L’Espai Orfeó presenta la temporada de primavera, carregada d'estils i novetats

Joan Colomo presentarà el seu nou disc a l’Espai Acústics el 2 d'abril

Manger - Foto: cedida per l'Espai Orfeó
photo_camera Manger - Foto: cedida per l'Espai Orfeó

L'Espai Orfeó de Lleida presenta la seva temporada de primavera, que arriba carregada de noms, novetats i estils musicals diversos.

Un dels grans noms d'aquesta temporada arribarà el 2 d'abril a les 20.30 hores a l'Espai Acústics, quan el cantautor català Joan Colomo presentarà el seu nou Disc Trist, un retrat agredolç del desconcert vital que tots duem a dins.

Aquest nou treball -un disc que també és alegre, contra tot pronòstic- està ple d’extrems i de contradiccions que ens remouen, mentre que la sonoritat també conté pols oposats: la producció, molt treballada, es troba a mig camí entre el pop de 'diva mainstream' i la gravació 'Do It Yourself'

Es tracta d'onze cançons que ell mateix ha produït i enregistrat durant el 2020 i que parlen de la voluntat de canviar un món que no entenem i que sabem injust, de conviure amb les nostres contradiccions i limitacions, i d'exigir el dret a ser feliços malgrat la tristor. 

El Curtcircuit

Aquests concerts formen part de la programació de Curtcircuit, impulsada per l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), i estan coproduïts per la Fundació Orfeó Lleidatà. 

Carles Benavent i Roger Mas – 23 d’abril, 20.30 hores

El programa continua de la mà de Carles Benavent i Roger Mas el 23 d'abril a les 20.30 hores. El duo és producte de moltes cruïlles musicals, i punt de trobada de cultures molt diferents -especialment el jazz i la música flamenca-, Carles Benavent és una referència inapel·lable del jazz i la música creativa de l’últim mig segle a nivell mundial. El seu enorme talent i el so únic del seu baix ha enlluernat a grans mestres del jazz com Chick Corea, Quincy Jones o Miles Davis, amb els qui ha treballat; i també ha innovat en el flamenc al costat dels grans referents del gènere com Paco de Lucía, Camarón de la Isla o Jorge Pardo.

Carles Benavent - Lorenzo Duaso
Carles Benavent - Foto: Lorenzo Duaso

Aquest abril, el podrem sentir en directe Curtcircuit a duo amb el gran pianista Roger Mas en un concert íntim i molt especial.

Joana Serrat – 14 de maig, 21.00 hores

La cantautora catalana Joana Serrat retorna el 14 de maig a les 21 hores amb Hardcore From The Heart, el cinquè àlbum de la seva flamant discografia. Serrat parteix del llibre de la sexòloga Annie Sprinkles –amb el mateix títol– per a dur a terme un viatge introspectiu que, a través de les seves lletres i música, confronten l’osonenca amb el reflex de si mateixa, una imatge conformada de clarobscurs. El resultat final és un disc dolorós i commovedor, que atrapa a l’oient de principi a fi, i el condueix a través d’un viatge expiatori.

Joana Serrat - Andrea Font
La cantautora Joana Serrat - Foto: Andrea Font

Paula Grande – 11 de juny, 21.00 hores

Paula Grande presentarà el seu nou disc en directe a l’Espai Orfeó en el marc de Curtcircuit l'11 de juny a les 21 hores. D.O.’s (denominación de orígenes) es mostra amb la senzillesa d’un format a trio (Vic Moliner, Andreu Moreno i Paula Grande), a través del llenguatge del hip hop i els ritmes afrollatins, unes melodies ballables i unes lletres que expliquen històries reals i palpables. Paula Grande ens parla de les persones que tenen històries de vida que no denoten estatus social, socialment complexes i de portes tancades, una darrere de l’altra.

L'Espai Jazz

Aquest gènere provinent de l'altra banda de l'Atlàntic bé s'ha guanyat un lloc al país, on ja hi ha una escena pròpia amb els noms més internacionals, i que aquesta temporada també podrem gaudiar a l'Espai Jazz de l'Espai Orfeó.

Casares Brothers Organ Trio & Abel Boquera – 26 de març, 20.30 hores

Nova proposta dels germans Casares, incansables de l’escena nacional, però alhora amb llarg recorregut internacional. Després de tocar en el format clàssic de trio (saxo, contrabaix i bateria) durant molts anys, aquesta vegada comencen una nova aventura amb el mag de l’orgue Hammond, Abel Boquera.

Aquest grup evoca el so de bandes com les d’en Jimmy Smith, l’Stanley Turrentine amb la Shirley Scott o en Larry Young, amb un Hammond que no només acompanya sinó que és complet coprotagonista.

