L’IEI acull un taller de fotografia experimental natural

En el taller, impartit per Yohana Villarraga Flórez, els participants tindran l’oportunitat de conèixer imatges de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI per crear fotografies en formats experimentals a partir del material del fons fotogràfic

Yohana Villarraga Flórez impartirà ‘Alquímia de llum', un taller de fotografia experimental natural - Foto: IEI
photo_camera Yohana Villarraga Flórez impartirà fins al 5 d'octubre el taller de fotografia experimental natural 'Alquímia de llum' - Foto: IEI

L’Institut d’Estudis Ilerdencs acull el taller de fotografia experimental natural titulat ‘Alquímia de llum’, impartit per Yohana Villarraga Flórez.

El taller es desenvoluparà en 5 mòduls de dos hores cadascun, a celebrar tots els dimarts fins al 5 d’octubre. Així, el primer que es va realitzar aquest dimarts, ha estat un mòdul introductori al taller ‘Tot és fotosostenible’, que ha tractat sobre el coneixement de les tècniques fotogràfiques de baix impacte ambiental que utilitzen el sol com a revelador (clorotípia, antotípia i altres materials fotosensibles), i també ha tractat sobre la identificació d’alguns arbres i recol·lecció de fulles fent un recorregut pel Centre Històric, a tocar de l’IEI.

El mòdul 2, titulat ‘Pensant al voltant del sol i la memòria’, se celebrarà el 12 de setembre i parlarà sobre la sensibilització amb fotografies de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI, una explicació del procés Revelat Solar (clorotípia), els materials a utilitzar en el procés i l’elecció de la imatge per fer procés creatiu.

El tercer mòdul, previst pel 19 de setembre, tractarà sobre ‘Clorofil·la del sol’, tot aprofundint en les tècniques fotogràfiques que utilitzen el sol com a revelador (clorotípia, antotípia i altres materials fotosensibles); la qualitat i composició de les imatges; i el muntatge de materials per exposar al sol.

‘Emulsionat’ serà el títol del mòdul 4, el 26 de setembre, i parlarà sobre el visionat de resultats amb la clorotípia, l’experimentació amb l’antotípia i les emulsions possibles vegetals.

IEI_Taller Alquímia_3
Els objectius de taller són comprendre com utilitzar la llum solar per realitzar fotografies amb la tècnica de la clorotípia i l’antotípia i conèixer el patrimoni fotogràfic del arxiu de l’IEI - Foto: IEI

El taller acabarà el 5 d’octubre amb el mòdul ‘Convervació’, on s’informarà sobre l’observació i compartició de resultats dels processos creatius amb antotípia i  clorotípia, així com de les maneres de presentar, preservar i guardar les obres.

El taller planteja, doncs, la creació fotogràfica utilitzant el sol com a revelador i les fulles d'arbres, emulsions orgàniques com a material fotosensible, tot plegat amb la mínima intervenció de substàncies químiques. Es treballaran tècniques com la clorotípia, antotípia i altres emulsions naturals.

Els participants tindran l’oportunitat de conèixer imatges de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI per crear fotografies en formats experimentals a partir del material del fons fotogràfic. Es crearan imatges des de la sensibilitat, l'experimentació i la reflexió col·lectiva del patrimoni visual de la ciutat de Lleida, integrant allò après en cadascuna de les trobades i expandint la mirada cap a noves maneres de fer fotografies amb elements naturals.

Els objectius de taller són comprendre com utilitzar la llum solar per realitzar fotografies amb la tècnica de la clorotípia i l’antotípia; conèixer el patrimoni fotogràfic del arxiu de l’IEI per crear imatges en formats experimentals i naturals; i aplicar tècniques creatives a les fotografies del l’arxiu de l’IEI que utilitzin el sol i els materials fotosensibles.

Yohana Villarraga Fñórez és llicenciada en Arts Plàstiques amb trajectòria en pedagogia des de la fotografia, la diversitat cultural i la inclusió educativa. A la seva experiència laboral destaca el seu treball com a docent universitària, investigadora, conferenciant i coordinadora de projectes a nivell social, intercultural, artístic i educatiu.   

Comentaris