de la història. De l'amor a la Literatura —aquesta sí, amb majúscules— i a la cultura —i contracultura— que l'envolta. Vivim en un món tan interconnectat, tan global, que qualsevol iniciativa —per petita i local que sigui— cobra especial rellevància, ja que afecta de manera concèntrica a les persones que orbiten entorn d'aquella. Una tela d'aranya entreteixida amb empatia i reconeixement de l'altre, com no pot ser d'una altra forma en una història d'amor”, afirma Raquel Fontecha, també cofundadora de la llibreria.

'la irreductible' també es presenta com un espai de reflexió vinculat al feminisme, la diversitat i allò 'glocal'

la irreductible, expliquen els seus fundadors, es nodreix, a més, "d'uns principis sòlids i inamovibles, que no per obvis s'han de donar per descomptat. I és que l'amor i l'empatia no tenen raó de ser si no van de la mà del feminisme, de la defensa de la igualtat en la mar de la diversitat, del comú i el glocal; si no és reconnectant amb el nostre entorn, tant natural com social. En definitiva, aquest projecte pretén ser mirall de la societat plural que ens envolta, evitant l'heteronormativitat i el model patriarcal obsolet però encara imperant en molts àmbits”,diuen.


Qui són els seus fundadors?

Darrere d'aquest projecte hi ha la Raquel Fontecha i el Joan Roure. Més que llibreters, es declaren prescriptors i tractaran d'orientar cada lector en el descobriment de nous mons literaris.

Raquel Fontecha, tot i que nascuda a Miranda de Ebro (Burgos), ha viscut gairebé vint anys a Madrid. Correctora editorial, bloguera, ressenyadora i escriptora —té diversos relats publicats en diverses antologies—, Raquel ha participat activament en moviments socials i culturals de diversa índole, convençuda que la mobilització social és la clau per a canviar el món.

Joan Roure és també ressenyador, escriptor —amb dues novel·les publicades i una tercera en camí— i ha participat en diversos festivals literaris, però sobretot es declara un entusiasta de la literatura. Natural de Lleida, ha viscut els últims temps a cavall entre la Terra Ferma i Madrid, on s'ha convertit en un habitual de les activitats literàries independents.
 

Comentaris