Josep Anton Pérez ‘retrata’ la quotidianitat que hi ha més enllà de la foto periodística

Sosté l’autor que moltes vegades es diu que la digitalització de la fotografia ha contribuït a “desvirtuar relativament” la part més creativa d’aquesta disciplina, per això, es proposa un “retrobament” entre l’origen de la fotografia i de la seva transformació digital
Cartell de l'exposició Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez
photo_camera Cartell de l'exposició Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez

Captar el que hi ha a la recambra de la foto periodística. Aquest és l’objectiu de Cotidiane look, l’exposició de fotografies del director de Territoris i corresponsal de La Mañana, Josep Anton Pérez, que es podrà veure del 22 de desembre al 8 de gener a la Sala d’Exposicions del Museu de Vestits de Paper de Mollerussa.

Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez
Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez

Sosté l’autor que moltes vegades es diu que la digitalització de la fotografia ha contribuït a “desvirtuar relativament” la part més creativa d’aquesta disciplina. Per això, es proposa un “retrobament” entre l’origen de la fotografia i de la seva transformació digital. Assegura que d’aquesta simbiosi n’han sortit “iniciatives sorprenents i innovadores” que han aconseguit una nova “convivència artística i creativa”.

Josep Anton Pérez exposa en aquesta mostra la tècnica del Glicée, que són fotografies digitals de gran format impreses amb la tecnologia piezogràfica. Ho fa, en part, inspirat en la feina del cerverí Sebastià Caus, que des dels anys 90 treballa aquesta mateixa tècnica. De fet, Caus va reunir una part de l’obra que Josep Anton Pérez ha anat col·leccionant en el seu compte d’Instagram amb el nom de Cotidiane Look.

Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez
Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez

Els dos termes junts volen representar un compendi de centenars d’instantànies capturades arreu del món. Són fotografies digitals fetes amb dispositius mòbils d’alta resolució, que s’han passat al blanc i negre ampliades a 17x17 centímetres i impreses amb la tècnica de piezografia, amb tinta carbó sobre paper Conqueror de cotó.

Les imatges es presenten en un marc de 25x25 centímetres, separades del fons per obtenir “profunditat i detall”. A més, cada fotografia està enumerada i signada per l’autor, la qual cosa, segons explica Josep Anton Pérez, les converteix en “obres d’art úniques”.

Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez
Cotidiane Look de Josep A. Pérez ©AriadnaPérez

Es dona la circumstància que la fotografia que l’autor presenta en aquest conjunt d’imatges s’ha captat en el seu dia a dia com periodista. A vegades són imatges que estan just a la recambra dels actes que protagonitzen les notícies i els titulars de diari. Tanmateix, són moments i instants que són allí i que sovint quedarien amagades de la retina del públic si no hi hagués algú que hi posés el focus per convertir-les en obra d’art. L’exposició, que es va poder veure al Festival Terra Roia, també recalarà a Borges i Cervera.

Comentaris