Guillem García – 6 de maig, 20.30 hores

Resina (Microscopi 2022) és el primer àlbum del barceloní Guillem García, on reuneix un recull de composicions pròpies de diferents etapes de la seva vida. Aquest és un àlbum cuinat a foc lent, i que reuneix composicions nascudes entre el 2017 i el passat 2021. Guillem García desenvolupa un estil i llenguatge propi en constant evolució, tant en l’àmbit de la composició com de la interpretació. Les seves cançons parteixen des de la sinceritat, ja que tot el procés compositiu ha sigut un exercici d'anàlisi dels propis gustos i necessitats estètiques de l’artista.

Guillem García (Barcelona, 1994) ha format part de l’escena jazzística de Barcelona i ha participat diverses vegades en el Festival de Jazz de Barcelona amb diverses formacions. Després de participar en projectes d'àmbit nacional, i arran de la pandèmia, decideix enfocar-se més cap a projectes propis i engega el seu propi trio, que dona llum a aquest disc que ara presenten

Pablo Martín Trío (Jam session) – 27 de maig, 20.30 hores

Format per Pablo Martín al saxo tenor i clarinet, Héctor Tejedo al contrabaix i Kike Pérez a la bateria, Pablo Martín Trio és una proposta amb influència del hard-bop, el jazz contemporani i la sonoritat més pop amb composicions i arranjaments propis i en col·laboració amb El Taller de Músics Escola Superior d’Estudis Musicals (ESEM). Inspirat en trios històrics com el de Sonny Rollins, Joe Henderson o Joshua Redman, els tres músics es reuneixen per jugar amb les possibilitats sonores que ofereix el format.

La formació ha participat en diferents festivals i sales tant a nivell nacional com internacional. L’estiu de 2019, el grup va participar en el Fara Music Festival d’Itàlia, on va ser finalista amb el premi Farajazz Live Award a la millor banda. L’any 2020, el trio ha estat guanyador de la 1a edició del Premi Talent, impulsat per Taller de Músics amb el suport d’ACE (Acció Cultural Espanyola), i també ha resultat semifinalista al Concurs de Jazz 2020 organitzat per Juventudes Musicales de España. També en aquest any tan prolífic van publicar el seu primer treball discogràfic, State of the Trio: Live at Nova Jazz Cava, que va ser nominat en quatre categories als Premis Min 2021, entre elles, al Millor Àlbum de Jazz.

Concerts km. 0 de la Casa de la Música

Els Concerts km. 0 és un dels tres grans fonaments de la programació, ja que constitueix l'escenari per on passa el talent emergent del territori i pel qual aposta amb força l'Espai Orfeó.

Manger – 12 de març, 20.30 hores 

El músic German Rey, ara, sota el nom artístic Manger, és nascut a Barcelona, però porta ja residint a Lleida fa més de 20 anys, i ha participat en diferents projectes al llarg de les Terres de Ponent abans de trobar el seu propi camí, com The Last Corner i EnZel, aquest últim amb el seu primer àlbum Capità Ibuprofèn.

El 2021 va publicar el seu primer àlbum, anomenat Pura imperfecció. Cançons com El pilot, visceral i despullada; Màgia, enganxosa, rítmica i que apareix al recopilatori Estrats 3 de Ponent; o Enmig del cel i el mar, dramàtica, social i que compta amb la col·laboració d’Alu Spear, conformen aquest disc d’onze cançons d’estil pop indie electrònic en català i que ha estat becat per les Cases de la Música dins el Programa de suport a la creació km 0.

Manger:

Vaig voler buscar un so i estil propi i estic convençut que ho he aconseguit. Aquest disc és un elogi a la imperfecció, a creure en un mateix i a trencar barreres per estar el més a prop possible de tot allò que ens mou

L'artista presenta un directe amb una proposta escenogràfica que lliga tot el concepte musical. Ho fa en format trio amb el Jordi Soriano a la bateria electrònica i el Joan Corominas als teclats, baix i samplers. Junts conformen una banda on cada part es troba en total harmonia amb les altres.

Suport i col·laboradors

Aquesta programació és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Supsa Supermercats Pujol – Plusfresc, Grup Catalana Occident, Elèctrica Serosense, Sistemas Digitales Ricoh i Gabinet Casas. També rep la col·laboració de La Gramàtica del Vermut, que ofereix el servei de bar a l’Espai Orfeó durant la durada dels concerts. La programació Curtcircuit compta, a més, amb el suport de Estrella Damm i la Fundació SGAE.

Per entrades i més informació cal consultar la pàgina web www.orfeolleidata.cat.

Comentaris