La conservació del Turó de la Seu Vella, en entredit

El Grup Turó Seu Vella 2030 analitza l'estat actual de conservació d'aquest conjunt monumental

Capella Montcada
photo_camera Capella Montcada

El Grup Turó Seu Vella 2030 ha presentat, el passat diumenge 5 de juny, una radiografia on analitza l'estat actual de conservació del conjunt del Turó de la Seu Vella de Lleida.

La Porta del Lleó, la Porta del Pont Llevadís, la muralla romana, el Parc de la Mitja Lluna i diversos espais de la Seu Vella (la Capella dels Montcada, el cimbori, la capella dels Gralla i la portalada de Santa Maria l'Antiga, al claustre), alguns dels punts de degradació del monument

Segons han verificat en el decurs d'una visita d'inspecció a l'emblemàtic recinte lleidatà, s'han detectat deficiències importants al claustre, on es constata el mal estat de la façana exterior, la portalada romànica d'accés a la nau central i la portalada plateresca de Santa Maria l'Antiga (1559), que qualifiquen d'"un dels millors exemples del Renaixement a Lleida, la pedra de la qual s'està esmicolant a passos engegantits".

Respecte a la Capella dels Montcada, que resta tancada al públic perquè s'ha convertit en un magatzem de fragments escultòrics, "demanem que les peces allà amuntegades es traslladin a l'Arxiu Arqueològic Municipal per poder restaurar l'espai, si cal mitjançant mecenatge d'empreses privades".

Igualment, caldria procedir a la restauració de les voltes de les naus, amb prioritat per a l'absis central i la cúpula del cimbori, cosa que permetria treure la xarxa provisional que fa més de vint anys que porta i que serveix per recollir els trossets de pedra i residus que van caient.

També caldria eliminar les humitats produïdes per la cisterna de l'església i repassar el morter del tancament de la Capella dels Gralla, on hi ha les restes del rei Alfons el Benigne; el capitell d'Hèracles i el Lleó de Nemea, i endreçar la capella de Tots Sants

En l'àmbit exterior, tant la Porta del Lleó com la Porta del Pont Llevadís estan afectades per una progressiva degradació deguda a les inclemències meteorològiques i al trànsit i necessiten una urgent consolidació.

La primera, una construcció de l'any 1825, registra profundes esquerdes a l'entrada, i a la volta interior hi ha un evident perill de despreniment de blocs de pedra. La Porta del Pont Llevadís, de la seva banda, també exhibeix a l'arcada pedres amb un profund desgast i amb perill de despreniment, mentre que de parts de la muralla que envolta la porta han caigut carreus malmesos que poden provocar el despreniment de les peces superiors.

Segons el grup, aquestes deficiències, que en alguns casos s'arreglarien amb petites actuacions de consolidació, "comporten un risc que, en el cas que es tractés d'una edificació privada, obligaria al seu tancament".

Al Parc de la Mitja Lluna, caldria reobrir els lavabos públics i condicionar la zona de taules de pícnic

Quant a la zona de la muralla romana —zona de gran interès històric, ja que de fet hi conflueixen trams de muralla romana, musulmana, medieval i moderna— hi caldria una neteja a fons, un tancament preventiu, una millora de la il·luminació i implementar vigilància nocturna.

La vegetació del jardí d'accés al Castell del Rei o Suda, finalment, s'està marcint i morint "per una total falta de rec".

El Grup Turó Seu Vella 2030, col·lectiu nascut amb la vocació de reivindicar i treballar per dignificar l'emblemàtic conjunt monumental, ha denunciat en diverses ocasions les deficiències que pateix

Comentaris