Joan Bergadà (Bredda): “La música reivindicativa surt del cor, de la consciència que passa quelcom no hauria de succeir”

El rap, el reggae i el rock són la base d’estils des d'on juga la banda urgellenca Bredda, una proposta musical que uneix l’esperit reivindicatiu a l'accent lleidatà

La banda urgellenca Bredda.
photo_camera La banda urgellenca Bredda.

El 2019, Bredda va presentar el seu primer senzill, ‘Caminant’, i al gener passat ‘Noves memòries’, un avançament del disc, que finalment va veure la llum el 18 de març amb el títol de 'Resiliència'.

En Joan Bergadà, en Dídac Solé, en Jordi Nadal, la Sara Rius, en Fran Codina, l'Àlex Peñuela, en Josep López, el Roger Saladrigues i el David Sala són Bredda i debuten per la porta gran.

Parlem amb en Joan Bergadà, una de les seves veus!

- Gairebé és obligada aquesta pregunta: per què us feu anomenar Bredda?
- 'Bredda' ve del dialecte jamaicà patois, i significa 'germà'. Amb aquesta paraula d'alguna manera deixem constància com la música ens ha unit a tots els membres de la banda. També perquè, amb les nostres cançons i ritme, parlem de l'amistat com una xarxa de confiança, importantíssima per viure, que s'estén i que arriba de la mà dels mecenes del nostre àlbum.
 

La banda urgellenca Bredda.


Com sorgeix el grup?
- Neix de tres grans amics –en Dídac, l’Àlex i jo mateix–, que quedàvem moltes tardes per fer música, d’una manera totalment amateur. Fins que se’ns va donar oportunitat de fer concert al municipi del Poal l’estiu del 2018. Ens vam adonar que la gent gaudia molt amb la música quan la fèiem sonar des de l’escenari, i vam començar a agrupar la resta de membres de la formació, fins a arribar a ser els 9 membres actuals.

- Què significa per a vosaltres el tema ‘Urquinaona’?
- ‘Urquinaona’ és un senzill que vam presentar l’any 2018, en l’aniversari de l’1-O. De fet, podríem dir que és la cançó més reivindicativa de Bredda, ja que parla del que vam sentir davant les sentències dels presos polítics, les barricades dels carrers, i el silenci i la repressió que es va voler imposar al poble català i la seva llengua.

A través de la música, teníem l’oportunitat que aquesta història no quedés només als llibres de text, sinó que es pogués explicar des del punt de vista dels joves

Teníem molta fam de dir la nostra i vam tenir la sort de poder gravat el tema en un estudi professional i gravar també un videoclip. La música reivindicativa neix del cor, de la consciència que passa quelcom no hauria de succeir. 

Arran d’‘Urquinaona’ van anar sorgint els primers concerts amb banda al complet. N’hi vam fer una trentena el 2019, i ja en teníem una trentena més de programats durant el 2020, però, va venir la pandèmia. I, per una banda emergent com la nostra, va suposar una aturada brutal de cop, com frenar anat a 120 a l’autovia. Ens vam plantejar si continuar el camí musical o no, i vam apostar fort per la música i per aquest motiu estem avui aquí!



- La cultura ha estat un dels sectors que més ha sofert des del 2020.
- Exacte, hem hagut de nedar a contracorrent en moltes ocasions, però la filosofia de la banda ha estat créixer amb el suport de la gent que ha confiat en nosaltres.

No vam voler permetre que pandèmia ens fes trencar tot esforç fet, ni tampoc decebre a les persones i associacions culturals que ens han donat recolzament

De fet, vam prendre totes les forces per explicar el que sentíem també en aquell moment dur. Així va sorgir l’àlbum a través d’una campanya de micromecenatge amb Verkami.

- 'Noves memòries' va ser l'avançament del vostre disc, on parleu de la infància, les nits d'estiu, nostàlgia de tot allò que creiem estable i que hem comprovat que no és així.
- La frenada de la pandèmia ens va convidar a mirar enrere i valorar tot allò après i el moment que vivim, per què anem massa de pressa per la vida i no semblem conscients de res del que fem. Ens vam preguntar: què trobem a faltar de vida, de l'angoixa que ens acompanya sempre? 'Noves memòries' reflecteix els moments bells, allò realment important.
 

La banda urgellenca Bredda.

- 'Noves memòries' va ser l'avançament del vostre disc, on parleu de la infància, les nits d'estiu, nostàlgia de tot allò que creiem estable i que hem comprovat que no és així.
- La frenada de la pandèmia ens va convidar a mirar enrere i valorar tot allò après i el moment que vivim, per què anem massa de pressa per la vida i no semblem conscients de res del que fem. Ens vam preguntar: què trobem a faltar de vida, de l'angoixa que ens acompanya sempre? 'Noves memòries' reflecteix els moments bells, allò realment important.

- Després de tants esforços per gravar, assajar, compondre, finalment veu la llum el vostre primer àlbum: 'Resiliència'. Què hi trobem en ell?
'Resiliència' explica molt bé la situació del grup i compta amb 10 temes compostos al llarg d'aquests quatre anys. Els membres de la banda som de pobles diferents (Bellpuig, Tàrrega, Agramunt, Bellcaire, Rocallaura, i Bellvís) i, això, entre els confinaments totals, els municipals, les restriccions, etc., ha fet molt complex elaborar les cançons de l'àlbum. Però també ens ha fet ser conscients de la capacitat de les persones de recuperar-se de les situacions complicades.



- També és inevitable parlar de referents musicals i, en definitiva, vitals. Quins són els vostres?
- A nosaltres ens agrada molt anar de concerts, a escoltar companys i no companys d'altres bandes, i aprendre musicalment. En aquesta línia hem estat molt fans de la filosofia de vida de bandes com Obrint Pas, Xavi Sarrià o Lágrimas de sangre. Pel que fa a música, no ens volem etiquetar únicament amb un gènere concret, ja que ens agrada des del reggae al rock, el rap, etc. Ens motiva des d'Auxili a les guitarres elèctriques d'Smoking Souls.

- Aposteu per la música reivindicativa, la música a contracorrent per (com dieu a les vostres cançons) "crear la nova era des de la trinxera".
- Exacte (riures). Les noves generacions hem d'intentar que el món vagi més enllà.

- I continuo: sou la "llavors per la nova generació", que neix "d'una etapa tèrbola per la cultura".
- La cultura per nosaltres és qualsevol activitat artística que et fa pensar lliurement, que et convida a canviar de mentalitat, a qüestionar-te i a empatitzar a nivell social. Amb les pintures, la música o el teatre podem entendre les inquietuds de la gent.

- Imagino que teniu moltes ganes de tornar als directes. Entre altres, el 13 d'abril us veurem a la Sala Apolo de Barcelona, en el marc dels concerts Música d'Emergència.
- Estem molt emocionats i amb moltes ganes de fer ressonar les nostres cançons. Tenim moltes ganes de retornar musicalment l'agraïment a totes les persones, associacions i grups de gent que ha confiat en Bredda. Comencem els concerts a Bellpuig aquest dissabte, 9 d'abril, i iniciem una minigira per sales d'arreu de Catalunya. El dia 14 d'abril serem a Reus al Submarino, 16 d'abril al Cafè del Teatre de Lleida, i al maig cap a la Bisbal de l'Empordà i Vic.

Comentaris